Jumaat, 23 Disember 2011

Pasang la lampu tu!

Salam pembuka bicara..

Sebenarnya dah lama nak buat entri tapi asyik lupa je. Selalu sangat nampak perkara macam ni jadi.

Sepanjang minggu ini, perjalanan pagi saya ke tempat kerja dipenuhi kabus. Tapi hari ini, kabus itu sangat tebal. Jarak penglihatan tak sampai 500 meter. Traffic light hijau ke kuning ke merah ke memang tak nampak dari jarak 500 meter. Putih je.

sumber: google

Yang sedih sekali, terdapat juga pengguna jalan raya (terutamanya kereta) yang tak reti nak pasang lampu. Jangan la selfish sangat, bro. Kereta saya tak ada masalah dengan cermin depan. Tapi buat pengguna jalan raya yang lain, yang cermin depan dia macam kabur dan kurang jelas lagi-lagi waktu pagi, kesian kan? Ada orang yang siap pasang emergency signal lagi tapi mereka ni lampu pun tak pasang.

Buat kawan-kawan yang baca entri ni, masa hujan lebat (rintik-rintik tak pe la) atau masa berkabus tebal atau berjerebu, jangan lupa pasang lampu ok! Tak membazir pun pasang lampu tu. Keselamatan pengguna jalan raya bersama

xoxo

19 komen:

mary ann ;) berkata...

uishhh..kalo mcm dalam gambar nie memang payah gak nak nampak tuhh.


kalau yg rabun lagi laa.


mgkin kena letak lampu jalan lah kt jln tu. ;)

mama aini berkata...

salam dhiera..berguna peringatan ni !!..selalu sgt diaorg tak pasang lampu waktu hujan lebat atau kabus tebal..kan bahayakan diri sendiri & org lain !!..hu2x..

deeya berkata...

sangat membahayekan betol kalau tak pasang lampu .. nanti disebabkan org laen , takot kite pulak yg jadi pape . hurm ~~

♥cmª shIemª♥ berkata...

salam cik dhiera..
yeah!!!!
sokong 999%..
cma selalu gak kene situasi cam ni..
bila ujan lebat.ade kete yg x reti nk pasang lampu..dah le x nmpk jalan..
huhu..

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ berkata...

babe,
sy sokong 110%!!!
mentaliti sesetengah org ghitu r,
x psg lampu wlpn ujan lebat..
nk kena mlm br psg lampu..
apedaaa.. susahkan org btul, nk kena 4x check kalo nk tuko lrg!

~SaL IjOu~ berkata...

betul tu, jgn dok nak kedekut pasang lampu..membahayakna diri sendiri & org lain~ (--")

fiezah91 berkata...

hujan lebat memang kea pasang lampu. baru orang lain nampak. hoho

Juliet_iRa~" berkata...

heee setuju ngan k.dhiera!


psss : suruh amar byr sndri..heeee ;p..ooh xdpt ea..k.dhiera bkn kerja kerajaan?

J.Syazwana berkata...

betul2. bahaya kot kalau hujan lebat tak pasang lampu. silap2 boleh eksiden. fuhhh

Afzainizam berkata...

uihhhh cuma nak tambah sikit jangan pasang double signal ( hazard lamp) nanti kereta belakang tak tau yang kereta depan nak belok kiri atau kanan... haru kalu belanggar ni

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
tip alignment dan balancing kereta

J.Syazwana berkata...

ehem.

awak peng-komen yang bertuah. yeay !!

jadi sila emailkan gambar pada saya
syazwanajamal@hotmail.com

yang besar, terang dan jelas okey.

hihihi

Fara berkata...

Sokong akak! Mmg selfish lah jawabnya macam tuh kan kalau dia tak turn on lampu. Nak kena tunggu kena btg hidung sendiri gaknya baru dia rasa mcm mana susahnya drive dlm keadaan kereta depan yg tak pasang lampu =.=

cik dila berkata...

betul3. maybe lampu diorang rosak agaknye kak. hehe.

kalau org time hujan2 tak nampak ni mmg risau nak drive.

♥e'in♥ berkata...

memang bahaya lau drive time hujan lebat nie.. hati2 taw yunk..

semutsengal berkata...

ok.ok.ok.


saya pasang lmpu sekarang. Lampu picit boleh ?

BENA berkata...

agaknya lampu dieorang rosak kot . tak pun takut abes bateri . hehehehehe ;)



#plzzz , nak mintak bagi pendapat n cadangan ka blog bena ;)

Afzainizam berkata...

oooohhh ada gak memang pasang lampu tapi lampu tinggi time hujan... kalau malam dah lah gelap air penuh cermin.... tetiba ada lampu tinggi pulak... tak ke silau mata


orang tu nampak lah jalan ... yang kita ni kalam kabut pegang stereng takut terbabas

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
air balang kawin resepi air hawaii blue

budakijaupendek berkata...

setuju...
kenapa la takut sngat nak on lampu tu ?
err btw sy tak pandai " pasang " lampu kereta.
tak pergi kursus lagi.
sy pandai on lampu kereta je. hehek!

CintaZulaikha berkata...

bahayanya tak pasang lampu..kalau kena sondol krg salahkan org lain plak..