Jumaat, 25 November 2011

Roadtax degil

Salam pembuka bicara..

Hari yang tersangat busy. Sekarang baru dapat rehat sikit. *curi tulang dhiera ni*

Saya nak tanya  lah, macam mana korang tanggal kan roadtax kereta yang lama? Kot-kot ada yang pernah tengok orang tanggal kan road tax kereta yang dah expired tu.

Semalam, saya nak tanggal kan roadtax kereta yang dah expired. Ayah kata ada cara nya. Guna guna air, tarik pelahan-lahan. Pas tu basah kan kan lagi. Saya tanya guna spray aje boleh kan isi air? Ayah jawab boleh.

sumber: google

Mulalah misi menanggalkan road tax. Bahagian tepi dengan tengah road tax dah tertanggal tapi bahagian yang ada logo JPJ dengan ayat "kenderaan persendirian" tu tak boleh tanggal la plak. grr... Kenapa ye? Ayah kata dah lekat mati ni. Last-last, kami kikis pakai duit syiling sahaja sambil sapu petrol. Panas la kena pertol. Tapi tak lut jugak. Lepas tu, ambil body shower sapu-sapu kat situ sampai kikis ganas-ganas. Baru lah tercabut.

Afzainizam boleh tolong jawab cara terbaik nak tanggal road tax ni tak?

xoxo

19 komen:

Ridzwan Mohamed berkata...

road tax degil x pe.jgn degil nak byr road tax suda....hehehehehehe

Aesya Zealous berkata...

susahkn nk tggal sticker tu..

J.Syazwana berkata...

errr tak tahu sebab tak pernah buat.
haha!

mama aini berkata...

dhiera..siannya !!!..en.hb selalu tanggalkan dgn siling je hu2x..kenapa road tax dhiera tu degil sgt ek?..

Myra Jay berkata...

Memang pun susah nak tanggal roadtax yang lama, tensi tul kalau dah expired..

Kakzakie berkata...

Selalu hubby kakak tanggalkan dgn spray apa ntah... tapi kat kedai motor ada....

KhaiRin berkata...

sy xde cr nyer...tp biar kn je..trus tmpl yg br

i am S!L4H.. berkata...

kikis2 gune ape erk.

adeh, lupe plak.
duit kot. hehe

wan nurul hezrina berkata...

try guna sunlight..mana tau bleh..takpun bako jer ketatuh.haha..eh gurau jerk..

takpun try guna cuka n soda bikarbonate..letak kat atas roadtaxtuh..n birjp then basuh

aReLaN berkata...

xprnh ade keta.so,kna tgg org berpengalaman la jwb.huhu

♥cmª shIemª♥ berkata...

opss...
pernah tlg member nk karkan road tax degil ni..mcm2 cara guna,last2 tenyeh ngan kad kredit yg dah rosak..
lebam jugak la tgn..

p/s-cma pakai stiker yg khas utk road tax tu..

Juliet_iRa~" berkata...

ira xtau sbb blom ada kereta..hee

pernah tolong ayah ngan along buat tapi ok la..sng je nak tanggal..:)

Wen berkata...

cube try gune minyak kayu putih... (erk ko tau ke benda ni beb?) hehe

lia fen berkata...

xpnh ade mslh tgglkn roadtax..lia tanggalkn cm biase jek..tp xingat sgt la 1 thun sekali jek tgglkn roadtax..hehe

Sola Hadi berkata...

salam, masa keta saya pasang tinted, org kedai tu pasangkan road tax tu pd plastik jernih leminate tu(betul tak eja?),pastu plastik yg bertampal road tax tu lekap ke cermin keta..dah pasang betul2 tu, blkg plstik tu bubuh la sticker pape..bila saya tukar roadtax, saya teruskan ape yg org kedai tu buat..tak rosak pun tinted tu, and takde kesan pape kat cermin..selamat mencuba..

afzainizam berkata...

cuba ko klik pada

tip tanggal dan pasang sticker road tax

insya Allah mungkin membantu

Tanpa Nama berkata...

plg senang n mudah...

buka roadtax tu time panas terik...mmg kacang...

Tanpa Nama berkata...

plg senang n mudah...

buka roadtax tu time panas terik...mmg kacang...

Tanpa Nama berkata...

plg senang n mudah...

buka roadtax tu time panas terik...mmg kacang...