Selasa, 20 September 2011

Makan-makan di Bukit Beruang, Melaka

Salam pembuka bicara..

Rasanya ramai yang sudah tahu saya ke Melaka hujung minggu hari itu. Selepas hantar nenek di Masjid Tanah, saya (dengan adik bongsu saya dan Z) terus ke hostel UTeM di Bukit Beruang untuk hantar barang adik saya juga.

Perkara biasa la kan kalau pergi suatu tempat mesti la nak cari makan kan? Mula-mula bercadang nak ke Umbai tapi disebabkan makanan di Umbai macam sedikit mahal dan sedikit jauh untuk ke sana, kami makan di sekitar Bukit Beruang je. Ambil set makan untuk 4 orang.

Agak berselera masing-masing makan sebab sangat lapar masa ni.

Ayam masak pedas yang sedap.

Ikan siakap tiga rasa. Ini pun sedap. Tapi rasa ikan dengan kuah kurang sebati.

Tom yam campur tapi minta jangan letak udang. Tom yam ini pedas. Sudah ok rasanya di situ. Tapi kurang isi, jadi so-so aje la kan.

Sambal belacan mana boleh tinggalkan.

Selain itu, nasi putih 5 pinggan (4 + 1 nasi tambah) dan air buah 4 gelas. Sekali dengan telur dadar. Telur dadar tu terus belah empat untuk makan sorang satu. hu. Jumlah kesemuanya adalah RM55. Kira masih ok la harga nya.

Saya agak sedih sebab sepanjang berada di Melaka ni, saya tak sempat makan asam pedas die. Saya sudah membayangkan daging masak asam pedas. perghh. Sedap sangat tu. Padahal, baru sekali makan daging masak asam pedas.

Ada salah seorang blogger beritahu kena cuba kuih udang Alor Gajah tapi kami tak sempat ke sana. Lagipun, saya tak makan udang. Sedih kan tak makan udang? Nak naik river cruise pun tak dapat sebab orang beratur nak naik river cruise tu macam mereka nak beli nasi kandar beratur kat Penang tu. sob. Ada banyak masa lagi untuk ke Melaka lagi sekali. he

Siapa yang dah naik river cruise? Best tak?

xoxo

37 komen:

Lia berkata...

uisshhh... siakap tu meliurkan.. hihiii

SweetLikeWhat berkata...

semua kelihatan sedap :)

salam perkenalan juga..

siti kektus berkata...

Tak pernah lg naik river cruise dan tak terasa nk naik lg la. Hehehe

Ayie a.k.a Nyei berkata...

aaaaa lapaarrr hahahaa

Myra Jay berkata...

Sedapnyer menu, ada siakap, tomyam, ayam, sambal belacan.

Nampak pun sangat menyelerakan :)

cik dila berkata...

sepanjang praktikal 6 bulan dkt melaka,tak pernah sekali pun try asam pedas tuh.. hahaa... cruise pun tak pernah naik lagi..

athirah berkata...

ekekeke. semua nmpak besh. gambar pom lawa. :))))

♥cmª shIemª♥ berkata...

siakap dan tomyam tu sgt menarik selera nie...meowwwwww... :p
river cruise?belo penah lg la...

WuMing berkata...

Walaupun dah kenyang.. tapi rasa terliur pula tengok semua menu ni

nabilah_2908 berkata...

even saya orang Melaka...sy tak penh lagi naik river cruise tu..huhu...

merahitujambu berkata...

pose2 ni tangkap leleh plak

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn berkata...

Adumak...trus meleleh air liur tgok mknan ne huhuhu...

aleen aiden berkata...

perghh!ikan tu gaya memang nak cari gado dgn aku.apesal nampak sedap sgt nih?da la tgh lapr...wuwuwuwuuu

aimie amalina berkata...

bessssssssshhh
hehehe
(bg jeles sikit..kikiki)
oklah..menikmati waktu malam gitu
fewiit
damai je
hehehe
x pe..nnti gi sane bole pi lagi ann
umbai?
sy plak x pnah pi
hehehehe
tapi dgr cite pemes kan..hehehe

Hana Soffelia berkata...

Tomyam tu bukan nmpak sedikit isi tp mcm xde isi langsung. hehe or dhiera dah membaham kesemua isi tomyam tu? ngeh2.. Kalo g melaka, tak pekena asam pedasnya memang rasa kekurangankan? Next time wat trip ke Melaka lg eh. :-p

dhiera berkata...

@ Lia : yeke? kesian. rasa macam lapar x?

@ SweetLikeWhat : kalau lapar memang semua nampak sedap

@ siti kektus : kenapa tak nak naik river cruise?

@ Ayie a.k.a Nyei : oppss.. sorry. naseb tak puasa kan?

@ Myra Jay : tom yam tu kurang nampak menyelerakan.

@ cik dila : dila workholic kot.. 6 bulan tu. lama kot. nape la tak try?

@ athirah : :)

@ ♥cmª shIemª♥ : sama la kite. tak try lagi~

asfira aminuddin berkata...

sedapnya babe! makan sakan ni. ikan siakap 3 rasa tu menggiurkan lahh ;)

Afiqa Dayana berkata...

wah wahh, sedapnyee !
belanja laa ~ hihi :P

YOUsoF berkata...

Oh ya hantar barang adik dekat Melaka hari tu kan..

Tomyam campur tanpa udang, harga tetap sama ke?

Tak pernah rasa daging masak asam pedah, bunyi macam lazat.. ;)

sweethOneY berkata...

Aaa hari tu g Melaka nak mkn asam pedas daging pun tak merasa :(

Nasib baik beberapa minggu lepas tu g kenduri kawan kt Melaka, ada lauk kenduri daging asam pedas. Sedapppppppppppppp

[sutera kasih] berkata...

wahhhhh...lapar terus tgk gamabr2 tu..uwaaaa sabar2 hehe


sedapnya udang tu awk xblh nk mkn plak kan..rugi2 hehe

アヌム ちゃん berkata...

ikan siakap tu nmpk sdp.huhu..aa dh naik dulu..best gk..cantik naik waktu mlm sbb byk chaye gitu..erk pagi2 bukak ke? haha

dhiera berkata...

@ WuMing : sape yg tak terliur tgk makanan macam ni memang pelik la~

@ nabilah_2908 : kena lah try. nanti boleh promote dengan kami kami ni. he

@ merahitujambu : alamak, puasa ke? sorry.. he

@ Cahaya Mata @ Nurul Are Inn : meleleh air liur tu normal. hek


@ aleen aiden : kesian ikan tu. tak pepasal je kena tuduh cari gaduh. hek

@ aimie amalina : umbai tu memang femes tapi harga die sedikit mahal la. maybe sebab die ikan-ikan, udang dgn sotong fresh2 belaka kot.

@ Hana Soffelia : hana, itu lah. rasa kekurangan betul. tom yam memang rupa die macam tu, banyak air tapi isi ada sikit jerk.

dhiera berkata...

@ asfira aminuddin : dah lunch belum sekarang ni?

@ Afiqa Dayana : wah.. boleh2. bila dah gaji ye.

@ YOUsoF : harga tetap sama la.. daging masak asam pedas lazat sehinga menjilat jari taw.

@ sweethOneY : best r. tak da la kempunan sangat

@ [sutera kasih] : bakal suami saya dapat berjimat nanti. tak payah beli udang. hek. bias!

@ アヌム ちゃん : pagi tak bukak kot. cantik ea.. ada mase lagi nak try!

Paris Lipton berkata...

uikkk terliukkkk

d_LA berkata...

penderaan! penderaan perut telah berlaku di sini..grrrr

kayrul-shah berkata...

aduh dah menjejeh air liur nie tengok menu-menu nie...lapaarrrrrr

Kancil 8349 berkata...

aduh mak...sedapnya...rindu oo masakan di semenanjung...hehehe

dhiera berkata...

@ Paris Lipton : pergi makan cepat!

@ d_LA : ampun. tak sengaja mendera kamu

@ kayrul-shah : balik rumah nanti minta wife masak ok!

@ Kancil 8349 : meh la ke semenanjung!

✿Dear Yayah✿ berkata...

sy pena naik river cruise..tapi air die busuk..kalau terpecik kene baju..ieyekkkk..hehe..

tapi kalau naik malam2 memg cantik & best..byk lampu2..hihi..

tgk gambar2 ni lapar pulak..=="

ILA HonEyBuNNy berkata...

wahahha...dah la online tgh2 malam neh...

terus lapoor...suka sebab ada tomyam..ehheh

ade2mama berkata...

xbest river cruise tu ..heehh..tgk bgunan jew ,,da la mahl..pas2 skjp jew da smpai ehehe

wah2..selera skan ko ye eheehe
melaka org kt mknn sedap..tpy syg mahal heeheh

Iz.Eusof (Abg Stalker) berkata...

awk x mkn udang?xpe..x sume kuih udang dia ada udg.sbb dia kerat2.so awk klu nk mkn nti dlm piring tu pndai2 la pilih.mkn je la tahu ke,tempe ke..puyuh pun ada. :)biasa je sbnrnya kuih udg tu,beza nya kt kuah.tp sy x thu la apa bestnya kuah tu.cm biasa je..tekak lain2 kn.apa2 pun klu g Alr gajah mmg kne rs rojak menggong tu kt medan selera alr gjh.asam pds tu klu x dpt rs masak je la sdri..:)

dhiera berkata...

@ ✿Dear Yayah✿ : ok saya dapat bayang kan. sama macam naik bot dari ktm serdang ke the mines la ni~

@ ILA HonEyBuNNy : tapi tomyam die so-so je..

@ ade2mama : tak best ea?

@ Iz.Eusof (Abg Stalker) : kuih udang tu sebenar ye sama macam cucur udang ke? lain kali pergi nak try rojak menggong la plak. thanx for the info!!

A retarded kitty berkata...

air liur dah meleleh-leleh
*kesat bibir

bighagenjo berkata...

mak aih, teliur lak den. cess

*wink* berkata...

eh..adk bljq utem???course ap