Jumaat, 2 September 2011

Makanan baru masa raya

Salam pembuka bicara..

Agak lama tidak menulis di blog. Bukan sebab malas tapi sebab internet sangat lah slow mungkin sebab ramai yang bercuti dan pulang ke kampung.

Macam mana dengan raya korang? best?

Raya pertama, saya hanya pergi kenalan dan jiran-jiran di rumah lama dekat Sijangkang. Ada la dalam 9 buah rumah saya sekeluarga pergi. Mak dengan ayah la seronok sebab dorang bukan selalu dapat cuti tahunan dari jaga atuk nenek saya. Nasib mak cik saya ada sehari untuk ganti tugas mak dengan ayah saya. Sempat juga kami singgah Sementa. Kenalan lama ayah dan mak juga.

Raya kali ini, saya jumpa beberapa makanan yang tak pernah saya jumpa.

Ini kacang arab. Nama dia macam tu sebab kacang ini dibawa khas dari arab. Nama sebenar tidak diketahui. Rasa dia macam ada mint mint sikit. Sedap. Kecik je. Tapi saiz dia besar sikit dari beras la.


Ini pula kuih ubi bakar. Datang dari arab juga. Rasa saya tak tahu. Sebab saya tak makan. Saya tak minat ubi. Adik saya kata boleh lah. Nampak kuih ni macam bahulu yang ada ceri.


Ini pula adik saya panggil kebab goreng. Tapi sepatutnya roti pita goreng. Dekat arab, makanan ini macam kerepek la. Berasal dari arab jugak.


Masa beraya dekat Kapar, tok abas bagi kami keropok ini. Ala, keropok ikan tapi dari ikan duri. Saya satu keluarga tak pernah lagi makanan keropok ikan duri ini. Sebab ayah tak makan ikan duri jadi ikan duri kami memang tak pernah rasa. hu. Macam batak sikit. Rasa dia sedap juga. Tapi ada beberapa macam sudah liat.


Ini pula favourite saya. Makanan paling best!


Apa makanan yang korang tunggu-tunggu masa raya ni? Dah jumpa. Saya cari batang buruk. Rumah sape ada???

xoxo

20 komen:

Zefa NorAsmara berkata...

Wah, seronok dhira beraya ye.. akak x jumpa lg yg kuih yg pelik.. :D

Sufia Mahzan berkata...

Nutritionist pun mkn jeruk-jeruk gak ke? hehe..

Selamat Hari Raya!

faiz berkata...

asam masin pon ade...

Bidadari Syurga berkata...

hahahahahaha... byk makanan baru ya. ubi goreng tu mcm sedap aja...

akak gi rumah orang bedal asam aja... hahahahha time tu rasa semua jenis asam sedap. pasal tekak rasa tak sedapnya pasal. semua sdap yeak?...

amna berkata...

kenapa semua adik saya kata.. huhuh.. kakak dia x berani cuba ke? :)

first time dengar kacang arab n kuih drpd ubi kayu. mesti lemak2 kan ^^

budak kacamata berkata...

syoknyer mkn kueh rayer..

muhamad hanif berkata...

woooo !


nak kacang arab dua bakul !

~SaL IjOu~ berkata...

sy ade kuih btg buruk..mehla sini kalo nak..sodap!~ ;p

Salam kenal & salam Aidilfitri kembali~ ^^

una din berkata...

dtg png sni kite mkn jeruk. hehe

//sejak cti ni dah jarang dgr word sementa. rindu. hiks

norsharmila berkata...

rumah sy ade, dtg la :)

Miszyuyu berkata...

uik pelikla kuih ubi tu..xpernah jumpa lagi..hehhe nk kad raya x?

nini berkata...

uinah....macam best je makanan2 ni...=p

asfira aminuddin berkata...

roti pita goreng tu nmpak sgt sedap dan lazat!

ade2mama berkata...

taun ny biskut n kerepek jew huhuh..sbb xrye kt umah rye kmpg..

btang buruk??
iduk la hehe..nty bersepah2 lantai degn serbuk dye ehehe

Myra Jay berkata...

Sedapnyer kuih batang buruk..

Myra paling suka kuih YA.. :-)

Kuih tradisional tu :-)

APAN berkata...

tema arab ke raya ni?haha...

kisahku orang biasa berkata...

last skali tu asam ke???wah beznye dpt makan asam byk2,.salam lebaran n kenalan tuk kmo ^^"

アヌム ちゃん berkata...

dlm byk2 plg suka keropok tu..ni rasa nk goreng kopok ikan nih.heeee

SHINing ahnys berkata...

selera baru raya. tengok pon dah terlioq jerr.. :P

.izzati liyana. berkata...

asam ha semangkok.dulu kck-kck ade gak jumpa. tahun ni xde. sbb xberaya kot. hee. byk tu 9 rumah pergi.