Khamis, 10 November 2011

Bulan kesihatan 2011

Salam pembuka bicara..

Saya sangat terharu dengan komen-komen semalam. Terima kasih semua. Minggu ini dan minggu depan, saya sangat busy. Mungkin akan jarang menghadap blog. Eh, tak. Sebenarnya bulan ini saya sangat busy. Saya akan cuba buat autopublish post la kalau sempat dan tak penat.

Sekarang kan tengah musim bulan kesihatan.


Semalam, saya perlu educate staf di UPSI sambil promote dan bercerita mengenai health screening. Ambil darah orang memang pekerjaan saya. Buat kerja lab pun memang pekerjaan saya. Bagi consultation pun kerja saya. Penat sungguh semalam. Tapi best sebab dah lama tak buat outside health screening. Masa belajar dulu je selalu buat outside health screening. Paling jauh, saya pergi Jeli. Apa khabar keluarga angkat ku di sana?

Saya tunggu HPV vaksin diberikan di LPPKN. Jeles dengan government servant sebab dorang di caj RM161.40 sahaja untuk 3 dos. Sangat murah. Dekat tempat kerja saya, even dapat staff price, HPV vaksin masih sangat mahal. Untuk 3 dos RM550. er.. Ya, lagi baik mencegah dari mengubati. RM550 tu sangat murah untuk penjagaan kesihatan seumur hidup. Yang bernama wanita tu ambil lah vaksin ni sebagai perlindungan kanser servik. Umur paling sesuai adalah umur pertengahan 20an. Saya hampir masuk umur 20-an. Kalau bajet 2012 yang dicanang beri suntikan HPV vaksin pada orang awam itu betul-betul dilaksanakan tahun depan, saya tunggu. Jika tidak, saya leburkan saja duit tu.

*apa motif entri ni?

xoxo

23 komen:

sweethOneY berkata...

Takut jarum tapi vaksin ni penting kannnn..

Fara berkata...

Sy suka entri awk mcm nie. Positif! Sy pun mcm awk. Klu ada peluang kerajaan nak bg vaksin (percuma atau byr rendah) mmg sy tunggu gak!

Awak keje kat mane eh?

cik dila berkata...

Semoga tabah menjalankan kerja kak! ;)

semutsengal berkata...

HPV tu apekah ?

aReLaN berkata...

leh tlg wat medical screening for me tak???hehehe

KhaiRin berkata...

dgiera, aritu sy dgr, suntikan HPV ni x bgs sbnr nyer dan wajar dihentikan... mn 1 yg betul ni? bleh x wat 1entry terangkan hal ni...money doest matter sbb kesihatan tu lbh penting..

Akue Achik berkata...

err..semoga sihat stiasa ?

shah berkata...

singgah

<a href="http://mytempat.blogspot.com/2011/11/rahsia-anak-dara-terbongkar.html>rahsia anak dara terbongkar!</a>

Akue Achik berkata...

err..semoga sihat stiasa ?

MaMa AiNi berkata...

sibuknya dhiera ni..ya dhiera mencegah dr awal lebih baik !!..beruntung kakitangan kerajaan kan dhiera..murah harga vaksin tu utk mereka..

abghani berkata...

yer ke

♥cmª shIemª♥ berkata...

btl tu..kalau mahal pun sekali aje..
klu saket nnti??

hepi2 working darl^_^

lia fen berkata...

dhire, sy pon smlm cek kt klinik kshtn UPSI..huhu antara org terawl yg dtg..hehe

BENA berkata...

kalo kite tak pergi cucuk ? boleh ? heee ;)

Pondok Usang berkata...

busy sgt rupenye kawan kite nii..

Ct Aja berkata...

a'ah cegah dari awalkan.....kalau sy pg leh diskaun tak..hihihi

::Aja:: berkata...

bukan ke suntikan HPV tu untuk wanita yg dah melakukan hubungan seks..xkisahla dah kawen ke belom.kan? mahalnya dira kos tu..boleh byr sebulan duet kereta aja.huhu

cik pha berkata...

aku kalu tengok darah nak pengsan weh.sebb tu xleh wat medic :(

Mya berkata...

wow best aktiviti educating orang. all the best wishes ya =)

Juliet_iRa~" berkata...

wahh yeke?
suntikan HPV tu sekali 3 dos ke dhira?wahhh takutnya..huuu...

umur 23 mcm Ira ni dah kena amik ke?tp tak kahwin lagi..

ILA HonEyBuNNy berkata...

adehhh..

bila baca entry neh..kena jaga kesihatan jugak neh..umo pun dah nak meningkat..ehheh

ctk berkata...

kamu hampir masuk umo 20-an????

nini berkata...

yerp....kesihatan tu lagi penting daripada duit...huhu