Khamis, 24 November 2011

Review majlis

Salam pembuka bicara..

Kesian kucing semalam kan? Geram! Tak pe la, glamer sekali sekala kucing tu.


Sedikit rumusan mengenai majlis pertunangan saya yang lepas. Awas! Entri ini panjang!

a) Flow majlis
Majlis selepas zohor. Solat zohor -> bacaan tahlil -> makan tengah hari -> perbincangan -> sarung cincin -> sesi bergambar -> sesi bungkus makanan

b) Makanan
Ini saya serahkan kepada orang tua saya. Mereka lebih arif. Masak sendiri. Makanan nya adalah nasi putih, ayam goreng berempah, nangka campur perut masak lemak, sambal petai campur ikan bilis, kari daging, ikan masin, sayur goreng (kobis, kobis ungu dan kacang panjang) dan buah tembikai serta air sirap. Pasang 2 khemah. Anggaran bajet, saya tak tahu sebab memang serah bulat-bulat pada mak dan ayah. Yang saya tahu, tembikai tu RM10 ada 3 biji. hu

Yang nak bertunang tu dengan kawan-kawannya sekali, ingat ye makan siap-siap sebelum majlis. Kalau tak nanti lapar. Kita kena layan tetamu yang datang nanti.

c) Jemputan
Kaum keluarga dua-dua keluarga saya dan Z, jiran-jiran, orang masjid, wakil keluarga saya dan Z, rakan rapat saya dan Z.

d) Baju


Z pakai baju kemeja kerja sahaja. Saya buat baju kurung moden. Baju: nenek saya yang jahit. Manik: emak saya yang jahit. Kos baju dalam RM 100. Kain satin 4 meter (bidang 60) dan lace dalam 1 meter. Banyak lebihan kain satin. Kos manik dalam RM 24. Veil beli dalam RM 30. Tudung pakai tudung sedia ada.

e) Bantal hantaran


Lebihan kain satin buat baju buat 7 sarung bantal hantaran. Tambah 1 meter kain satin je. Ada extra lagi kain ye. Hiasan tepi bantal (manik gantung-gantung) semeter RM 4.90. Mula-mula nak buat sendiri bantal, sekali pergi ke Kedai Sakan ada jual bantal yang sesuai untuk buat bantal hantaran. Harga sebiji RM 3. Beli 7 biji. Sebenarnya, guna alas hantaran lagi jimat. Tapi saya mengada-gada nak jugak bantal hantaran sebagai investment. Saya akan sewa kan mungkin dan boleh jahit sarung baru untuk nikah nanti. Tapi pakai kain murah-murah pulak.

f) Hantaran
Plan asal 3 berbalas 5. Kemudian, jadi 5 berbalas 7. Pagi di hari kejadian majlis, jadi 5 berbalas 9. Mungkin saya anak sulung, jadi ramai yang sponsor. Hantaran yang betul-betul guna duit saya hanya persalinan lelaki untuk nikah sahaja.


Bantal hantaran tak cukup pagi majlis tu. Jadi, pakai alas dulang masa pak su saya tunang kot. Kaki dulang guna koleksi nenek saya sahaja. Owh, ya. Saya ada beli 4 bakul untuk stand by. 1 bakul RM15. Tapi guna 3 bakul sahaja.

Hantaran gubah sendiri. Tak kreatif pun buat-buat jadi kreatif. Hiasan guna bunga carnation crepe paper sahaja. Bunga ini buat sendiri. Kira masuk dalam kos buat pelamin la ye. Dari saya bertemakan hijau. Dari tunang bertemakan gold.

g) Photographer
Ya, saya ada photographer. Tapi menerima sebagai sumbangan ikhlas daripada paksu saya. Saya hanya guna kan khidmat pak su saya yang sememangnya seorang photographer part time dengan butik d'orange beauty gallery. Butik yang berada di Melaka. Tapi kawasan lain pun dia ambil jugak. Tak dapat nak tunjuk hasil beliau lagi sebab tak dapat gambar dari beliau. Gambar yang cilok dari FB beliau. Suka gambar ni dekat Broga Hill.


Nak tahu pakej atau caj beliau, silalah tanya ke FB beliau. Fazli Ismail. Sebut je nama saya. Insyaallah dapat best price kalau sebut nama saya. Saya tak ada print apa-apa album ke gambar ke sebab saya dah grab 2 buah photobook dari Photobook Malaysia masa promotion bulan 10 hari tu melalui groupon. Super duper jimat sebab harga asal photobook RM 208, promo hari tu RM 54 sahaja!

Plan akan datang, untuk nikah mungkin guna kan khidmat paksu saya. Tapi untuk majlis resepsi tidak mungkin sebab beliau antara orang penting untuk di ajak bergambar bersama. 

bersambung la ye.. panjang benor dah ni~ wink wink

xoxo

27 komen:

ain - MOAT berkata...

"Hantaran gubah sendiri. Tak kreatif pun buat-buat jadi kreatif."

bagi saya, biar tak cantik tapi buat sendiri, dari cantik tapi bile orang tanya sape buat? jawab "hantar kedai...upah orang..."

orang pun.. "ouh, patut la (takde la impress sangat)"

pastu nanti leh citer kat anak2, ini maknya buat sendiri... hehehe...

Myra Jay berkata...

Wahhh details gitu :-)

BTW congratez dear dah jadi tunangan orang nieh :)

ni@ @in berkata...

congrats dhiera..besh nye dah pass 1 stage kan..slmt bertunang(^_^)

Kakzakie berkata...

Indah utk dijadikan kenangan seumur hidup. Kakak doakan moga akan berbahagia dan tercapai impian utk hidup bersama.

Cantik...:)

Akue Achik berkata...

kirim slm dgn tukg gmbr..hehe

BENA berkata...

serius memang bagus akak . sebab macam tak membazir sangat . sempoiiiii tauu . hee ;)

nazirah berkata...

wah begitu detail la.. bole dibuat rujukan ni huhu .. mst gmbr cun nt gmbr da siap uplod manyak2 taw nak tengok ;)

♥cmª shIemª♥ berkata...

wah...meriah..
alhamdulillah..
semuanya berjalan lancar..
^_^

nabilah_2908 berkata...

secara keseluruhan..berapa belanja semua ? mesti lagi jimat kan..huhu.. :)

KhaiRin berkata...

dhiera, kreatif la bantal hantaran tu.. bleh simpan sampai anak pinak mcm org dulu2 buat...

btw bla majlis besar nyer?

mama aini berkata...

wah semuanya disponsor..beruntung dhiera jadi ank yg sulung..

cik dila berkata...

wah! Da tunang.. Tahniah!!
semoga cepat naik pelamin pulak.. kawen nanti jemput la ek. hehe.

ciK LyndaWawa berkata...

mesti banyak lagi gambarkan......

uplodla lagi..weee....=]
bestnyelaaa..

Ct Aja berkata...

woh...meriah gak..hihiih, tak terlambat lagi kan kalau nak ucap tahniah...

Juliet_iRa~" berkata...

wah dhira..

chopp umo bape?haha

abis skang x dok puchong dah ek?hee

Ungu Violet berkata...

cantiknyee dhiera...semoga berbahagia selalu..:)

Wanie berkata...

ok je la, nak review kena panjang kan :)

ingat bincang dulu baru makan..hehe..upah photographer yg kite kenal boleh jimat belanja kan..eh murah la veil dengan bantal tu..beli pn ok je, nt boleh sewa, n gune mase nikah ke :)

Run Away berkata...

wah....best....mesti meriah ni...;d

Wen berkata...

patutle tanye ari tu. ehehhehe..

jelessssssssss laaaaaaaaaaaaa. aku bila yeee...

btw, selamat bertunang. God bless

syahirooAhmad berkata...

bestnye.. apakah perasaan cik dhiera waktu ni ey?

amna berkata...

semoga segalanya berjalan dengan lancar.. :)
photo free dr paksu.. bestnya!!

ABU berkata...

wah tahniah.. bertunang dah..tema warna ijoh.. canek..love green.. photographer pun ada.. pak su dia pulak tu.. bagusla..

Afzainizam berkata...

Kreatif betul semua buat sendiri tertarik kat bantal hantaran tu cun ngan warna hijau apple aku suka tengokkkk

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
air balang kenduri kahwin

J.Syazwana berkata...

kawan saya pon nak bertunang sabtu ni. haih bila lah giliran saya pulak ye. hik hik

TwIstiEs*meSti Mau* berkata...

baju malam pertama..xde k..?
:)

hahhaa

hmm..jemput singgh yer...

wan nurul hezrina berkata...

bguih noo..btw selmt bertung sekali lg..baju bikin sendiri chantek lgi ngan manik2

oniechan berkata...

hye babe.aku rs cm x wish.lg..congrats tauuu~ cepat2 kawen and bhgia selamanya~