Jumaat, 4 Mei 2012

Nak beli apa ni???

Salam pembuka bicara...


Besok hari lahir emak, nak beli apa hadiah apa ye untuk mak? Dah la gaji pun belum lagi ni. Hari-hari dok tanya HR, bila nak gaji, bila nak gaji.. Tapi semalam bos dah dapat pay slip. Pay slip je baru. Kami-kami pekerja bawahan ni dapat bila ea? Arghh... pay slip dapat lambat pun tak pe. Yang penting, gaji masuk dulu.


Sebelum balik kampung besok, nak singgah Bake Field la cari kek yang best-best untuk mak. Adik beradik yang lain pun balik juga. Boring dah makan kek dekat Tanjung Malim. Kemain lagi berlagak budak tak masuk gaji ni.


Semalam tengok housemate pergi shopping je, mentang-mentang gaji dorang dah masuk. Saya duduk rumah layan cerita Fashion King dekat saluran One HD je. Lepas tu, belek-belek sambil buang gambar-gambar tak cantik terjumpa pula gambar ini.




Kami anak beranak melantak shushi yang beli dekat AEON Melaka. Bersepah-sepah. Mak kata makanan macam ni pun nak makan ke? Pada mak, sedap tapi pelik. Mak tak pernah makan. Ayah pula shushi salmon mentah tu dia melantak sorang sebab saya dengan adik-adik semua macam euw euw nak makan ikan mentah. Ayah siap kata dulu masa ayah duduk Jepun, shushi la makanan paling murah dan senang nak dapat. Dulu la.... tahun 1986, 1988, 1992. Masa ayah bekerja dan belajar di Jepun dulu la. Ala, time tu pun company yang bayar kot. hakhakhak


Saya suka makan nasi dia sebab manis-manis gitu. Adik saya yang belajar UTeM tu suka lah sebab favourite dia semua ada kaitan jepun dengan korea ni. Err.. tak faham apa yang best dengan anime.


Eh eh, nak beli apa ni untuk mak? Macam nak belikan baju tapiiii baik beli tudung sebab saya dapat pakai juga tudung tu nanti. Larikkk...


xoxo

75 komen:

Kakzakie berkata...

Memang setiap tahun bila tiba ulangtahun kelahiran org terdekat dgn kita kita binggung nak beli apa...

Tanya mak nak apa dhiera...

cik gold berkata...

cik gold cadangkan handbag.sbb sempenan ari ibu cik gold bg handbag kat dia. bkn main syok dia.hehe

miss jue berkata...

tempah kek kt faiz. sedap dan berbaloi. jue beli last week untuk advance mother's day. ibu yg tak suka kek pun kata sedap :)

kalau jue beli buku agama untuk ibu, sebb almari dia dah tak muat nak sumbat baju / tudung. hehehehe

SyAz sHanA berkata...

jepun je ok.. korea x ye...

Kasih Salina berkata...

alahai bestnya sushi tu..akak suka juga makan sushi..nasi dia tu yg best..dah beras mahal n elok kan..huhu..

~misshuny~ berkata...

hani pun pening dhiera..nak belikan hadiah untuk hubby n hadiah tuk mak kat kg...xtaw nk beli aper..huhu

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

nyum..sushi pun sedap gak..tp ikan mntah mmg x masuk..

hehe..samela kite..beli utk mak tp anak yg tumpang melaram..
ermm..ape kate beli satu yg special n sentimental value.. :)

HeNRieTTa JoSe berkata...

rietta xpnah mkn sushi...wlau kt cni ada free...cam xdaya jew nk mam bnda mentah cam gitu...huhuhu,...

HeNRieTTa JoSe berkata...

rietta xpnah mkn sushi...wlau kt cni ada free...cam xdaya jew nk mam bnda mentah cam gitu...huhuhu,...

Kancil 8349 berkata...

wah...anak yang baik...hehehe...selamat hari lahir untuk bonda dhiera...apapun hadiah yang kamu beri pastinya dia akan menyukainya

♥ farhana ♥ berkata...

sushi ni ad yg sedap,ad yang tak boleh nak masuk kan?hehe..

btw,sy pon belum gaji..bile nak 7hb niii..uwaa..hee

Myra Jay berkata...

Myra tak reti nak makan Sushi :)

Dhiera, beli apa yang mak minat, kalau gaji tak masuk lagi beli kek dulu pun takpe, hadiah postpone bagi hari lain :)

J.Syazwana berkata...

tak suka sushi. pernah makan tapi tak boleh nak terima. memang dasar tekak melayu jawa betul. hahaha :P

CintaZulaikha berkata...

jangan lupa ucap hepi besday kat mak...hehhe

mama aini berkata...

assalam dhiera..mama ucapkn dulu bolih tak?.. `hepi bezday buat mak dhiera`..mama bz sikit esuk..hukk2x..semuga mak dhiera dilindungi olih Allah selama2nya..amin.. jgn lupa majlis mama next week ya !!..ha2x..

Cikgu Ma berkata...

amboi...rona roni makanan

budak kacamata berkata...

huhu..xpernh makan sushi..tapi saye pon jenis xboley telan sgt mknan negara org..hukhuk..beli la handbag kat mak..sekadar mencadang~huhu

Mohd Sukur Ibrahim berkata...

saya suka sgt sushi... bagi tudung pastu dpt guna sekali memang terbaik lah..haha...boleh tolong vote saya untuk Google:: Most Inspiring Internet for Good Award.?

Iznie berkata...

Haha...beli tudung! hehe

Pondok Usang berkata...

ibu pasti gembira.. bile anak-anaknya balik meraikan ulangtahun nya.. =)

Ezad Skytech berkata...

hee...best kalau layan makan sushi ni...hee :D

Nurrul berkata...

SEDAPNYA SUSHI ! !

*belikan mak baju... boleh pakai wat jalan2.. :)

Pocket berkata...

sushi memang besh,
pocket pun suka,
macam ari ni nak gi makan sushi gak,
AEON ker?
SAKAE Sushi pung besh gak.

terutama skali .. salmon :)
memang la besh

SYIRA RAHIM berkata...

kiranya harini la birthday maknya? sama la dgn birthday adik saya. hihihi.

anime? kakak sy yg umur 21 tu pun still suka lagi. tak faham betul -_-

btw, selamat hari lahir utk mak :)

cik dila berkata...

Haha,aduii. Nampak shushi pulak nih..Sedap~


emm,klu kite mmg tak kan bg baju dgn tudung dah sbb berlambak dlm almari mak. Bagi beg atau buat kan kek sendiri je..

APAN berkata...

si anak lebih memahamai kecenderungan ibunya...aku sendiri pun lom penah hadiahkan barang2 utk mak aku. hehe...

sushi pun lom penah mkn. aku mungkin berpendapat mcm mak ko sis :)

♥e'in♥ berkata...

e'in xmkn sushi............... cer try belikan mak baju kurung.. :)

Dear Yayah berkata...

e eh..besday ibu sy harini. hehe. happy besday makcik >.<

ibu sy ckp.."ibu xnak hadiah..janji ingat.." hehehe

asfira aminuddin berkata...

i tak suka sushi sbb mentah kot. hihi tak bole telan. beli la handbag ke. tengok brg apa yg mak kita suka kan. :)

nazirah berkata...

beli kain ela. la buat baju kurung bole buat baju raya nt ;)

Edy Zaidi berkata...

Salam..mintak jasa baik anda semua yang berkelapangan untuk Vote for www.eqbalzack.com in DiGi WWWOW Awards 2012 : Blogger of The Year (VOTE TIAP2 HARI TAU)

Thanks guys for your helps...really appreciate it! LOVE U lah..:p

aReLaN berkata...

rindunya nak makan sushi yang jepun nye betul2.kat malaysia ni tak jumpa lagi yang betul2 sedap,.wuuuuu...

Faidhatul Arfah berkata...

sushi sedap. me like hehe....

CIK MAY berkata...

blanje la mak manjakan badan di spa..setelah sekian lame membesarkan ank2,mesti best dpt berehat kat spa..

Zakia berkata...

hahha dhiera saya suka ayat belikan tudung nanti boleh pakai sekali..haha..macam geng je kite.. :P

dhiera berkata...

@Kakzakie
tu la kak~ binggung ni~
nak beli kek pun binggung sebab mak tak suka kek coklat tapi kami semua suka kek coklat. last-last, beli kek coklat mousse. mak suka! yeay..

dhiera berkata...

@cik gold
kite dah pernah bagi handbag dekat ak kite. last2, kite yang pakai sebab mak tak pakai sangat. dia nak beg yg kecik2 tapi muat letak telekung.pening~ hakhak

dhiera berkata...

@miss jue
beli kek dekat faiz ke? kite pun nak order untuk wedding nt..

dhiera berkata...

@SyAz sHanA
jepun je ea? opss..

dhiera berkata...

@Kasih Salina
nasi dia tu beras mahal ke? baru tahu..

dhiera berkata...

@~misshuny~
pening nak bagi adiah untuk org tersayang ni~

dhiera berkata...

@♥ Cmª shIemª ♥
kan kan.. anak-anak yg melaram lebih. samalah. yg ikan mentah tu memang tak boleh masuk~

dhiera berkata...

@HeNRieTTa JoSe
bukan semua mentah taw rieta. ada je yg tak mentah~

dhiera berkata...

@Kancil 8349
saya beli kek je. dan mak sukakan nye~

dhiera berkata...

@♥ farhana ♥
gaji 7hb jugak ke? sedih kan~

dhiera berkata...

@Myra Jay
kite beli kek je mira~

dhiera berkata...

@J.Syazwana
wana jawa ke?

dhiera berkata...

@CintaZulaikha
tak lupe kak~

dhiera berkata...

@mama aini
thanx mama~

dhiera berkata...

@Cikgu Ma
hakhak

dhiera berkata...

@budak kacamata
thanx bagi cadangan~ dah pernah bagi handbag. last2, kite yg pakai. hehe

dhiera berkata...

@Mohd Sukur Ibrahim
abang sukur perli ke ape tu? baik! kejap lagi saya vote ye~

dhiera berkata...

@Iznie
terfikir jugak nak beli tudung ni~

dhiera berkata...

@Iznie
terfikir jugak nak beli tudung ni~

dhiera berkata...

@Pondok Usang
kadang2 cukup sekadar ingatan. itu pun dah menggembirakan~

dhiera berkata...

@Ezad Skytech
suka shushi jugak ea?

dhiera berkata...

@Nurrul
baju nice jugak tu~

dhiera berkata...

@Pocket
SAKAE?? first time dengar.. nanti nak cari dan try!

dhiera berkata...

@SYIRA RAHIM
tak faham dengan orang yg suka anime ni~

dhiera berkata...

@cik dila
buat kek sendiri? terbaek la dila~

dhiera berkata...

@APAN
kena cuba baru tahu~

dhiera berkata...

@♥e'in♥
baju kurung nice juga tu~

dhiera berkata...

@Dear Yayah
happy belated bday untuk mak yayah jugak~

dhiera berkata...

@asfira aminuddin
mak saya ni jenis tak kesah. tu yg blur blur sikit tu~

dhiera berkata...

@nazirah
mak saya baru cakap la. baju mak tak sedondon warna nya dengan baju ayah~ tapi tak ada pulak kain perca baju ayah~ errr

dhiera berkata...

@Edy Zaidi
akan vote. kejap ye~

dhiera berkata...

@aReLaN
tak tahu apa beza yg pure dengan tak. kesian~

dhiera berkata...

@Faidhatul Arfah
macam suka sangat je ni~

dhiera berkata...

@CIK MAY
spa best jugak tu yunk!

dhiera berkata...

@Zakia
esti selalu buat gini kan. ish ish~

mizzura berkata...

happy birthday kat makk:-)

Afzainizam berkata...

ye lahhhh buat yang teristimewa ibu kita.... sebagai mengenang jasa yang tak terbalas

saya kalau boleh nak belikan ibu handphone lahh

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy repair seat kereta berlubang

Jue berkata...

haha aku phm prsn nak tunggu gaji tu
dan mcm ko ckp aku lg rela dpt gaji, slip gaji kmudian pun xpe weh haha
aku err x bape lyn sgt sushi tp pgi jugakla sushi king, amik yg dah msk punyer hahah

amna berkata...

semua dlm gmbr tu favorite housemate saya.. pantang g jusco, mesti beli mknn ni dgn ayam quarter :D

Hanie Dew berkata...

oleh kerana aku lambat sampai entry ni ko beli ape last last tu utk mak ko.

sushi aku minat yg fully cooked jew. titew geli le.

oit oit ade plak nak kasi hadiah consider die nak pakai.