Jumaat, 10 Februari 2012

Siapa tahu macam mana nak cek touch n go??

Salam pembuka bicara..


Pagi ni gerak ke kerja lambat dari biasa sebab siap kan packing packing kain baju nak lari rumah. Ok tipu. Melangkah keluar rumah selepas bersalam dengan mak dengan doa semoga jalan clear. Mak pesan hati-hati. Saya jawab "baik mak". Saya berharap tak ada lori berbeban. Tak ada kereta bawak macam siput.


Tapi half-way terserempak dengan kereta bawa macam siput. grrrr...geram sebab saya nak cepat nak kejar thumbprint pukul 8. Sepanjang jalan bawa 60km/j. Kalau 80 km/j tak apa la jugak. Nak potong tak boleh sebab saya pengguna mematuhi undang-undang. Ada double line. Bersabar la menunggu walaupun dah cucuk 2 3 kali supaya laju sikit. Nak bagi high beam terasa "aku bawa viva je pun".


Bila dapat je pintas kereta siput tu dan masuk jalan persekutuan terus buat macam jalan sendiri. Pecut macam dekat highway. Lucky bukan saya seorang yang pecut macam highway. Ada myvi bawa lagi laju. Ada viva bawak lagi laju. Ada kancil pun bawa lagi laju. Kenapa semua kereta buatan Malaysia? ermm.. Terasa nak beli Honda Civic. Bila nak rush boleh bawa laju-laju. Berangan je la.


Sampai parking jam dah pukul 8.06 pagi. Owh, jam kereta cepat beberapa minit. Relax lagi. Boleh main gores dan menang untuk parking. Jalan cepat-cepat. Masuk lab tengok mesin thumbprint dah pukul 8.00 pagi. Terus thumbprint. Tapi failed. Nasib belum sempat kutuk mesin tu dah boleh boleh thumbprint dengan selamat tepat pukul 8.


Petang nanti lepas kerja terus pecut ke Putrajaya. Selepas merancang-rancang ikut Guthrie lagi cantik tapi tol Shah Alam mesti sesak sikit. Rasa ye dalam touch n go ada RM50 lebih lagi. Tapi takut dah pakai. Hari tu dah banyak jalan-jalan. Ada sesiapa tahu macam mana nak cek baki touch n go tanpa perlu topup? Saja guna warna merah sebab touch n go point asal. hehehe


Siapa tahu macam mana nak cek baki?? Malas nak topup kalau ada banyak lagi. hehe


xoxo

41 komen:

Suria berkata...

g jer kt check kt customer service tol tu.. nti die tlg check.. :D

CintaZulaikha berkata...

gi cek kat maybank takleh ker..touch je kat tpt amik duet tuh, tgk ada brapa baki. rerasanya leh kat c2.

ctzainal berkata...

hehe.cube pinjam smart tag kwn2,masukkan dlm tu,and check lah guna smart tag tu :)

laen2 cara yg lagi efektif tidaklah diketahui yer :)

mama aini berkata...

salam dhiera..mama nak tahu baki masa touch kat tol je..hukk2x..selalu en.hb buat camtu..ada ke cara lain..kalau tak pun call no perkhidmatan pelanggan diaorg..

dhiera berkata...

@Suria
eii... suria baca sini. pang!!!
macam tu boleh ea? klo gitu lepas masuk guthrie la baru tahu~ tanjung malim customer service jln masuk tg malim. bukan keluar~

dhiera berkata...

@CintaZulaikha
situ pun boleh ea?! huhu.. try dekat ambank la kejap lagi. aduh.. malas nak jalan kaki~

dhiera berkata...

@ctzainal
kawan-kawan xda smart tag. ni yg terasa nak beli smart tag ni. melayang rm120 plak~

dhiera berkata...

@mama aini
saya selalu cek macam tu jugak mama. tp tetibe tak cukup baki kena reverse. malu~

Suria berkata...

@dhiera
ha'ah, suria selalu buat kt tol UPM, maklumlah byk mkn semut..lupeee~~

♥cmª shIemª♥ berkata...

Salam cik dhiera..

huhu..*nak lari umah* :)
g keje upenye.. :)

psl tng tu cma xtau cane nk cek baki..selalu nye top up kat petronas je..huhu

dhiera berkata...

@Suria
haha.. suria buat lawak la. nanti jangan lupa tarikh nikah plk taw.

dhiera berkata...

@?cma shIema?
saya ni malas nak topup kalau banyak lagi~

Memory of A Time berkata...

pakai la smart tag dhiera, berbaloi kalau selalu guna tol, macam saya.

teet! ok bai

BENA berkata...

errrrr . dulu abah bena guna touch n go . tepi skang smart tag . tapi tapiiiiii . ebna tak reti cek baki . hi hi hi~

dhiera berkata...

@Memory of A Time
sebulan sekali je kita guna~ wuwuwu. tak berbaloi la kan? hehehe. pang!

KhaiRin : anies berkata...

kalu penah regis kad tng tu online, then check kt site tng je..

budak berkata...

tanya cik google..haha..xpenah guna malangnya..viva pn xde..hehe

cik pha berkata...

xtawwlaa pulak weyh camno nk cek,try tanya mereka mereka yang lebih arif

cik azeya berkata...

tak tahu pape, -__-

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

boleh cek kat sini

http://e-services.touchngo.com.my/e-Statement/

:)

アヌムちゃん berkata...

dh lama x guna touch and go.huhu..try try register online and cek thru intenet boleh x.huhu

Juliet_iRa~" berkata...

kalau ada smart tag lagi senang sbb leh cek baki dgn keluarkan kad tu..heee ;p

alaa msti akk da selamat da..heee

sweethOneY berkata...

boleh check dekat ATM kan.. kalau tak silap la, sbb selalu topup pun kt ATM. hehe

eh kita pun pepagi suka rushing kejar thumbprint pukul 8. Yang bengang dah tepat kul 8, dia sempat failed dulu. Grrrr

L berkata...

L puntak tahu,, huhu,, tak biaser lgi pakai touch n go..

jom jenguk2 sebentar..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/mudahnya-kau-tingalkan-solat.html

J.Syazwana berkata...

saya tak tahu sebab saya takde touch n go. hehehehehe

Zakia berkata...

try je touch kat tol..kalu xcukup, byr pakai tunai..hehe

teha berkata...

aku xpenah gune touch n go.. hihihi :)

stuck berkata...

chech je kat kaunter tol tuh...boleh..xpun pergi customer service.... hanya touch n go~lalala~ hehhe~

Kancil 8349 berkata...

ndak tahu sebab ndak pakai di sini...hehehe...tapi best gak kalau ada kat sini

aReLaN berkata...

tak pernah check sebab takde touch n go pon.hehehe

Cikgu Ma berkata...

tak penah pakai touch n go..hehe..

semutsengal berkata...

dekat petronas kan bole ?

ILA HonEyBuNNy berkata...

selalu ila cek kalau dekat tol ja n egt...hehhe...

akak cintazulaikha tu betul dia kata..ila rasa ila pernah cek kt bank touch ja kt mesin..ehheh

Pocket berkata...

maybank is the best.
kalau ada kwan yg ada smart tag pun bgs gak.

tapi ni ada satu tip yang memang tiptop tipu.

letakkan kad membelakangi cahaya,
area bwh kiri tu buleh nampak belen RM

:D

Liza @ Adzriel AB berkata...

buat muka seposen je kat petronas tu tanya kat cashier mintak check baki..

Cik Anita berkata...

ouhh.

Memang tak tau lah camne nak cek, sebab tak pernah nak cek. Main taram je pakai. hee

Sue Unnie.. berkata...

err..
nak sangat jawab tapi taktau..
hehehe..~

najmi^^ berkata...

kite lesen un xde agiy..hik hik

Afzainizam berkata...

aku mmg guna Atm ajerr yang aku tau...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy pasang soundproof kereta

akudidi berkata...

byk cara, 1st cek kt atm, 2nd pinjam smart tag mmber, 3rd darftar kad touch n go online then leh check kt e-statement dia and ke 4 g la customer serbis.ke 5 buat tebal muka Q kt tempat tambah nilai, tp ckp ngan dia nk cek balance jerk.hehehe

Hanie Dew berkata...

dahtau 5 cara. hehehehhe