Sabtu, 20 Ogos 2011

beli kereta salah, beli rumah pun salah ke?

Salam pembuka bicara..

Entri autopublish.

Almaklum lah, saya kan bershopping hari ini.

Situasi 1: beli kereta




A: kamu, saya nak beli honda civic la.
B: eh, kamu ni tak payah la beli kereta lagi. tak penting pun. kereta saya kan ada?
A: tak kan saya nak pergi kerja guna kereta kamu.
B: motor kamu kan ada.
A: tak kan sampai sudah nak naik motor
B: ala, kamu beli kereta lepas dah ada anak ramai la.
A: ei, kamu ni. kereta kamu tu tak laju.
B: memang la. kamu nak kereta beli mahal-mahal buat apa? harga kereta tak akan naik. baik kamu beli rumah.

Situasi 2: nak beli rumah




A: kamu, tengok rumah ni. ok tak?
B: saya nak corner lot.
A: corner lot la tu. kan dekat dengan taman permainan sekali.
B: corner lot ea?
A: ye la..
B: besar tak rumah nya?
A: besar kot. 20 x bla bla bla
B: ooo...ok. eh, ayah saya kan nak bagi rumah lepas kahwin nanti. kamu tak nak duduk situ ke?
A: rumah tu jauh la.
B: mana ada. ayah kita kerja dekat shah alam elok je ulang alik. kadang-kadang naik motor, kadang-kadang naik kereta.
A: ......

Nak beli kereta kata baik beli rumah. Nak beli rumah. Jadi lain pula.

Si A nak kumpul harta. Si B nak berjimat cermat sangat. Pada si B tak payah terburu-buru nak beli sebab yang ada pun elok lagi. Pada si A, dia tak nak guna barang orang.

Dalam kedua-dua situasi ni, korang rasa apa yang patutnya si A dan si B ni buat?

xoxo

25 komen:

faiz berkata...

kena simpat duit dulu sebab nk kawin kan..nnti dah kahwin xdela hidup susah..

Zefa NorAsmara berkata...

Hai dhiera,

Pandangan k zefa, kereta jika tidak terdesak, satu pun dah ok bg setiap pasangan. Rumah pula, mesti ada sendiri walaupun sebiji rumah flat.

Sekadar pandangan.. :D

Kancil 8349 berkata...

utamakan yang lebih utama...

NadiRah berkata...

untunglah beli baju raye..uhuhu

mary ann ;) berkata...

beli rumah la...senang..

takpon beli dua2..bukan nye tak guna kan?keta pon dah jd satu keperluan jgk sekarang nie. ;)

hehehe

アヌムちゃん berkata...

kalau berkemampuan beli je.heeee..kerta yg laju- penting kalau dh keje kne outstation jauh2
rumah lebih- sewa kan je :)

cik pha berkata...

si A dan si B sorang beli keta,sorag beli umah bagus..same share gitu

Papa Mifz berkata...

apo kato beli jer 2 2 .... sonang...x yah pikir2...:)

.izzati liyana. berkata...

si A boleh beli kalau tak menyusahkan si B. si B tak payah lah halang kalau benda tu tak menyusahkan dia. sebab benda ni semua basic needs kot. bukan sesuatu yang boleh dianggap membazir. bab kereta tu ape salah beli mahal asal mampu. mmg la harga kereta tak naik. habis bila je baru nak merasa kan kalau asyik pikir mcm tu. kalau saya jadi A, saya memang akan beli. tapi bayar pakai duit sendiri lah.

Hana Soffelia berkata...

Hurm.. complicated jgak ni bercanggah pendapat. Hana rasakan if Si A mampu beli kereta teruskn je niat tu. Then Si B kn cakap ayah dia nk belikan ruamh adter khwn, so apa kata ikut plak ckp Si B tu at least xperlu keluarkan duit bnyk dh untk beli rumah. Lagipun Si A kn dh ada kete sndiri dh nanti, blh ulang alik pi kerja walaupun juah sikit. ^_^

alif haris berkata...

hahaha .. beli je rumah dulu..
akan datag harga naik ..

ade2mama berkata...

yg A..suru dye bwk sume harta dye nty..bwk masuk dlm kubur skli..huuuhu..igt..harta xleyh bwk masuk kubur..so jimat cermat la:)bersyukur ape yg ade k..

yg b pula..pown sme..nty mati bwk duit byk2 masuk kubur k:P..jgn la syg sgt duit tu...kedekut sgt pown xleyh..law brg tu kperluan xpew..yg xleyh bazirnye,,law kehendak?:)..ade pham???
uhuuhhu

zulhilmi.tempoyak berkata...

hahahha...betumbuk la dl..haha

WAHIDA ALIAS berkata...

die tak nk bli sudah...biar kite je yg bli..ahhaha

ifwat berkata...

carik je harta sendiri.. untuk akan datang jugak.. kan3?

Miss PIJAOSIX berkata...

kalau akak...better ade harta sendiri...kite tak tahu ape akan jadi untuk hari2 yang mendatang...:)

Adzriel @ Liza AB berkata...

beli kereta yg ok, pakai lama. rumah mana ada susut nilai kalau beli dgn lokasi & kualiti yg bagus. boleh jadi aset besar 10 tahun akan datang. rumah lelong pun banyak yg sangat ok. dua2 pun dah keperluan sekarang. asal padan dgn gaji & sementara belum ada anak ni.

Zura berkata...

rase puas kalau dpt brg dr hasil titik peluh sendiri..

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

hmmm situasi si A tu.. moon faham laa sgt2..sbb xsuka menyusahkan org lain, dan xsuka pakai brg org lain..

hmm.. antara beli keta ngan umah.. mgkin utamakan rumah dulu..sbb harga rumah akan sentiasa naik..

ILA HonEyBuNNy berkata...

adehh..fening jugak kan..kalau ila..cari rumah dulu kot...pastu cari keta lak.hehe...

pepandai ja ila neh...belajr pun tak habis g..ehhehe

YOUsoF berkata...

Kalau macam tak tau sangat nak buat apa.. Buat tah tahu dulu..



Lepas tu baru fikir beli apa yang kita tak ada lagi, bukan beli apa yang kita belum dapat... ;D

[sutera kasih] berkata...

urmm, tgk la situasi kewangan masing2 stabil tak kalo after beli kereta or rumah..listkan baik buruk..then decide la..buat sementara waktu, guna la apa yg ada dulu :)

Bidadari Syurga berkata...

kalau akak... rumah dulu... papa hal ada tempat berteduh... transport banyak alternatif...

iPai berkata...

haha .. kelaka sebab baru je semalam ada sesi ni dengan ... tett ...

jadi semalam kami kira duit n plan utk kereta dan rumah ni, si dia sangat terkejut sangat banyak yang saya kena usaha kan .. jadi dia offkan impian kereta dahulu ...

hee, boleh tak teka; A laki, B wanita .. hehe

jadi untuk kereta, memang kena fikir juga pasal kewangan .. kalau mampu baru beli, kalau tak, tangguh dulu pla kawin sampai umur 30 .. wakaka (sanggup ke? .. hehe)


untuk rumah, kalau ada yg nak bagi boleh pakai laa dulu, nanti leh kumpul duit dan beli di kemudian hari .. haa time tuh, boleh beli yg lagi gempak !!
Jauh tuh, tengok juga, kalau jauh sgt tuh pun tak best juga, tp bergantung pada traffik .. kalau hari2 jem, dekat pon rasa jauh juga

bighagenjo berkata...

patot clash je, haha~