Khamis, 23 Februari 2012

Nutritionist tu apa? Kenapa nak berhenti? Rare kan kerja ni

Salam pembuka bicara..


Banyak saya dapat soalan gara-gara entri wordless semalam. Meh saya jawab satu-satu. Konon retiss la tu. Pang!


1. Kenapa saya berhenti?
Sebab saya dapat kerja baru.

Saya memang ada plan nak cari kerja area Shah Alam atau Klang sebab lepas kahwin nak ikut bakal suami tu. Walaupun dapat offer job yang totally different dengan apa yang saya belajar, dengan apa yang kerja sebelum ni tapi saya tetap nak kerja sana.

Sebab utama, satu tempat kerja dengan bakal suami. At least, kalau saya tak faham apa kerja engineer ni sekarang, nanti-nanti saya akan faham sebab dah nampak macam mana dia bekerja nanti.

Dorang offer better salary dari sekarang.

Saya nak belajar sesuatu yang baru dan nak improve kan diri sendiri. Kerja sekarang kalau pejam mata pun boleh setel sebab hari-hari buat perkara yang sama. Tak ada perubahan. Ini serius. Kalau orang nak cek malaria, satu dunia guna method yang sama. Tiap-tiap hari ada kes malaria boleh pejam mata je buat slide malaria ni sebab senang sangat. Kalau ada 50 orang buat malaria, 50 kali buat yang sama. Even orang nak cek urin, kita buat dipstick. Lepas tu akan nak baca bawah mikroskop, sebelum baca air kencing bawah mikroskop kite dah tahu dah apa yang ada dalam air kencing tu. Senang kata, tak payah cek pun dah tahu akan ada apa dalam air kencing orang ni.

Kerja dekat sini memang susah nak berkembang sebab ada unsur-unsur perkauman. Buktinya, sila baca yang soalan nombor 4.

Tahu kan kerja saya nutritionist tapi dalam masa yang sama saya buat lab work. Lab work yang biasanya medical lab technologist buat. Patient consultation memang ada juga tapi hari jumaat je atau hari-hari yang ada orang buat annual check yang mahal-mahal. Sebab tu biasanya hari jumaat saya tak menang tangan.


2. Resign atau promote?
Saya resign.


3. Kenapa tak nak tukar branch dekat Klang? 
Saja nak mencuba bidang baru walaupun jiwa saya memang sangat dekat dengan nutrition and community health.

Yela, masa kecik-kecik dulu nak jadi doktor. Naik sekolah menengah nak jadi ahli farmasi. Tup tup masuk matrik dah pandai fikir matang, pekerjaan saya yang saya minat tu semua ada on call. Saya pulak tak sanggup nak korban kan masa bersama keluarga, kawan-kawan semua. Bayangkan masa raya kena kerja, mahu saya nanges. haha. Sebab tu ambil nutrition sebab tak ada on call. hehehe

Lagipun, .... baca nombor 4.


4. Ada 2 orang je melayu kerja nutritionist dekat company tu?
Ya, memang. Saya branch Tanjung Malim. Seorang lagi branch Ipoh. Yang lain semua chinese dari Utara ke Selatan. Bumiputera Sabah Sarawak ada 2, 3 orang je. India nan hado.

Sebab tu saya selalu cengkelat kalau ada continuing medical training. Best pergi training tapi macam boring sikit la~


5. Lepas ni kerja mana?
Kerja dekat kilang je. Hehe.


6. Nutritionist tu apa?
Copy paste dari sini.

Nutritionists advise individuals and the community about food choices for a healthy diet. Nutritionists do this by using their extensive knowledge of the nutritive value of foods, the important nutrients required by the body at different stages of development, and the role of nutrients and diet in health and the prevention of disease.
Nutritionists can be involved in the research and development of new food products and they may also do research into the role of nutrients and dietary patterns in health and disease.

Nak tahu lanjut, tekan sini


Ok. Rupanya masing-masing tanya soalan yang sama. hehehe..


Hari ini hari saya beristirehat. Petang nanti nak keluar beli barang sebab nak buat kenduri tahlil untuk arwah atuk tersayang. Rindu dekat arwah atuk. sobsobsob


xoxo

29 komen:

syafiqakarim berkata...

hih.kalau dekat sh.alam dekat iqa je
ni.haha untung kak.iqa ni bila nak
keje..huuu T.T

no 4 tu paham paham.hee.
xpe.buat pilihan tepat da tu
good luck ye :)

rozeeta rashid berkata...

bosan jugak eh kalau buat kerja yang sama. lepas ni cabaran dengan kerja baru pulak lah ye. all d best! =)

NIZAM berkata...

Salam kenal,

susah kan nk jwb bile kite blaja n keje dlm bidang yang msyrakat taktau. msyrkat hny tau engineer, doktor n cikgu. len2 tu cam hah? ape tu? cam gitu la situasinya.

nabilah_2908 berkata...

ok...ok..faham dah... :)

BENA berkata...

wahhhhhhh ! details dhiera punye explain. ehehehe :)

Hana Soffelia berkata...

Setuju dgn tindakan Dhiera.. If i got a job yg dekat dgn suami, plus better salary, tanpa fkr panjang, terus resign 24 hours. haha

♥cmª shIemª♥ berkata...

salam cik dhiera..
huhu..mmg btl2 tukar bidang keja ni..
apepun wish u all the best oke..

Kancil 8349 berkata...

wah...semoga dapat kerja yang bagus...tabik pada orang yang ingin mencuba...

jom singgah ke blog Kancil

http://kancil8349.blogspot.com/2012/02/jawapan-daripada-wordless-wednesday-28.html

Ungu Violet berkata...

syukur laa dpt keje lg bez...chaiyok2...hihi

Kakzakie berkata...

Oleh kerana kakak mengikuti banyak N3 dhiera sedikit sebanyak kakak tahu kenapa dhiera resign...

Baik merancang awal sebelum ada anak. Duduk berjauhan bila dah ada anak kelak sedikit payah. Eloklah pindah. Offer pun lebih baik...

::Aja:: berkata...

hahahhaa.sayang.perlu ke details macam ni.kekeke..as nutritionist, we have to prepare to work whether in lab, sales, marketing, consultation or factories..depends ape yg dekat di jiwa..

cam aja..sales nan hadooo..marketing bley2...lab? xpernah cube lagi.ngee

budak kacamata berkata...

dh terjawab sume persoalan..apepon, all da best ya dhiera..

J.Syazwana berkata...

hai kawan kazen kite. hehehe.

kat kilang dapat jawatan ape pulak?

best lah dapat satu tempat kerja dengan z. jeles :(

teha berkata...

kije leklok kt tempat baru.. hehe :)

sweethOneY berkata...

Waaa jadi engineer ke lepas ni? Satu tempat kerja dgn bakal suami itu lagi best !

KhaiRin : anies berkata...

X kisah dhiera apa jua alasan nyer yg penting kite happy.. keje gaji bsr tp hati x happy x guna jg...asik murung pon x best kn... gud luck kt tmpt br nnt!

aReLaN berkata...

takziah atas pemergian atuk dhiera ye.papepon,memang susah bila satu kilang tu racist melampau2.kat kilang saya pon sama je.hmmmm

asfira aminuddin berkata...

babe! adik i pun amik nutrition kat usm kelantan. nnt keje cm u la kan. macam menarik! ;)

LYAfrina berkata...

x kira kerja di mana-mana pon..asalkan..kt enjoy dgn kerja tu kan :-)

dan..paling penting... kerja halal
:-)

Woofer Storm berkata...

takpe,ada peluang baru jgn dilepaskan

#usaha tangga kejayaan...

Zakia berkata...

Tahniah dhiera :) & selamat pengantin baru in advance ;)

Afzainizam berkata...

eeemmm sesuatu yang baru itu anggaplah cabaran dan perbaiki diri...

betul gak tu.... kamu seperti saya saya mmg lebih cenderung dan mahir pada health veterinary tapi dalam masa yang sama saya juga saya terlibat dalam automobil secara serius...

so pada mulanya agak bercanggah dan susah bila beralih bidang... lama kelamaan ianya senang gak rupanya..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy tukar manual transmision oil

Cik Anita berkata...

ouh. banyak yang tak tau pasal kerja akak sebelum ni.. tau2 dah nak kerja baru plak ye..

✿Dear Yayah✿ berkata...

apa-apa pun..mesti akk tau mana yg lebih baik kn..gudluck ^^

Juliet_iRa~" berkata...

xsmpt bc entry WW akk.jap g ira terjah..heee

ohh gtu..fhm dh..chinesse mmg perkauman kan..susah nak naik even kita kerja bagussss sgt2...tp kalo dah kerja melayu..akan dpt rs bezanya kerja dgn cina n melayu..sbb melayu kebanyakkan budaya mereka diorang..biar lambat asal siap..huuu

.izzati liyana. berkata...

wah, seronok lah sama tempat dgn bakal suami nanti. hee. save minyak nanti. :D

semutsengal berkata...

selamat bekerja.

mama aini berkata...

ehem kadang2 kita rasa lain bila tak ramai org2 kita yg berkerja kat situ..lagipun dpt offer yg baik lbh baik tinggalkan kerja lama kan dhiera?..

mizzura berkata...

oh..pn nutritionist..bole advise best method nk trnkan berat bdn tak agr tak perlu bli seluar baru...hehe... Semua xle cangkuk dah:-)