Rabu, 21 September 2011

River cruise dan Jonker street

Salam pembuka bicara..

Boleh tak sambung entri semalam? hek. Entri hari ini tak ada gambar makanan dah. he

Selepas makan, konon ye nak naik river cruise. Tapi tak kesampaian sebab ramai sangat orang yang beratur nak naik river cruise ni. Bagi yang nak pergi nanti (setakat saya pergi kali ini), harga tiket untuk naik river cruise ini ada dua pakej. Satu yang normal package, satu lagi VIP package.

Untuk normal package, bagi orang dewasa dicaj RM10 manakala kanak-kanak RM5 ke RM7 ntah. Saya kurang pasti untuk kanak-kanak punya harga. Untuk VIP package, harga dewasa RM20 manakala harga kanak-kanak RM10 (yang ini pasti).

Sebab river cruise ramai sangat orang, kami pergi la ke Jonker Street. Kat sini pun tak lama sebab adik saya tak tahan dengan bau yang macam-macam kat sini. Tapi sempat lah kami beli dua keping duit daun pisang. Adik saya yang belajar di Melaka ni, memang minat sejarah. Z pun beli satu juga buat simpanan katanya.




Dari kawasan parking kereta, boleh nampak menara taming sari. Tak pernah lagi naik taming sari ni gak. Macam gayat je nak naik kan. Maka, tak ada makna lah nak cari pasal kan? Gambar tak cantik. mencik!!


Jalan-jalan sekejap. Lepas tu, kami pergi kedai bundle kat tepi sungai. Adik saya nak beli baju untuk masuk lab. Saya ingatkan baju lab budak-budak engineering sama je dengan baju kerja saya (baju doktor warna putih tu). Rupanya bukan. Nasib tak ambil yang ada dalam stor tempat kerja tu. Jumpa lah baju lab dia yang berharga RM10 sahaja. Buat pakai sementara sebelum dapat baju yang order dari fakulti dia.


Kemudian, kami terus cari hotel untuk bermalam. Plan asal nak patah balik ke Masjid Tanah tapi tak jadi sebab besok ye nak ke Semabuk tengok baby (anak kawan saya). Hotel pun dapat dekat kawasan Semabuk juga. hek.

Macam mana nak cari hotel yang sesuai dekat Melaka? Cepat-cepat lah kita bukak Latestays.com.my. Senang sangat nak cari penginapan di Melaka dengan menggunakan Latestays.com.my. Internet kan di hujung jari je sekarang. wink wink

xoxo

33 komen:

ade2mama berkata...

rm10 kn..da agak da heehe
sme cm dlu jgk heeh
xbestt..da la boom kerusi keras eheeh

jonker street tu best la..rmai org ..mcm pasar mlm la gitu heeh:)
heeheh

gy lpk kt dataran pahlawan x mlm 2??
jgn lepak..gay rmai..ehehe
aku adlah nyaris2 mangsa gay eheh
aku digoda tpy aku xlayan heehe

cik dila berkata...

kak! naik taming sari tu biasa je. eheee..tak menakutkan pun, cume beberapa minit je kat atas tu..

Edy Zaidi berkata...

baju lab pun ada jual kat bundle ek?huhu

kakyong berkata...

salam singgahan dan salam kenalan buat dhiera.. ;)

kakyong dah lama sangat tak jejak kaki ke Melaka.. lebih 20 tahun

ikatankasihku berkata...

lama tak singgah sini..
jalan kat melaka ke sambil hantar adik yer..
best kan melaka..kalau semabok dekat jer sini, hotel pun murah..dah makan ikar bakar kat melaka ni?

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn berkata...

Da byk kali p melaka p xpnah nek pn benda alah 2...
best ke?

dhiera berkata...

@ ade2mama : tak sempat nak lepak dekat dtrn la.. adik saya pun ajak2 jugak pergi dtrn. tp mata masing2 macam dh kuyu je. hahaha.. kena gorta dgn gay tu yg tak tahan ni.

@ cik dila : la, yeke? naseb tak naik. kena bayar gk kan?

@ Edy Zaidi : ada.. kebanyakkan baju die ada tulis post japan service.


@ kakyong : sekali sekala kakyong bawak la anak2 jalan melaka plak~

@ ikatankasihku : akak orang melaka ke? pernah try sebelum ni. trip kali ni, tak pergi makan ikan bakar pun~

@ Cahaya Mata @ Nurul Are Inn : sekali sekala try la nanti

Iz.Eusof (Abg Stalker) berkata...

melaka best..:) mcm2 ada.klu mlm tu mmg jonker walk la.

L berkata...

sonok nyer boelh g jalan2.. huhu

dah smyg belom??
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/6-jahanam-1.html

L berkata...

sonok nyer boelh g jalan2.. huhu

dah smyg belom??
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/6-jahanam-1.html

nabilah_2908 berkata...

hrumm..mcm mana eh yg dikatakan VIP...special sikit eh boat nya..? :)

♥cmª shIemª♥ berkata...

huhu..belom sampai lg ke melaka ni..
dpt tgk pic dhiera ni pun dan oke..
rm 10 ekh?hhmmm...not bad rege die.. baju lab bkn putih ke?bis tu engineer pakai kaler ape?

Liza Razak berkata...

next mnth pon saya nk pegi jonker street.x sabar nk shopping kat situ :)

dhiera berkata...

@ Iz.Eusof (Abg Stalker): itu la pasal.. jonker walk aje la yg pergi ye~

dhiera berkata...

@ nabilah_2908 : agak nya kot.. saya pun tak tengok plak bot bot die

@ ♥cmª shIemª♥ : engineer punye baju lab macam kain vest tu~

@ Liza Razak : nak shopping ape? he

WuMing berkata...

Wow.. bandar melaka... Pernah sampai ketika sekolah rendah dahulu...

dhiera berkata...

@ WuMing : mesti ikt rombongan kan?

Hana Soffelia berkata...

Lor, gayat ke nak naik tempat tinggi. Lain kali naik lah menara Taming Sari tu, baru lengkap jalan2di Melaka. hehe

Psstt,Baju kerja dhiera warna putih? kerja apakah itu? hehe

Afiqa Dayana berkata...

waaahh, tak pernah lagi pegi sana . huhu ~

Asyila Zainuddin berkata...

wahhh.. best ek? tak pernah sampai situ.. ngee..

[sutera kasih] berkata...

syoknya naik river cruise...teringin nk naik gak wuwuwuw

dhiera berkata...

@ Hana Soffelia : hana, macam takut je naik tempat tinggi. tp naik flight ok jerk. erkk.. hahaha. keje apakah itu~

@ Afiqa Dayana & Asyila Zainuddin : ada masa datang la sana. hu

@ [sutera kasih] : saya tak jadi naik la~

Fara Zakaria berkata...

package VIP special sikit ke kak boat nye ? fara tak pernah lagi naik river cruise dia neh . amacam , best tak ? :)

アヌム ちゃん berkata...

last2 x naik ke river cruise tu.huhu..

cik pha berkata...

best wehh p melaka aku tak sampai lagi kat melaka

Kancil 8349 berkata...

sekali je datang ke melaka tapi ndak pernah berjalan2 lama

merahitujambu berkata...

lama x pergi bercuti2..berjalan2..jeles

Ungu Violet berkata...

walawei...cuti2 melaka la pulak..:P

APAN berkata...

melaka...da lama giler x jejak sana...dekat 10 tahun da kot...cm x menarik je nak bercuti sana.haha..

Clara Emily Cancer berkata...

hye, anyway thanks visit my blog n drop comment at here.
rajin2 la comment blog saya.
I follow ur blog k.
boleh jd blogger friends.
salam perkenalan juga yer.

;-)
claraemilycancer.blogspot.com

::budak:: berkata...

nak jugak..hehe..bestnye,,

Ct Arina berkata...

sy ade kenangan pahit kat sini. kaki terseliuh teruk smpi xleh jalan. jatuh mas nk turun pirate ship. sampai skarang kaki ni mcm smthing wrong smwhere.

cik mun berkata...

seronoknye jlan2 ye..