Rabu, 17 April 2013

Saya dan shaklee

Salam pembuka bicara..


Saya tak sampai setahun berkenalan dengan Shaklee. Saya kenal pun selepas kahwin. Lebih tepat, selepas join group "PIICM" dalam facebook. Masa tu, bukan main ramai lagi orang dok promote Shaklee ni. Dan tiba-tiba, sorang kawan saya pun promote Shaklee sebab dia dah jadi independent distributor shaklee.


Mula-mula saya fikir shaklee ni mahal. Walaupun berfikiran macam tu, survey-survey jugak lah pasal shaklee tidak dilepaskan. Makin lama, makin banyak yang saya baca. Maka, makin timbul kepercayaan pada shaklee dan mula berfikir yang sebenarnya shaklee ni tak adalah mahal pun kalau kira ikut pengambilan dalam sehari.


Kenapa saya cakap shaklee ni tak mahal? 
Untuk keterangan lanjut nanti saya cerita. Tapi untuk dipendekkan cerita, 1 botol vitamin dari shaklee tu boleh tahan lama dan bukan sebulan.
Contoh, ESP. 



-> 1 bekas tu saya guna 3 bulan dan masa tu saya beli RM150. Kira perbelanjaan saya untuk sebulan adalah RM50 dan saya boleh guna untuk tempoh 3 bulan. Kira murah lah tu.
-> Sebab kalau beli anmum, 1 kotak kecil tu dah dalam RM30. Kalau baca pada keseluruhan kotak tu, mesti jumpa yang dia ada sebut buang selepas 2 minggu dibuka. Kira penggunaan anmum untuk sebulan adalah dalam RM60.
-> Nampak tak yang ESP ni lagi murah dari anmum?


Bila saya mula guna shaklee? 
Saya mula order shaklee setelah hampir 2 bulan mengandung. Tak silap masa tu dalam bulan Oktober. Itupun selepas saya minum susu anmum dan saya mengalami cirit-birit dan kembung perut. Sakit woo perut masuk angin. Jadi, saya adalah tukar-tukar susu dan akhirnya beli ESP shaklee sebab dia daripada soya. ESP ni produk pertama shaklee yang saya cuba.


Saya order dengan kawan saya. Kononnya nak COD la sebab boleh lepak-lepak sama-sama. Jadi, ambil lambat. Tapi masa kandungan 11 minggu saya mengalami keguguran. Ya, saya belum pernah cerita dalam blog ni lagi. Nanti ada masa, saya akan cerita. Masa dalam pantang, saya dah start ambil ESP ni. Alhamdulillah, Allah itu Maha Besar dan saya mengandung semula sebulan selepas keguguran. Dan kebaikan ESP ni ada banyak. Nanti saya akan cerita kan. Kita berusaha dan bertawakal.




Saya juga ambil osteomatrik sebagai salah satu sumber kalsium saya. Sebab saya ada cuba macam-macam produk kalsium, kebanyakannya saya susah nak telan. Saya kena minum segelas air baru dapat telan sebiji pil kalsium untuk jenama lain dan masih rasa sakit belakang dan pinggang sampai nangis-nangis. Tapi dengan osteomatrik, Alhamdulillah senang je nak telan dalam suku gelas air, saya dah dapat telan dan sakit belakang dan pinggang sangat jarang datang. Yang paling best, senang sangat nak membuang. Harus diingatkan, kalau kita ambil apa-apa supplement, kita kena banyak minum air.


Shaklee sesuai untuk siapa?
Untuk semua. Produk dia ada dari kanak-kanak sampai orang tua pun ada produk dia.


Kenapa saya pilih shaklee sedangkan banyak produk di pasaran?
1. Sebab dia murah lah. Macam yang saya cakap kat atas tadi.

2. Dia dari sumber semulajadi.
-> Kalau dari sumber semulajadi, apa faedah kita dapat? Pertama sekali, vitamin ni senang dihadam dan diserap dalam tubuh kita. Kedua, kurang dapat masalah kesihatan lain.
-> Nak dibandingkan dengan sintetik atau buatan kimia dalam makmal yang dibuat untuk hampir sama fungsi dengan semulajadi, dia lambat diserap dan boleh akibatkan masalah lain kalau dia tak dihadam sepenuhnya. Misalnya, batu karang. Mendapan kalsium yang tidak dihadam dalam badan boleh menyebabkan pembentukan kristal maka terjadilah batu karang. Dan juga mengakibatkan buah pinggang kita bekerja lebih sebab dia bukan sumber semulajadi. Kalau dah sintetik, harganya confirm lah murah sebab pemprosesannya pun dalam makmal je. Tak payah nak keluar cari bahan semulajadi. Betul tak?

3. Well-established.
Shaklee ni dah lama dalam pasaran. Shaklee juga adalah perintis makanan tambahan sejak tahun 1956.

4. Terbukti berkesan dari penggunaan saya sendiri dan ramai lagi orang lain. Sepanjang berpantang, saya ambil ESP shaklee dan berat saya turun 2 kg sebab saya kurang rasa lapar. Sesuai untuk orang yang nak berdiet.


Macam tu lah saya kenal shaklee serba ringkas. Insyaallah saya akan kongsikan mengenai shaklee ni dengan semua. Kesihatan itu penting untuk dijaga. Vitamin dari shaklee ni cuma makanan tambahan yang senang untuk dimakan sebab macam mana kita nak tahu yang makanan dan lauk-lauk yang kita ambil tu cukup zat nya?


Dhiera
Shaklee Independent Distributor [ID No: 890217]
013-3866930 | dhieranottie@gmail.com

32 komen:

Khai♥Rin : anies berkata...

uiii besarnya pil2 dia tu dhiera...

::NureeN:: berkata...

shaklee mmg bagus.. tp tue la, asben tak bagi nureen mkn, sbbnyerr katanya nureen dah mkn nona roguy, so x yah campoq2

::Aja:: berkata...

OK...start dah..hehe..good luck

Myra Jay berkata...

Dugaan untuk Dhiera dan alhamdulillah lekat kembali ;)

MJ baru nak mula dengan HerbLax, tp now stok takdak kan?

kUyacUmi berkata...

hurmm...tak tau pun dira miscarriage..btw..congrat for new pregnancy...

Cik Siti Hajar berkata...

dhiera...herb-lax berapa ye harga sekarang ni? dulu pernah makan.. tahun lepas.. then stop kejap.. hehehehe:D email :stargurlz89@gmail.com

Cik Mun berkata...

mun pon slalu sakit blakang sbb krang kalsium..

HeNRieTTa JoSe berkata...

ooo...gtu yea....rietta ada gak dgr jenama nie...dah mcm mcm sgt kt pasaran...

aReLaN berkata...

promote shaklee baik punya.hehehe

Hana Soffelia berkata...

Hana makan shaklee...

MAY berkata...

Waa..dhiera pun da jd pengedar?br nk suh bli dgn my..


*now ni xde la beria msk.sbb kdg msk tghari ptg br siap.ank merengek.hihi.da star kje nnt ntah mcmne..:)

アヌム berkata...

wahh goodluck!!

E'in berkata...

alamak, lau pil mmg susah laa ein nak telan... huhu

nini berkata...

selalu dengar pasai shaklee ni..hehe

LYAfrina berkata...

wah..agen shaklee ya.. alang2 lya nk tnya bg pihak kawan lya... ada x stok vit c & e.. sbb kwn lya nk beli, dia kol kat beberapa org agen shaklee katanya stok hbs bulan 5 bru ada...

nanti email lya ya : lya_afrina@yahoo.com

Ema Blog berkata...

member pun ada jual shaklee ni..

dhiera berkata...

@Khai♥Rin : anies
gambar close up kak. memang nampak besar. tapi senang jugak nak telan. kihkih

dhiera berkata...

@::NureeN::
boleh amek dua2 tapi kena jarakkan waktu dalam 2 jam gitu~

dhiera berkata...

@::Aja::
ish.. belum start lagi la aja..

dhiera berkata...

@Myra Jay
a'ah, MJ. vitamin C pun belum ada stok lg.

dhiera berkata...

@Cik Siti Hajar
kite dah emel. dapat x?

dhiera berkata...

@Cik Mun
mun amek susu tak?

dhiera berkata...

@HeNRieTTa JoSe
betl rieta. macam-macam ada dekat pasaran tapi shaklee ni berbeza sikit.

dhiera berkata...

@aReLaN
=).. mari beli untuk bini. sendiri pun boleh cuba.

dhiera berkata...

@Hana Soffelia
hana amek untuk milk booster ye.

dhiera berkata...

@MAY
may, kite jadi distributor jugak. hehe

dhiera berkata...

@アヌム
trimas

dhiera berkata...

@E'in
e'in, makan ubat syrup ke?

dhiera berkata...

@nini
ramai bagi good review dekat shaklee ni, nini~

dhiera berkata...

@LYAfrina
lya, kite ada reply dekat emel.

dhiera berkata...

@Ema Blog
ramai dah jual shaklee ni~

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam Dhiera..
huhu..pernah keguguran ke?
takziah utk itu..tp alhamdulillah..sekarang dah preggy semula...
thanks sharing info pasal shaklee ni..

cma ada consume vit c dari shaklee.. :)