Selasa, 18 Oktober 2011

Trip to Penang part 1

Salam pembuka bicara..

Saya baru perasan yang saya tak pernah buat entri pasal my vacation ke Penang with my UPM friends.
Boleh la ye buat entri terlewat.

Actually, vacation ni masa labor day hari tu. Dah lama kan?

Kami sampai Penang dah malam sebab kononnya nak fetch member kat Taiping  yang tiba-tiba kena kerja sabtu sebab ada kontena nak gerak tapi barang tak ada. Last-last, dia tak jadi juga pergi.

Sumber: google

Yang kelakar sangat, masa dekat Bukit Merah baru kami perasan yang minyak kereta dah tinggal sikit. Sebab takut tak sempat nak sampai Penang, kami exit kat Bukit Merah untuk isi minyak.

Masa bayar tol tanya kat mamat yang jaga tol tu. Kami ikutlah direction yang dia bagi tapi tak  jumpa. And again, tanya lagi kat orang-orang kat sana. Dia kata kami dah terlepas. What? Padahal, memang tak jumpa pun stesen minyak. Cari punya cari, jumpa lah juga akhirnya tapi jauh dari plaza tol. Bila patah balik ke tol, baru lah kami perasan stesen minyak yang kami terlepas tu. Rupanya stesen minyak itu kecil dan gelap. Tak silap dorang pasang lilin je. Lagipun, tersorok ke dalam dan memang tak ada signboard yang gah macam kat KL. Scary kot. Haha.

Pada mulanya, kami dah booked homestay masa kat Penang ni. Dah bayar deposit dah pun. Tapi sebab kami sampai lewat sangat (kalau tak silap dekat pukul 10) jadi kami cancel untuk duduk kat homestay pada malam tu.

Kami bermalam di mana?


Besar kan hotel ni?


Kebetulan, salah seorang kawan saya dah memang tunggu kami di Penang sebab ada match squash. Saya tak ingat nama match ni yang pasti pertandingan international lah. Masa ni, pegawai-pegawai lelaki dah balik ke kampung halaman masing-masing. Jadi, adalah 1 bilik kosong di Hotel B-Suite yang ISN dah bayar untuk lagi 1 malam. Maka, bermalamlah kami di B-Suite hotel dengan free of charge.

Sudah jimat bukan? Nak tahu lebih banyak info mengenai penginapan di Pulau Pinang sila kunjungi LateStays.com.my. Dalam website ni, banyak penginapan yang menarik!

Apa pun, terima kasih lah buat pegawai-pegawai lelaki yang bagi kami ganti bilik mereka ni.

Kawan saya ni kerja dengan Institut Sukan Negara (ISN) sebagai sport nutritionist handle bahagian squash dan badminton. Takat Dato’ Lee Chong Wei dengan Nicol David tu dah biasa sangat dia jumpa. 

Masa sampai ni, kami dah sangat lapar sebab tak makan lagi. Lepas pergi hotel, terus keluar balik dan kami makan dekat Restoran Sekayu. Itu pun dua tiga kali pusing cari restoran ni. Kami tak ada GPS macam ni la. hahaha.

Kalau datang Penang, haruslah nak try nasi kandar bukan? Jangan tanya harga sebab saya tak ingat. Ramai sangat orang beratur nak makan nasi kandar ni. Kawan saya kata selain nasi kandar beratur dengan nasi kandar line clear, nasi kandar dekat Sekayu ni pun sedap juga.


Lupa nak tangkap gambar sebelum makan. he

Sebenarnya, ni first time saya makan nasi kandar. Komen saya, nasi kandar bukan selera saya sebab terlalu banyak kari dan barulah saya tahu nasi kandar memang campur-campur kuah. hahaha. Kesian kan?

Macam panjang sangat entri ini. Entri lain baru share apa yang kami buat pada malam pertama di Penang ni ok?

xoxo

39 komen:

Hana Soffelia berkata...

Hana suka nasi kandar.. ^_^

Clara Emily Cancer berkata...

welcome to my hometown.
;-)

claraemilycancer.blogspot.com

Azroy Kassim berkata...

baa~ CAK!!

euwww~ nasi kandar beratur.. beratur-ratur tikus.. kah~Kah~kah

d_LA berkata...

aritu pegi penang x sempat nk pekena nasi kandar..frust giler rase..huhu..naseb bek tjk pinggan kosong je..kalo x ade yg gigit monitor ni kang

siti kektus berkata...

Kte bru blik dr penang! Byk syok. P jgk mkn kt ns kndr line clear tu.

syahirooAhmad berkata...

saya 1st datang penang terus jadi jakun. haha. pertama kali jejak... tapi sekejap je itu pun atas dasar tugas.. so sempat la pi jalan2 cari jeruk.. pastu perkena nasi kandar line clear.. perghhhh. mmg sedap.. dari tak makan nasi terus makan... :)

ha, pat tak sabar nak tunggu part2.

Kakzakie berkata...

Kalau suka makan kari mesti suka nasi kandar. Tak suka pun licin pinggan ye hihi...

Akue Achik berkata...

percutian mcm ni, mula2 mst rsa frust kan..tp lpas tu..best bile kenang..hehee

J.Syazwana berkata...

teringin nak pergi penang. tak pernah sampai lagi.

btw saye suka nasi kandar sebab saye suke kari. heee :D

Myra Jay berkata...

Myra walaupun orang Penang tapi tak suka makan nasik kandaq..hehehe :)


Mmg stesen minyak exit tol kecik je, almaklumlah stesyen minyak kampung je ;)

wahida berkata...

dear, cepat update lagi, maybe ujung tahun nak gi penang, boleh refer sini...


nasi kandar, i like!!

nabilah_2908 berkata...

rezeki kan dpt dok hotel free... :)

sama lah..sy pun tak suka nasi kandar..agak heavy rasa kari2 ni... :)

stellaizz berkata...

wah wah dah sampai penang ye,,,,hik hik hik..klu stella nak g penang chek in umah sepupu ye save bajet sikit lehhh shoping sakan hehehehehe.....nasi kandar mmg peberet..lagi2 kari fuhh mabelesss

iSmaZuRina berkata...

penang... rindu kat matric penang.. huhuhu.. :)

♥cmª shIemª♥ berkata...

best dapt jalan..sapai ke penang plak tu..huhu...
nasi kandar?kdg2 cma layan jugak..juah kari tu mesti yg terbaekk.. :)

MIMIE AIZA berkata...

weeewitt.. secret recipie tuu

Jue berkata...

Wah mintak no tepon datuk lee chong wow weee tu nak p takel hihi
Aku suka nc kandar beb!nyum2

Pocket berkata...

nasik kandar memang kena campur kuah, kekadang tu terpikir plak yang diorang memang buat kuah tu supaya tak leh makan satu jer kuah.

memang kena campur baru sedap.

salam kenal,
pocket datang dari blog akueachik :D

PS:stesen minyak yang kecik dan gelap? peh buleh jadi filem horror tu dik..

~SaL IjOu~ berkata...

kite pun x suke ngat nasi kandar~

NaeBlog berkata...

dah lama tak makan nasi kandar
mcam nak kena cari ni...

nini berkata...

penang cantik kan....bangunan bersejarah dia...saya suka tengok tu semua....=D

ikatankasihku berkata...

lama dah, mei hari tu..huhuhu..apa2pon sama ngan saya x berapa suka nasi yang byk kuah pekat2 ni..mesti sakit perut nanti kalau makan..

Pondok Usang berkata...

penang yg sgt jam... huu...

fiezah91 berkata...

ahaha. bukan selera pun habis jugak tu. hiksss :P

Syuxer berkata...

pulau pinang..emm syuk just jalan2 area bandar dia je heheh..sungguh santai boleh jalan2 dngan naik beca hehe..bangunan2 lama cam mengamit keadaan pulau pinang tika zaman dulu2..

Yumida berkata...

wah..bez nyer...upload la lbh byk pic d penang..share..hihi

アヌム ちゃん berkata...

besarnyaa bilik tu..huhuu

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine berkata...

aku prnah g sekali je ke penang.. palng jakun mase lalu atas jambatan penang tu .... hehe.. exited gilerrr :)

cik dila berkata...

kite tak pernah pergi penang. ingat kan cuti seminggu ni nak jalan2 sana tp sbb ada hal lain kena cancel.. sedeh je.. ;(

KhaiRin berkata...

dia x diam da sethn lbh x g penang... best kn jenjalan ke sn?

Hanie_Dew berkata...

hohoho..sedapnye..tgh lapo ni. penanggggg...tgu aku dtggggg.....

hotel B-Suite tu murah ke. ramai org stay situ kalau gi penang.

kayrul-shah berkata...

sampai gak ye penang...tapi penang memang panas sangat la..hehehe

aReLaN berkata...

bestla leh jln2.hehehe..prnh g penang skali je.tupon untuk interview UPNM. :p

ctk berkata...

ct xpernah pekena nasi kandar...teringin jugak nk try...hihihi

APAN berkata...

dah lama dah la kejadian ni berlaku...skang dah bulan 10.dekat 4 bulan gak la kan...layan je la.huhu...

Run Away berkata...

suka nasi kandar peneng...;d

farz zull berkata...

penang memang best!!
mai singgah sini tuk sesiapa yang nak ke penang...;)

http://fadazaz.blogspot.com/2011/07/genap-2-minggu.html

::Aja:: berkata...

hoiii.lame sgt nih..over u tau!

dhiera berkata...

aja, at least update dari tunggu u update. berhabuk! hahaha