Isnin, 13 Februari 2012

Dah tahu dah macam mana nak cek TnG

Salam pembuka bicara..


Berkenaan entri Jumaat lepas [klik sini], saya kan macam tertanya-tanya macam mana nak cek baki touch and go kan? Hasil dari survey la konon tu, jawapan yang saya dapat adalah:

a) Cek di customer service counter
b) Cek dekat ATM machine
c) Cek guna smart tag
d) Kena topup baru tahu baki
e) Cek dekat tol tu je
f) Cek di http://e-services.touchngo.com.y/e-statement


sumber: sini


Terima kasih semua...


Antara 5 pilihan ni, 2 sahaja yang saya pernah buat. Yang pertama, saya pergi topup dulu baru tahu baki. Time ni sah-sah dah tahu banyak lagi isi dia sebab dah topup. Yang kedua, scan saja dekat tol tu. Ini berani mati la kan? Kalau tak cukup, silalah reverse.


Tapi Jumaat hari tu, saya pergi la bayar manual macam biasa. Ala, guthrie highway kan lenggang. Sanggup la bayar sendiri. Rupanya dekat semua kaunter tol tu ada touch n go scanner. Jadi, saya try la scan. Rupanya banyak lagi baki dia. hehe.


Terima kasih untuk semua cadangan.


Monday blues la. Mengantuk. Penat sabtu dan ahad penuh aktiviti.


xoxo

58 komen:

J.Syazwana berkata...

same lah.
mengantuk.
malas betol nak kerja hari ni.
hehehe

ciksusu berkata...

satu lagi dhiera..
e-statement ;)

KhaiRin : anies berkata...

sng kn?

dhiera x pakai bj kaler putih ye arini? hehehe

aReLaN berkata...

monday blues datang lagi.wuuuuu...nak tido lak rasa

Ezad Skytech berkata...

haha..kelakar la pulak cara kedua tu...tapi apa salahnya nak try kan...kah3...

Myra Jay berkata...

Ingatkan ada cara lain selain dari pandangan atas tu :)

Akak selalu tak konfiden tetapi kekadang berani mati la p scan jugak :)

dhiera berkata...

@J.Syazwana
wana, same le~ gantok

dhiera berkata...

@ciksusu
cane nak cek melalui e-statement? ajar ajar!

dhiera berkata...

@KhaiRin : anies
arini pakai lagi baju putih. hehehe

dhiera berkata...

@aReLaN
best ye klo dapat gulor gitu~

dhiera berkata...

@Ezad Skytech
tak pernah try lagi..
tak tahu betul2 jadi ke idak~

dhiera berkata...

@Myra Jay
erm...cik susu kate e-statement~ taktahu la..

ciksusu berkata...

dhiera register kat website dier..
pastu g kat e-statement ;)
pastu nti boleh la tengok statement tNg kte..
kredit debit time seme ade;)
hehe..slalu wat sbb nk claim kan :p

cik pha berkata...

aku tengok kat "tambah nilai"
tetiba aku teringat kawasan dekat "nilai" hurm,

[sutera kasih] berkata...

owhh camtu kehehe thanks2

Ungu Violet berkata...

kalau rasa2 touch & go nk abih...ungu mmg selalu gi sebelah tunai...klau dh abih pun leh la bayar tunai...hihi

HeNRieTTa JoSe berkata...

tingin gak nk pkai ATM mechine....tapi xpndai lagi....asik tupop manual jeew kat tol gate girl....hehehe....

Kakzakie berkata...

Kakak sebab sentiasa guna pergi-balik kerja spare 2 kad T&G...

Ezad Skytech berkata...

la..ingatkan da pernah try..hee~

Cikgu Ma berkata...

bagus buat tutorial TnG..hik3...

nabilah_2908 berkata...

erm..sy tak pernh guna lak TnG..

kt melaka bukan ada tol pun..huhu.. keluar dari melaka dalam setahun..boleh kira guna jari...:)

cik CT berkata...

hai

Gen2Merah berkata...

ehehehe.. saya kat sabah tak penah nak guna2 perkhdmatan ni.. mmg tak faham kalau nak cuba.. hhi

Wen berkata...

heee.. kalau wen yg nak duk KL memang wen tak boleh kot.. boleh sakit.. hahaha.... baik balik kg...

Dhiera... Nak FB....

Jue berkata...

aku seyes xtau camne beb sbb aku ade tp x guna sbb aku x drive haha

lyza berkata...

Hi Dhiera..
Beli je smart tag..senang.. hehehe.. saya pun slalu check kt atm machine.. :)

semutsengal berkata...

hahahah,

tapi masalah tak cukup baki TnG bila dekat tol tu mmg sllu berlaku.


=)

teha berkata...

mengantuk ? jom tidoo .. hahhaa !

Kancil 8349 berkata...

ooo...dah dapat ilmu baru....hehehe

syafiqakarim berkata...

haha ala..sebelum ni tak tahu?iqa pon
mcm tu.kdg terlupa baki ada bape..then cek je.kalau xlepas,xde sen lettew :p

Juliet_iRa~" berkata...

isnin mmg bad day..mcm garfield..heee ;p

ira sll buat cek kat smart tag, + tol..ngeee

misskonspirasi berkata...

baru tahu leh semak kat mesin atm hekhek misskonspirasi budak kampung lah katakan,thanks 4 d info..sweet dream..

Afzainizam berkata...

yupppp klu guna Atm senang sikit cuma selalu lupa bawa kad touch n go dalam kete plak...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy pasang soundproof kereta

dhiera berkata...

@ciksusu
thanx dear.. dah tengok td. tp kena ada no tng. errr...tng dlm kereta~ wuwuwu

dhiera berkata...

@cik pha
adoii..pha~ jgn sensitif sgt deh. nanti dtg nilai lg ok!

dhiera berkata...

@[sutera kasih]
agak2 perlukan boleh la try nt SK

dhiera berkata...

@Ungu Violet
kan... malu sendirik nt kena reverse. hahaha

dhiera berkata...

@HeNRieTTa JoSe
sama la..tak tau jugak~

dhiera berkata...

@Kakzakie
sampai 2. mesti kerap ni~

dhiera berkata...

@Ezad Skytech
tak pernah lagi~

dhiera berkata...

@Cikgu Ma
eh, ni bukan tutorial ni~

dhiera berkata...

@nabilah_2908
untung ye duduk melaka~

dhiera berkata...

@Gen2Merah
untung jugak kan duduk sabah ni~ hehe

dhiera berkata...

@Wen
jangan dok KL taw wen. hehehe
FB ea? jap ye..nanti kite reply dekat blog wen taw~

dhiera berkata...

@Jue
jue, serius tak drive??

dhiera berkata...

@lyza
jarang lalu tol. nanti-nanti la~

dhiera berkata...

@semutsengal
pernah terkena ke anep?

dhiera berkata...

@teha
bab bab tido laju je ea teha~

dhiera berkata...

@Kancil 8349
nanti dtg semenanjung bole gune. weee

dhiera berkata...

@syafiqakarim
hahaha... klo jadi macam tu, mcm mne nak buat?

dhiera berkata...

@Juliet_iRa~"
ada smart tag senang la kan?

dhiera berkata...

@misskonspirasi
cara ye tak tahu la yunk~

dhiera berkata...

@Afzainizam
apa kata buat tutorial~ hehe

♥cmª shIemª♥ berkata...

hehe..tau dah..
jadinye lepas ni bole touch je la cek baki..
:)

wan nurul hezrina berkata...

kalau cek kat tol,bila takder baki mcmner??nnt nak bayar??

mizzura berkata...

hehe..zura hari2 guna lrt, kdg2 je guna ktm..so everytime touch tu mmg tau ler baki nye..haha..pandai pun dhiera..mmg betul semua cara tu..plus kalo guna kt ktm, machine dia selalu prob..once prob atau transaction tak jadi..machine auto tolak rm20..tak pasal2 kn ulang alik pergi hub TnG kt kl sentral nun nak claim balik..tensen jer ktm ni.. (tibe plak wat luahan prasaan)

rozeeta rashid berkata...

kalau was2 baki TnG tu tak cukup bayar cash je la. senang. hehe. tak payah reverse kalau tak cukup.

Hanie Dew berkata...

aku selalunya pilih cara paling senang. smart tag. hahaha