Jumaat, 19 Ogos 2011

Bercinta dan bernikah

Salam pembuka bicara..

Jika berani bercinta, haruslah berani untuk menikahi. Bernikah menyatukan dua orang yang berkepala batu dalam satu ruang dimana terujinya cinta sebenar-benarnya.

Kalau berani bercinta maknanya kita sedang belajar untuk bertindak dewasa. Kena berani menghadapi masalah yang akan datang dan kena ada kekuatan untuk mencari jalan terbaik untuk keluar daripada masalah. Jadi, berkahwin adalah proses pendewasaan.


Berkahwin adalah penyatuan dua manusia yang berlainan anatominya apatah lagi jiwa dan hatinya.

Mesti ada komunikasi antara keduanya, rela mendengar kritikan, ikhlas memaafkan dan meminta dimaafkan, tulus melupakan kesalahan dan berani memberi pendapat. Perlu berjiwa besar untuk menerima apa yang ada dan apa seadanya.

Semoga kita lah yang berani untuk bercinta dan bernikah. Jangan menabur janji, jika tidak ingin menikahi.

p/s: banyak ye keje!!

xoxo

34 komen:

Ct Arina berkata...

selalu terfikir, betul ke die nak kawen dgn aku?? haha

Dev Clarehova berkata...

sangat setuju ^_^

cik pha berkata...

hhehehe entry pasal cinta+kawen.ehem2 dah disunting ke bunga ditaman ni? HAHHAHAHHA

Gen2Merah berkata...

betull.. kawin dapat mengeratkan dua jiwa ke dalam satu hati utk perhubungan yang istimewa.. ehehe

saya ni pun lum kawin.. wakaka

ade2mama berkata...

law nk kaen,,kawen duduk..jgn kawen lari..penat:P

ikatankasihku berkata...

betul tu, setiap hubungan mesti di akhiri dgn perkataan halal...

Mommy Fara berkata...

Jgn memberi harapan menggunung tinggi jika hati tidak terbuka utk memberi komitmen!

NM02 berkata...

kahwin mmg syok!






^_^

Edy Zaidi berkata...

ramai skrg ni berkahwin sebelum bernikah..:)

Zura berkata...

pernikahan permulaan fasa baru bg pasangan tersebut... :)

shedameor berkata...

tak sabar nak nikah kann ? muehehe

faiz berkata...

bercinta tu elok la niat utk bernikah..

MamaEma berkata...

nikah adalah halal

Puteri berkata...

masa bercinta lautan api sanggup redah..

bila dah kawin..pasal belacan pon leh jatuh hukum pancung..

: husna : berkata...

nak bercinta lepas nikah, nk buat pe pun org tak larang..wehuuu!~

wahida berkata...

kawen best wooooo...

ahaks...

adan berkata...

nak kawin duit tade..

una din berkata...

Sejauh dan sedalam mana pun cinta kita terhadap dia, kalau ia tidak berbalas sukar untuk kita mengakhirinya dengan perkahwinan...

[sutera kasih] berkata...

suka entri ni...kalo tak ready nk kawen anak dar org, jangan gatal nak bercinta..

bighagenjo berkata...

setuju laa :)

bighagenjo berkata...

setuju laa :)

Miss PIJAOSIX berkata...

salam..

dah ramai sgt manusia yang berjanji tapi tak tepati janji...

Hana Soffelia berkata...

Wah.. tiba2 ada batu tindih kepala, rasa tkt plak nk pikul tanggungjwb sbg isteri kelak. Tq Dhiera untuk nasihat tersebut. ^_^

アヌムちゃん berkata...

kalau dh bercinta tu seeloknya sampai ke jinjang perkahwinan la..insy kan :)

slm kenal.

stuck berkata...

nice entry sis...
hehehe..insyaallah...
cube untuk jd berani...=D

ifwat berkata...

nak kawin kena pk banyak benda.. huhu.. duit kena stabil dulu baru la bleh kawen..

Ungu Violet berkata...

jangan suka berjanji...jgn suke mmberi harapan palsu... jgn lukakn hati org...x bek taw...nnti Tuhan bayar cash bru tau..huhu

alif haris berkata...

okay nk jadi berani ni..
jom nikah .. :p
*gurau je hehe

muhamad hanif berkata...

kau nak kawen ? jangan lupa kad jemputan yaaa !!

ayie berkata...

kahwin dulu baru nikah??erkk??

ILA HonEyBuNNy berkata...

ya betul tu...

bercinta kerana Allah , insyaAllah akan berakhir dgn pernikahan kan....;-)

Ezad Skytech berkata...

nak kahwin ni banyak benda yang nak kena fikir...hee~

.izzati liyana. berkata...

betul. actually, kalau bercinta tapi tak berniat nak nikah tu pun haram kan perhubungan tu. mcm org ckp couple tu haram lah. niat tapi batal sebab tak sesuai ke apa tu lain lah. asalkan ada niat untuk mendirikan masjid.

iPai berkata...

berani dah .. duit je takde .. hahaha