Rabu, 28 Disember 2011

Saya sudah. Kamu?

Salam pembuka bicara..

Saya dah buat annual medical check-up. Tak ada la annual sangat sebenarnya.

Dah lama sebenarnya tak cek kolesterol, gula semua tu. Kebetulan, company bagi free harus lah buat kan. Keputusan nya semua nya elok-elok belaka. Alhamdulillah. Saya takut kalau good cholesterol saya menurun je sebab sekarang dah kurang exercise. Dekat uni dulu selalu lah pergi exercise. Alhamdulillah, bacaannya 2 kali ganda dari my expectation which is good la.


Lepas tu, saya ada jugak buat ultrasound bahagian upper abdomen dengan pelvis. Alhamdulillah semua clear. Tak ada yang apa-apa masalah. Kalau nak kahwin, bagus juga sebenarnya buat scan bahagian pelvis. Sebab nak kahwin mesti nak ada anak kan? Pelvis ni scan rahim (uterus), ovary, tiub fallopion semua tu. Bahagian reproduktif la. Kalau upper abdomen tu pula scan bahagian hati, buah pinggang, limpa, hempedu semua tu la.

Sekarang ni, banyak lab yang sediakan khidmat saringan kesihatan ni. Malah, masa saya belajar dulu pun kitorang selalu buat event dekat luar macam dekat Rawang dengan Jeli, Kelantan semata-mata nak tingkatkan pengetahuan orang ramai betapa pentingnya saringan kesihatan diri. Orang kata mencegah lebih baik dari merawat. Sekurang-kurangnya kalau dapat detect apa-apa masalah kesihatan dari awal, risiko menjadi lebih teruk tu dapat dikurangkan.

xoxo

10 komen:

♥cmª shIemª♥ berkata...

huhu..
belom buat lagi..

*jumpe doc bila saket je..medical chckup bagai xnak pegi*

haha..malas x?

mary ann ;) berkata...

dulu buat medical checkup pon sbb nk masuk belajar jekk.. HAHA


nk tya, template apa yg lain tu?

aReLaN berkata...

xprnh buat kolesterol check.hehehe..tp ultrasound tu mmg slalu but only to scan batu karang la.

Juliet_iRa~" berkata...

wah k.dhiera...semua klinik ke?klinik kerajaan kena byr bape n klinik swasta bape ek?y ada scan je la kan..y klinik2 kecik tu xda kan?

xpnh buat medical check up..huu..last ms umur 18..;p

ciK LyndaWawa berkata...

wah..dah scan dah die..? tahniah...

Wen berkata...

blom! tak dek duiet :P

Hanie_Dew berkata...

kat mane nak wat full medical checkup yang murah. aku nak wat jugak tapi tu la nak sevay.

aimie amalina berkata...

sebelom kawen mang kene wat medical check up eh
ohhh
baru taw ni
kekekee :p

Jue berkata...

Aku lom pnah lg buat full medical check up..kepingin gak nak buat tp dlm ms sama nebes =)

Afzainizam berkata...

eeemmmm kat johor wajib buat blood test .... full medical check pun ada buat gak kat sini... bagusss tu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
tip hadapi temprature naik kereta