Rabu, 24 Ogos 2011

Resepi: biskut cornflakes

Salam pembuka bicara..


[EDITED]


Memandangkan raya dah dekat, jadi sekarang ni musim sibuk buat kuih raya. Hari ini nak share resepi kuih ini. Kuih ni paling senang nak buat. Dan kuih wajib setiap kali raya.



Straight to point. Resepi biskut cornflakes yang super senang ini ialah:


Bahan-bahan
5 cawan tepung gandum
1 kotak cornflakes
2 cawan tepung kastard
3 cawan buttercup (atau butter lain)
2 cawan gula
esen vanilla
3 biji kuning telur


Cara-caranya
1.  Ayak tepung gandum bersama tepun kastard.
2.  Pukul mentega, kuning telur dan gula sehingga kembang.
3.  Masukkan sedikit esen vanila (dalam 2 sudu teh)
4.  Masukkan tepung sedikit dan sedikit sehingga dapat texture lembut yang sesuai dibuat biskut. Pendek kata habis lah tepung tadi masuk dalam aduan. Hihi
5.  Cornflakes tadi hancurkan. Tak payah halus sangat. Hanya ketuk-ketuk je cornflakes tu.
6.  Masukkan 3/4 kotak cornflakes tadi dalam batter (adunan kuih).
7.  Bulat-bulat kan batter tadi jadi bentuk bulat.
8.  Golek-golek kan batter yang dah bulat tadi atas 1/4 kotak cornflakes.
9.  Lepas tu bakar. Bakar dalam 20 minit je atau sampai dah naik bau.


Hasilnya, jadilah macam gambar kat atas tu. hu


Selamat mencuba pada yang nak mencuba.


xoxo

39 komen:

Ungu Violet berkata...

rajin ek dhiera wat kueh raye...

ungu wat kat kedai jek...hihik

dhiera berkata...

@ ungu: semalam first time beli dekat kedai tapi rasa dia tak memuaskan hati. nak bagi tetamu makan pun macam tak patut je.
lagipun, kuih raya ni memang wajib kena buat. mak saya tak suka beli kat kedai.

Bidadari Syurga berkata...

hadoiiii mcm sedap... perut dah meragam.... jgnlah kata senang... wat kuihpun memang tak... akak kuih tunjuk aja.....

Bidadari Syurga berkata...

heeeeeeee nak sebalang boleh? mcm sedap tu dhiera wat

MamaEma berkata...

rajinnya dia buat biskut raya

Myra Jay berkata...

Suka gak biskut cormflakes nie..
Sedap dimakan..
Thanks syer resepi nieh ;-)

dhiera berkata...

@ kak Bidadari Syurga: tambah kerajinan sikit je~ mesti boleh buat punya. mudah.

@ MamaEma: mak saya tak suka beli

@ kak MJ: akak pernah rasa gak ye kuih ni. sedap kan? macam rangup2~

LINDAHERY berkata...

pandai buat kuih...linda x pandai buat..tp tetap nak mencuba :)

tu lagu dari indon..kangen band..nanti dgr k :)

cik pha berkata...

rajinnye dhiera wat sekut raya..bak sini 10 dulang hehehhehheehehhe pengganti duit ryaa.hehe

ikatankasihku berkata...

macam best jer...

echaRierie berkata...

sedap2..haha..
rajin2..

NM02 berkata...

rajin dia... ai jugak takde kuih raya. mak bz ngan cucu

Hana Soffelia berkata...

Peewitt.. rajinya Dhiera. ^_^

faiz berkata...

minat nak mkn kuih raya ni takde plak..walau mak buat kuih xpernah rase pon..heheh

dhiera berkata...

@ LINDAHERY: practice make perfect. lama2 pandai la.. orait. nanti dgr.

@ cik pha: sampai 10 dulang nak tu.

@ ikatankasihku: akak try la buat

@ echaRierie: kena la rajin~

@ NM02: harus kak. nanti nak jamu orang apa plak~

@ hana: hana, lagi rajin kot~

@ faiz: aik, pelik la kamu ni~

Amy Syaquena berkata...

ala2 sedapnya , fav naw dengan biskut corn flakes nie..


http://www.sinarraudah.com/2011/08/pelaburan-yang-bijak-dan-menguntungkan.html

アヌムちゃん berkata...

bestnya dh buat kuih raya..huhuuu

cik dila berkata...

biskut ni tiap2 thn kite buat. tp thn ni je tak buat sebab ganti dgn cornflakes madu. heee..

Ezad Skytech berkata...

nak sikit..eh..puasa la..hah~

aleen aiden berkata...

perghhh..masing2 sebuk buat kuey!ini yg panas hati nih...hi3

.izzati liyana. berkata...

cornflakes madu selalu la makan. kuih ni mcm tak pernah je. tapi pape kalau pakai cornflakes mesti sedap.

NuReLLe berkata...

cornflakes ni i buat sambal kering..goreng dgn ikan bilis..tempe..kacang..pergghhhhhh! :D

shedameor berkata...

sheda paling suke buat biskut arab. sedap gile. cornflake ni tak bape suke tapi nanti sheda nak try la. hehe. selamat hari raya :)

MiSz ZuE berkata...

rajinnyer wat kueh raya

iPai berkata...

sedap tak ? hehe .. try rasa sikit .. hehe

ade2mama berkata...

ramai jgk kn..yg ska cornflakes:)
aku pownnn..

law bg 2 balang..xdehal puyew aku habis kn huhuhu

Siti Arfah berkata...

Tq share. Emm mst sedap sgt ! :)

bighagenjo berkata...

:)

Papa Mifz berkata...

papa mifz semua kuih tunjuk jer...hehe

iefa ujang berkata...

amboi...siap bagi resipe bagai ag.iefa ni bkn rajin sgt.btw...nice resipe

asfira aminuddin berkata...

wau wau! thanks for the resipi babe. i nak cuba! :)

Ct Arina berkata...

x rajin nk buat biskut. tp rajin buat cornflakes madu. ehe^^

Fadzmie Mohamad berkata...

Fuh, kuih ni la antara kuih yang paling 'laku' time raya. Budak-budak suka. Haha.

izfanora berkata...

wah, rajinnyer dia wat kuih raya.. :)

alif haris berkata...

pndainye die buat kuih rayo :D

sergeant keroro berkata...

tahu makan jek, HAHA

Fadzli Amir berkata...

suka sgt biskut ni....hehehhe..lapar plak...

Wanny Fathil berkata...

Nun jauh 2016 sy punya comment.. Hihi nak tanye Tepung gandum dgn tepung kastard masuk bila yea? Teringin nak cuba

Dhiera nadhirah berkata...

@Wanny Fathil

itu lah. boleh pula lupa tang ni. Saya dah edit semula entri ni ye. Boleh tengok balik caranya diatas