Selasa, 6 September 2011

Teguran terbuka setelah entri saya di"plagiat"kan

Salam pembuka bicara..

Masa belajar dekat UPM dulu, lecturer selalu marah kalau dorang dapat detect ada unsur-unsur plagiat dalam penulisan tesis, assignment dan paper work. Kadang-kadang, kita sebagai student tak faham kenapa lecturer selalu marah pasal plagiat dan kena letak references dengan cara yang betul. Bila dah masuk tahun ketiga dan tahun keempat belajar barulah faham betapa pentingnya menghasilkan penulisan tanpa plagiat mana-mana statement dari rujukan kita.

Dan saya lagi faham perasaan orang yang hasil penulisan telah di"plagiat"kan setelah berlaku kes ini. Entri blogger ini sama dengan entri saya di sini. Entri sticky post selama 6 hari.

Bulat biru mengambil point. No hal. Tapi kotak merah, bulat-bulat sama.

dan juga ini
Kotak merah bulat-bulat sama. Line biru ayat yang sama.

Masa nak start raya hari tu memang tak sempat pun nak blogwalking, jadi saya tak perasaan pun ada seseorang mem"plagiat"kan penulisan saya. Tak tahu apa plagiat?

Plagiat adalah plagiarism. Define plagiarism at Dictionary.com
"the unauthorized use or close imitation of the language and thoughts of another author and the representation of them as one's own original work, as by not crediting the author" - sumber-

Saya tak marah pun kalau nak ambil point-point yang ada tapi bila ayat kita diciplak bulat-bulat mestilah terasa jugak kan?

Memang susah untuk kita yang baru berblog ini untuk mencari rentak penulisan yang betul-betul sesuai dengan diri kita. Sama macam saya masa mula-mula berblog dulu. Cara penulisan macam berubah-ubah sebelum saya dapat cara penulisan yang sesuai dengan diri saya. Kadang-kadang itu macam terikut-ikut cara penulisan orang lain tapi saya tidak akan sesekali menciplak atau plagiat penulisan orang lain. Kalau ada apa-apa info yang saya tulis, mesti saya letakkan sumber rujukan dari mana dan yang penting kebenaran penulis asal. Kecuali lah kalau saya menulis tentang sesuatu yang saya dapat dari emel saya. Macam mana nak bagi rujukan. 

Oh, ya. Untuk mencari niche yang sesuai dalam berblog dengan minat kita juga agak payah. Dalam banyak perkara, kita kena mencuba kemudian bila rasa tak serasi, pilih lah yang lain. Macam nak pilih produk kosmetik, bila kita rasa tak sesuai, kita tukar bukan? Macam kita nak beli kasut, kita kena cuba dulu baru tahu selesa ke tak dengan kaki kita, sesuai ke tidak lifestyle kita mungkin kamu seorang yang lasak dan mungkin tidak. Bagi sesiapa yang selalu baca blog saya ni, pasti tahu niche blog saya adalah hal peribadi dan peristiwa yang berlaku dengan diri saya. Amat jarang saya mengeluarkan entri yang berbentuk informasi.

Tak tahu niche itu apa? Niche ini adalah "A situation or activity specially suited to a person's interests, abilities, or nature" -sumber-

Saya memang kurang pandai memberikan nasihat selain nasihat pemakanan tapi nasihat yang terbaik dan yang saya dapat fikir buat masa ini adalah tak salah guna point yang sama tapi olah lah ayat mengikut cara kamu sendiri. Selebihnya, lu fikir la sendiri.

xoxo

33 komen:

Ungu Violet berkata...

wah...copy paste jek...senang xyah nk perah otak cri idea...huhu..

sama la ngan ungu dlu...penah gak kene curik entry...sejibik sejiban plak tuh.. koma ngan titik pun x tukar...cuma tukar gambo jek...huhu..nasib2

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine berkata...

memang ramai orang jenis cam ni... memang susah nak dibendung... hehe

cik dila berkata...

hehe,klu ikut dr pandangan positifnye ayat akk tu sedap la utk dibaca sampai ada yg curik! sabar jela..

Myra Jay berkata...

Adeh, mmg geram kan kalau ada entry kena plagiat, maybe blogger tu baru menapak, yg blom paham dunia berblog nie..

Takpe, pelan2 tegur secara berhemah ye..

rara pinkmafia berkata...

hmmm sabar jelah dear.halalkan jelah.

Zefa NorAsmara berkata...

Ucapan raya pun ada yg copy juga rupanya.. apapun dhiera, ayat dhiera tu memang sedap di baca, tu ada yg berkenan tu.. :D

syahirooAhmad berkata...

ape la diorang nih. kot ye nak copy cat.. adjust la sket...

budak kacamata berkata...

sabar yer cik diera..byk org,byk ragam..prgai mnsia nie pelik2..sush jugk org prgai cmnie..

MamaEma berkata...

sabar sajalah dik..

Sarah Syazwani berkata...

salam perkenalan..agaknyer dia malas kot nk type or malan nk pk tu yg copy n paste jek..huhu

makdara TERdiva berkata...

mungkin penulis kepupusan idea.. :D

salam syawal drpd MDT

wahida berkata...

wo wo...kalau aku kena, mmg aku marah dah ni...aku pun pernah kena...tapi dorang suka amek gambar2 dari blog aku tanpa izin aku...ada jugak yg letak link aku, tapi tak bagitau, alih2 dah tepek je kat blog dia, ada lagi tu, yg haram tak letak link aku pun, padahal aku tau mmg sure tu gambar dari blog aku...mmg aku angin giler....sumpah aku tak halalkan...aku penat amek gambar, senang2 org ciplak dan buat mcm gambar dorang sendiri...

salah aku jugak la, sbb aku tak suka letak watermark...malas punya pasal...

bila org plagiat ko punya n3, ko tak rasa ke ko hebat? aku rasa ko hebat dah tu beb sampai org copy paste n3 ko ni...hehe...

muhamad hanif berkata...

Err,

aku tak pernah jumpa lagi org mcm ni.

peliksnya dorang ni.

teha berkata...

biase laa tu.. dh xde idea laa kot nk copy2 org..

d_LA berkata...

stakat ni x pnh lg jumpe org yg plagiat entry dla..sabar jerlah yer..maybe dia rs bnda tu x slh kot..tegurla elok2 ya

dhiera berkata...

@ wahida: dorang ada letak watermark dorang ke kat gambar kamu? rajin2 la letak watermark ea.

saya tak pernah rasa macam tu pun sebab saya masih lagi belajar.

iefa ujang berkata...

hilang idea agaknyer.2 main copy paste.aishhhhh...karate je dia :D

tia @ Ini Kisah Tia berkata...

laaa , macam takde keje betullah ..

asfira aminuddin berkata...

sebijik kan die amik. sabar babe! tu tandanya blog u best! ayat yg u susun sedap bunyinya tu yg die copy paste terus :)

ade2mama berkata...

sabar2..jom kte gy kt bdak tu,..shuffle dpan dye smbil nyanyi lgu apo kono er jang huuhuh

APAN berkata...

entri ucapan raya mcm tu pun ada nak copy gak ke?mcm2 la...nmpak sngat semangat dia nak raya.xdan la tu nak tulis ucapan raya sendiri...huhu...
ce bagi link blog tu sket.haha...

faiz berkata...

ayat2 macam tu pon nak plagiat ke..kalo informasi boleh terima lagi..

nabilah_2908 berkata...

hmmm...tgk follower dia pun..tak ramai...mungkin masih baru...and mungkin pada dia..tak slah kalau copy bulat2 teks orang...

kamu dah tegur kesalahan dia...?

hope dia tak ulang lagi la kesilapan ni...kan..? ;)

Ct Arina berkata...

aik? ado jugakkkkk

khaifaiz berkata...

tak berhati perut sungguhkan plagiat plagiat ni

.izzati liyana. berkata...

mcm mana boleh jumpa? ada org bagitahu ke jumpa sendiri. nak kata kebetulan, banyak pulak tu. ayat biasa mcm tu pon perlu copy ke? apa punya manusia laaa.

dhiera berkata...

@ nabilah_2908 : ada bagitahu tapi dia macam tak rasa itu salah.

@ .izzati liyana. : sebab dia tinggal kan jejak dekat shoutbox.

Cik Anita berkata...

study upm?

tahun bila eh tu?

♥cmª shIemª♥ berkata...

salam dhira..
selamat hari raya..salam perkenalan...
terima kaseh singgah teratak cma..
hmm..n3 cma x penah lg kena plagiat....
tp ade juga rakan blogger yg n3 dia buta2 diplagiat..tanpa tukar nama pun..mmg sadis...
cma x suke nk plagiat sesuke hati..klu nk pun .minta izin share dulu..

dhiera berkata...

@ Cik Anita : grad tahun lepas~

@ ♥cmª shIemª♥ : pernah jumpa sorang blogger ni, selalu kena plagiat.

zulhilmi.tempoyak berkata...

awk.....!!!!1


thanks 4 d card...


tima kaseh byk ye...

nk org g umah...hihih


thanks sgt..

dyg berkata...

dia nk lekas2 bt entry tu,.mak tgh tgu dlm keta nk g beraya.,uhuhu,.nwy slmt hari ryaaa dhiera.. :)

✿ Myra ✿ berkata...

hai dhiera, salam kenal ;)
ohhh..pasal plagiat ni..sama la kita..awal2 tu macam tak bape nampak lagi nape lecturer bising. skali da kene..mmg terasa. hehe

penah ada org plagiat bulat2 apa yg saya tulis kat profile social network. dia tulis balik kat profile dia. huuu..bila bukak profile dia..mcm kenal ayat2 sume tu..pastu biarkan je..pejam mata..hehe.