Sabtu, 12 Februari 2011

ICT Hijau. Jom support!!

Salam pembuka bicara..

Kalau kamu nak tahu, Perbadanan Putrajaya ada mengadakan inisiatif ICT Hijau dimana mereka akan:

- Log off peralatan ICT bila tidak menggunakannya
- Gunakan emel dalam berurusan bagi menggelakkan penggunaan kertas
- Cetak bila perlu sahaja
- Mesyuarat tanpa kertas. Mereka hanya memancarkan kertas kerja mereka melalui screen monitor
- Gunakan perkhidmatan atas talian (on-line)

Sejauh mana mereka praktikkan, saya tak tahu sebab saya bukan bekerja disana. Tapi inisiatif mereka memang bagus walaupun sesetengah inisiatif mereka itu telah lama tempat kerja saya praktikkan.

Di tempat kerja saya,

- Log off peralatan ICT bila tidak menggunakannya
Selalunya memang akan log off. Lagi-lagi, ECG dan lung function test machine. Tapi bone mineral density dan body composition analysis machine memang pasang dari start kerja sampai habis.

- Gunakan emel dalam berurusan bagi menggelakkan penggunaan kertas
Kat tempat kerja saya memang berkomunikasi melalui emel.

- Cetak bila perlu sahaja
Ya, betul. Tapi setiap hari pasti ada consent form yang perlu dicetak untuk di tanda tangani oleh pesakit sebelum kami ambil darah mereka.

- Mesyuarat tanpa kertas. Mereka hanya memancarkan kertas kerja mereka melalui screen monitor
Tak pernah lagi mesyuarat dengan kertas. Kecuali guna recycle paper untuk tulis nota-nota penting.

- Gunakan perkhidmatan atas talian (on-line)
Ini memang salah satu cara kami berkomunikasi dengan branch yang lain.

Go green!!

xoxo

10 komen:

bantalbucuk berkata...

wah..bagus2..sekarang ada seorang lecturer saya pon tengah support go green dengan hantar asignment kitorang melalui emel kepadanya saja.. ^_^

dhiera berkata...

wow..bagus ye lecturer kamu.kalau lah semua lecturer macam ni, tak payah fikir nak print asignment kat mane kn?

shahliza94 berkata...

salam kenal.. datang dari daus blogwalking... dah klik2 pun.

cik aied berkata...

menarik idea tu!
tak payah susah2 nak beli ink printer..dah la mahal...huhu

dhiera berkata...

shahliza94: thanx ya!sudh balas kunjungan~
cik aied: betul2..mase study dulu,sekali 2 je beli ink..yg len refill atau pergi print kt kedai~

aqmar berkata...

go green go!!!

FaKArePa!n berkata...

jom support kempen bumi hijau.. we don't inherit this earth from our ancestor, but we borrow it from our grandchildren..

baca ni..
Jom habiskan duit anda di Old Town White Coffee

dhiera berkata...

yeay!!jom support ramai2~

azizan4444 berkata...

mai kita pakat suppoert benda baik..

dhiera berkata...

support ramai-ramai~