Selasa, 8 November 2011

Resepi: Apam polka dot versi dhiera

Salam pembuka bicara...

Buat pertama kalinya, saya buat apam polka dot bersama adik-adik. Bukan pertama kali buat kuih dengan adik tapi pertama buat apam polka dot.

Senang nak buat tapi resepi yang tersebar di internet ni semuanya pakai gram. huh! Tak praktikal pada saya. Macam mana nak agak berapa gram. grrr.. Last-last convert sendiri. Tapi apam ye berongga udara. Serius tak tahu kenapa macam ni.

Meh saya share resepi apam polka dot versi dhiera!

Bahan-bahannya:
1 cawan gula halus
3 biji telur
Sedikit esen vanila (my version letak 1 penutup esen vanila)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu besar baking powder
1/2 cawan low fat milk
1/2 sudu besar ovallete
Jem (my version guna blackcurrant dengan rasberry)
Papercup

Cara-caranya:
1. Pukul gula dan telur sehingga kembang / jadi warna putih
2. Tambah esen vanila dan ovallete kemudian pukul
3. Masukkan tepung gandum, baking powder dan low fat milk kemudian gaul sebati.
4. Asing kan adunan (barter) mengikut berapa warna nak guna.
5. Masukkan adunan separuh papercup kemudian tambah jem dan tutup balik dengan adunan tepung tadi.
6. Kukus selama 15 minit.

Hasilnya, adalah begini.


Kalau korang buat tak jadi, saya tak bertanggungjawab ye. Menyampah tengok rongga udara tu. Mungkin kena kukus sekali dengan kain kot untuk serap air wap dalam periuk kukus tu.

Oh ya, kot-kot kamu ada resepi apam polka dot yang tak pakai gram, share la dengan saya.

xoxo

25 komen:

Cik Ecah berkata...

ok la tu jd jugak apamnya...ader lambang =) lg...

Diary oF Mine berkata...

hehehe... comel ja apam ituuuu... :D

KhaiRin berkata...

dhiera, bak mai 1 nk rasa!

ikatankasihku berkata...

percubaan yang bagus

MaMa AiNi berkata...

dhiera...mesti bangga hasil kerja pertama menjadi..abaikan saja rongga2 udara tu !!!..he2x..percaya tak mama yg lemau ni pun tak cuba lagi membuatnya..tahniah dear..n thanks share resepi !!!...

♥cmª shIemª♥ berkata...

apam dot2..
jeles cma.

at least menjadi jugak!

aReLaN berkata...

pos sni sket.heheh

ctk berkata...

hehehehe..pOLKA Dot...cute sgt namenyer :D

Hanie_Dew berkata...

hihihi..aku perasan apam yang tengah tu. hahhahahaha...

nape tak buat smiley ke. =)

Akue Achik berkata...

comel..hehee

post la sikit utk sy.. :D

nabilah_2908 berkata...

sy terbaca kat web My Resepi ms mula2 nk buat apam dot dot ni dulu...

apam jadi lubang2 berkemungkinan pukul telur terlalu lama.. :)

missSenget berkata...

weeee...

rajinnye anda..!

mcm kene sabar je buat menda2 cmni..

Hana Soffelia berkata...

Dhiera, apam polka dot tu ada pori-porilah. hehe Kagum tau dhiera buat apam menjadi. Hana buat tak pernah menjadi. Mcm mls dh nk cuba. gggrrrr....

Daddylicious berkata...

kadang2 nampak pelik apam kaler2 ni...:)

beLLa berkata...

tomeynye ! boleh buat mcm ladybirdla kan cmni? ^^

Ct Arina berkata...

WOW! mcm teringin plak nk buat. tp ovallete tu pe dhiera? org yg jarang baking2 or steam2 ni mmg xtaw. haha -_-"

TwIstiEs*meSti Mau* berkata...

sedaaak errrrrrr....tempah bley 1o...haha.....adios idiosa!

iedchan berkata...

wahhh jadi..sy kagum..sy kagum..heheh..nak try buat jugakk :D

rainyscream berkata...

macam sedap je. bole la nak try ni.

asfira aminuddin berkata...

babe, comelnyaaaa! rupa pun comel je. confirm sedap ni. yummy! :)

cik dila berkata...

akak..cemana boleh jadi yg dot2 tu?
best laaa,boleh cube nih.. rasa okey tak? kalau rasa okey kire jadi lah tu,tak pyh risau ade rongga2 ke hape..hee

Afzainizam berkata...

warna biru tuuuu mobelusssss merah pun nampak sodapppp


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy tinted film headlamp rr taillamp

ciK LyndaWawa berkata...

mak ai....biru mata hitam ku..huhuhu

::Aja:: berkata...

dira..masa kukus tu letak kain kat penutup pengukus...si nant kek ke apam ke apa2 la xkan ada rongga2 mcm tu dah..:)

Myra Jay berkata...

Dear, berongga tu mungkin sebab api terlalu kuat..

Bila air dah mendidih dan kita letakkan apam tu, slowkan sikit api, takut wap air jatuh ke apam.. :)