Khamis, 20 Oktober 2011

Trip to Penang part 3

Salam pembuka bicara..

Trip penang part 1 dan 2

Besok pagi nya, kami check out sama-sama dengan staf ISN. Sebelum tu, ada yang pergi breakfast kat bawah. Disebabkan saya bangun lambat, pagi tu saya breakfast dengan oat meal dan kek secret recipe yang tak habis semalam. hu

Masalah kami pagi ni adalah tak tahu tempat mana satu nak pergi dulu. Jadi, kami check in homestay dulu sebab semalam tak jadi masuk. Nasib tuan rumah tu baik hati dan tak marah kami cancel satu malam.


Homestay ni dekat Tanjung Tokong. Dekat dengan pantai. Ada 3 bilik dan 2 bilik air. Peralatan dalam homestay lengkap dan selesa. Ada peti ais, ada oven. Nak tunjuk gambar homestay tapi tak banyak dalam simpanan. Ada ini sahaja.

Kalau kamu tak mahu tinggal di homestay, jangan risau banyak lagi pilihan yang menarik. Nak cari kat mana? Boleh cari di LateStays.com.my. Website ni sangat berguna. Sebab mereka mempunyai banyak senarai hotel di Pulau Pinang. Bukan takat Penang sahaja, senarai hotel yang website ni ada untuk seluruh Malaysia dan luar negara juga.

Gambar pertama di ruang tamu. Ada TV dan decorder astro. Nak tengok astro kena bawa kad astro sendiri.
Gambar kedua di depan bilik utama. Dekat laluan nak masuk rumah. Homestay ini rumah apartment.
Gambar ketiga antara bilik ketiga, bilik air, dapur dan ruang tamu.


Lepas angkat barang masuk rumah, kami keluar balik. Sebab tiba-tiba, nak tengok baby kakak ili (salah seorang kawan saya) dekat Bayan Lepas. Patah balik kami ke Bayan Lepas. 

Lepas lunch, kami ke Chowrasta. Nak cari tempat ni, kami pusing 5 kali taw. Tak teringat pun nak bukak peta tadi. Lagipun, bukan reti sangat nak guna peta. hahaha. Kat sini, jeruk memang sangat banyak. Dah la saya suka makan jeruk. Pergi kedai sini, rasa. Pergi kedai sana pun rasa juga. Last-last, kenyang jeruk. Tak guna sangat nak tawaf tempat ni cari jeruk harga murah sebab harga dari kedai depan sampai belakang sama je.


Ada yang suggest dari pergi Chowrasta baik pergi Jeruk Pak Ali dekat Sungai Nibong. Masalahnya, tak tahu kat mana.

Kawan saya pun ada beli buah berangan (kalau tak silap itu nama dia). Saya tak pernah jumpa buah ni. Haha. Kat sini, banyak membeli-belah makanan yang orang kirim je. Z pun ada kirim jeruk buah pala gak. Saya tak tahu apa yang sedap dengan buah pala ni. Hu

Kami pusing-pusing dekat kawasan sekitar Chowrasta ni. Lepas tu, lapar balik. Jadi, kami ke Padang Kota Lama pula. Kat sini cari makanan lah kan?

Apa yang kami beli, next entri ye. Macam panjang sangat dah ni. Hadap lah dengan cerita Penang ye.

xoxo

29 komen:

Xavi De berkata...

wow..penang...^^,
ni hantu jeruk gak ker...? huhu

cik pha berkata...

mana bauh tangan tuk aku weiiii

Kakzakie berkata...

Siap boleh patah balik lagi sebab nak tengok baby. Best tengok baby kan...

Eh.. asam-jeruk tu tak boleh tahan kakak nak tengok tau:)

Akue Achik berkata...

mesti pnuh kreta kan..hoho

My Life's Journey berkata...

salam pekenalan ..bestnya dapat jalan2 ..nak ikut leh hihi ..take care :)

wahida berkata...

aku pun tak suka mkn buah pala...kalau jeruk ok la...buah pala napa ntah aku tak leh telan pulak...huhu...

Hanie_Dew berkata...

jeruk oh jeruk.aku suka makan tem dah xde makanan nak kudap kat ofis. hehehe..

♥cmª shIemª♥ berkata...

pergghhh....
jeruk x hengat...
dlm byk2 jeruk cma suka jeruk buah pala je..sodapppp..
^^_

siti kektus berkata...

kite p beli rojak kat sungai ara. jauh tu pusing2 cari tempat tu tak jumpa2. :p

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine berkata...

wah banyak nye jerukk.. yang aku tau kalau, jeruk area pulau memang murah kan, tapi kalau je seberang dari jambatan jeruk tu jadi mahal.. hehe :)

ikatankasihku berkata...

amboi banyaknyer jeruk....org pompuan kalau jumpa jeruk mmg conform tapau punyer....huhuhu

stellaizz berkata...

wow jeruk jeruk...stella nie hantu jeruk..byk x beli jeruk bak sikit ha ekekekeekkekeekek

Myra Jay berkata...

Nanti nak mai Penang lagi jangan lupa roger myra na ;)

nabilah_2908 berkata...

jeruk dgn Penang..mmg tk dpt di pisah kan.. :)

merasa tak naik feri..? ;)

Kancil 8349 berkata...

berabis korang nie berjalan...jeles plak kancil...hehehe

Bigdaddyz berkata...

kalau pergi penang tak makan jeruk ...rugi tahu...hehe

Finaz Jaafar berkata...

kalau penang kte msti teringat jeruk, line clear dgn jambatan..hoho

Wanie berkata...

owh jeruk pak ali ni, wanie penah pegi sekali..:)

wanie amik diet kat ukm?nape?same ke?hehe

amna berkata...

lamanya tak sampai Penang..
last pergi tahun 2005 :(

jeruk2!!sedapnyaa

Syuxer berkata...

jeruk sedap kalau makan time2 panas terik hehe..penang emm syuk tak pernah explore sampai abes hehe

Pocket berkata...

1) orang zaman sekarang guna navigator lah dik :P

2) gi chowrasta tu memang kenyang jeruk, makan jer makan.. then dah kenyang beli la RM10 nyer packet :D
tp makan tadi dah dekat RM20 dah hahah

3) Homestay memang buleh buat duit kan .. terasa rugi tak beli rumah kat Island ^^;

Jue berkata...

Aku xpnah g cuba homestay..ramai bg good review tmsk la ko hihi

Buah berangan = chestnut?

fiezah91 berkata...

banyaknya jeruk. hehe.. nasib la bukan hantu jeruk jadi memang tak kesah.kehkeh.kalau tak ni mesti nak jeles punya :P

Mya berkata...

jeruk! tingin lak rasa, hee... bestnya jenjalan camni:)

iMBobo berkata...

pusing komtar ka?hehe jeruk wajib dibeli :)

ctk berkata...

ish...shoping sakan no....wah..banyaknyer jeruk!

Ungu Violet berkata...

penang kerr...tempat ungu...huhu

BENA berkata...

jangan lupe bawak ole2 untuk bena . hihihihih~

kayrul-shah berkata...

p penang wajib beli jeruk buat buah tangan..baru syok