Jumaat, 28 Oktober 2011

Anjing suka cari pasal

Salam pembuka bicara..

Anjing suka cari pasal? Pasal apa? Meh saya share pengalaman saya. Korang pun ada pengalaman yang tak dapat nak dilupakan dengan anjing?

Saya ada beberapa. Tiba-tiba geram sangat sebab banyak sangat anjing dekat kawasan rumah saya ni. Dah la dorang nak melintas ikut main suka je. Kita yang kena brek mengejut. eiii

sumber: google (letak yang comel-comel je)

Pengalaman pertama
Masa ni,  saya sekolah tadika. Nak ke tadika ni, kena menyeberangi padang. (menyeberangi la sangat kan). Biasalah, bila pagi-pagi anjing-anjing ni suka melepak dekat padang ni. Nak tak nak kena lah lalu padang walaupun takut anjing kacau. Pakcik van yang hantar pergi sekolah ni selalu pesan jalan pelan-pelan jangan bising-bising. Tapi ada dua orang budak nakal ni lelaki la kan dorang kacau anjing ni. Sekali tu, dorang berdua kena gigit dengan anjing. grrr... Ngeri dan kesian.

Pengalaman kedua
Rumah saya depan tasik. Dah nama tasik, mestilah ada sekali dengan taman permainan. Tapi tetap suka main dekat taman permainan depan rumah kawan saya yang depan esso. Kawasan sini memang banyak anjing. Anjing tu suka melepak bawah lori yang parking dekat esso tu. Suatu hari, anjing mana tah mengamuk kejar saya dengan kawan-kawan saya. Lintang pukang lah cabut lari dengan basikal. Kebetulan, tengah carry kawan saya kat belakang. Time-time genting macam ni tak suka sangat ada orang duduk kat belakang basikal sebab berat nak kayuh. Last-last suruh member turun. Dia cabut lari sepantas kilat. Saya kayuh basikal sehabis boleh.

Bila ingat balik, "owh, selfish ye kita suruh wani lari sendiri". Kalau buka cerita ni, masing-masing duk tergelak je~ Nasib ada sorang auntie cina ni nampak dia siram anjing tu dengan air. Kebetulan, auntie tu tengah siram pokok bunga dia. Tak jadi lah anjing tu kejar kitorang. Baik lah auntie ni. Tak sempat nak ucap terima kasih.

Inilah antara kisah anjing yang saya rasa susah betul nak lupa. Cerita korang?

xoxo

33 komen:

Kakzakie berkata...

Kakak tak macam anak-anak lain pandai naik basikal. Masa umur 14 tahun kakak baru nak belajar. Masa sedang belajar itulah kakak kena salak dgn anjing (bukan kena kejar) tapi dek kerana takut kakak tergolek dgn basikal2 tu sekali. Menangis gila kakak kerana lutut, siku dan tapak tangan kakak berdarah...:)

Itulah sebabnya kakak tak pandai naik basikal/motor sampai sekarang.

MaMa AiNi berkata...

jahat anjing tu tau !!!..he2x..mesti dia berkenan ngan dhiera..sbb tu dia suka kacau dhiera..agak2 dia anjing jantan ke betina?..ha2x..mama pernah kena kejar ngan anjing kat kws rumah mama ni..mama kejar dia dgn payung kebetulan masa tu mama pegang payung..ha2x..amik kau !! kena penangan payung tu..

kayrul-shah berkata...

comel jer anjing2 tue..kat kawasan rumah kayrul pun sama...setiap hari ahad jer tepat jam 9 pagi mesti anjing jiran akan menyalak2..hari lain takde la plak buat peel macam nie

asnizaziz berkata...

samalah kawasan kejiranan ramai org2 cina, jadi anjing mmg banyak. bile time mlm diorg lepaskan anjing tu, so xla takut sgt. sbb mlm2 dok umah je.

faizal mohd berkata...

pernah kena kejar anjing masa nak gi tusyen. seb baik naik basikal. smpai terputus2 selipar. sbb tersekat dekat paddle. huuhu

rozeeta rashid berkata...

kat rumah saya pun banyak jugak anjing. pernah ada anjing datang menyalak depan saya. nak lari tak berani. nasib ada uncle naik motor tolong. haha.

Zefa NorAsmara berkata...

Kat kawasan pejabat kak zefa ni saaaaaaangat banyak anjing. Pernah sekali tak perasan ada anjing tidur bawah kete, bila buka je pintu kereta anjing tu jaga dan salak akak. hehe.. yg kelakarnya tak terus masuk kereta tp lari kebelakang kereta..

KhaiRin berkata...

ms keje tmpt lama, ckp byk anjing liar. bla pegi o blk/ mesti selawat byk2 tkt dikejar... tkt wooo

aReLaN berkata...

time kt jpon dlu lg la.ble jogging kt taman terpaksa berhadapan ngan anjing yg bnyk sbb jpon ske bwk anjing jln2 kt taman.n hmpir stiap kli lari tepi anjing,mesti anjing tu menyalak n kejar.nsb bek tuan dia dh ikt ngan tali.chuak2.

BENA berkata...

kite pernah kene kejar dengan anjing. naek basikal dengan akak sepupu.sekal tetibe je anjing keluar. isshhh kakak spupu kayuh laju2. fuhhhh sikit jek lagi nak gighit betis dia . kite jerit2 suruh kayuh laju2. hahaahha ;)

aleen aiden berkata...

anjing sebelah rumah ni die punye menyalak xkira time.adehhh sabau jelah

Syuxer berkata...

syuk tak suka dngan anjing..ia garang tak bertempat

mamaNoriz berkata...

say pun penah kena kejar anjing mas umur 7 tahun...

gile pecut lari sampai tercabut selipar... huwaaa


hampeh tul anjing tu

rainyscream berkata...

adik sy pernah kena kejar anjing. sian. tp xkena gigit kot. sempat lari jauh. pon kat kolej sy dulu banyak gila anjing. nak turun blok, basuh baju tetiba jumpa anjing kat bawah. memang serammmm. besar plak tu. adesss

ctk berkata...

aritu ct g johor..ternampak ade bende kat tepi pintu,..ct tengok cOmey je dr belakang..igt ke kucen,baru je nk amik pegang... sekali anjing tu pndang la...nasib baek xpegang lagi..hahah.adOi..

♥cmª shIemª♥ berkata...

hohoh..samelah kita..peristiwa yg x dpt dilupa bila dikejar ngan hanjeng..

huhuh..xdela fobia ngan anjin tp rase nk baling ngan batu bila nampak anjin yg suka melilau nk cari pasal...
aiyoooo

asfira aminuddin berkata...

seramnya babe! i pun rasa mmg anjing suka cari pasal.

tapi kan, kat tempat i belajar ni, UIA, ada jugak 2 ekor anjing. tyme i ada discussion and balik tengah malam dalam gelap, serious risau bukan main. tapi anjing2 tu ikut i dari belakang, i mean teman i jalan sampai ke hostel tau. baik sungguh. :)

Ct Arina berkata...

ade sekali, tgh jln kaki tibe2 anjing dtg rapat. saye belagak kool berdiri x gerak2. padahal jantung mcm nk pecah. pastu anjing tu makin dekat takmo pegi. penyudahnye saye jerit, toloooonnnngggggggggggggggggggggg!!! kuat2 & anjing tu pun blah. hahah

Wanie berkata...

banyak jugak pengalaman dengan anjing ni..mase praktikal kat klang dlu, kawasan perumahan banyak anjing..huhu..nak g hospital je kena lalu tempat yang ade anjing, dah la anjing hitam, tapi xkena kejar pun la..

tiefazatie berkata...

isk..dulu kecik2 balik ngaji kena kejar anjing nie..tp anjing tue comel gle!tp ifa lari gak skeuat hati nie..ahha

Ct Aja berkata...

hahaha...saya pun pernah kena kejar anjing, selipar mmg ntah trtggal kt mane... tp mmg bile time genting cm2 da tak dpt pk secara rasional...hihihi

Wen berkata...

haha tu anjing jahat. but i love dog... tapi taklah sampai mau bawa tidur mcm org lan layan anjing dia haha

syahirooAhmad berkata...

sebenarnya kita bukan takut digigit.. tapi sebab sekali terkene air gigitannya, tak pepasal kene bersuci..

dik kalau nampak anjing len kali jgn lari. wat dek je.. anjing ni saiko je.. mula2 nampak dia bangun terus pi kat kita.

actually dia saje je tu.. kalau kita lari. lagi dia keja.. so ape perlu wat? berlakon tunduk amik batu, dan acukan balingan kepada anjing tu. Kompem lari...

Run Away berkata...

anjing memang mcm..takut kan..takut kena gigit...;d

aimie amalina berkata...

waaaaaaaaaaaaaaa
kalo cite pasal anjing ni
mmg x bole lupe jugak

time tu darjah 6
odw balik dari amik result Upsr
kan balik sowg2

ada sekumpulan ajing..dh x sedap ati..deme bangon dan deme kejar mimi..

waaaaahhhh
sampai muntah2 mase tgh berlari tu
huk3
nasib dh nak dekt rumah

anjing tu dh give up nak kejo
aihhh...
mentakotkan kot.kekeke

syabab berkata...

salam ziarah... pengalaman kedua tuu wat syabab tergelak...hahahah.. xleh imagine mcmne tgh2 men kejar2 nng anjing uh sempat suh si wani tuuu turun dr basikal n lari laju2...hahaha.. siyes lawak..
p/s: moralnye kalo jumpa anjing jgn lari tp simbah dengan air...hehe

littledolphin berkata...

haha.kenangan dengan anjing yang sangat menarik!dan menakutkan.

nanti kalau suatu hari nanti ada rezeki jumpa dengan auntie cina tu,cakap terima kasih tau! :)

semoga diri kita semua dijauhi dengan kejadian buruk berkaitan anjing.

tak nak kena kejar anjing.menakutkan.

Cha sahaja berkata...

haha..gilew selfish..tp budak2 kan..bese la tu..;D

Akue Achik berkata...

sy xde crita sgt tp kwn sy, dia sgt2 la fobia dgn anjing sbb msa kecil dia pnh kena kjar anjing..fobia smpi tahap smua mkhluk berbulu dia xska..huhu

ღ nurrul ღ berkata...

samalah nurrul pun ada pengalaman coz jiran ada bela anjing,. *melayu tuh yg bela.. islam lagi..* ntah dah tak ada binatang lain gamaknya dia nak membela... dulu selalu lalu lintas dpn umah dia sebb berhampiran dgn pdg.. la nie... tak pena ke sana melalui jln tuh lagi coz ape.. pena dikejar anjignya ! ! !

~SaL IjOu~ berkata...

aduh..kite juga ada pengalaman ngeri dgn anjing tp panjang ngat nak cite.kesimpulannye kite kene serbu ngn 5 ekor anjing sekaligus!deorang kepung & menyalak2..rasa mcm kulit disiat2.kita tawakkal & baca ayat kursi & segala mcm doa.masa tu mmg gigil & seram sejuk.Allah nak tolong, ada org lalu n sergah..anjing2 tu berkeliaran lari.lemah longlai lutut~

Ungu Violet berkata...

takut kene kejar satu hal...takut nk kene menyamak la pulak kalo tersentuh...huhu

afzainizam berkata...

uihhhhh dulu kalau anjing tak ada kalung rantai tak ada owner boleh report kat jabatan haiwan kasi tembak itu anjing...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
Cara Post mortem ayam dan lain2 burung