Khamis, 26 Januari 2012

Saja je kan cari pasal

Salam pembuka bicara..


Hari ni kan mood saya macam bengang-bengang je. Tapi saya bukan bad mood la sampai nak angin dekat semua orang. No no no, bukan saya kalau bad mood nak bermasam muka dengan semua orang.



Saya bengang dengan satu lori. Saya ambil ok nombor plat die. Dan saya tak rasa tak segan-segan nak tulis no plat dia dekat sini sebab kamu yang cari pasal kan? PKE 8739. Ini bukan lori yang tan kecik taw. Ini lori kontena tinggi.



Jalan dekat rumah saya ini memang kire ye jalan pintas dari PLUS highway la. Agak-agak nak elak jammed dari Tanjung Malim ke Bukit Tagar boleh la nak masuk dalam ni. Bukan takat sampai Bukit Tagar je sampai Kuala Selangor, Klang pun boleh pergi. Tambahan lagi, kos tol akan jadi lebih murah kan? Nak ke rumah saya, jalan dia berliku-liku (pusing-pusing la) dan berbukit. Ada banyak pokok-pokok yang buat jalan ni jadi redup-redup je.


Bayangkan ada sebuah lori kontena tinggi rasanya dia tak ada muatan sebab dia laju je naik bukit. Lori ini masuk kawasan ini dan langgar semua pokok-pokok yang rendang-rendang. Obviously, akan ada dahan yang patah. Semalam, hari hujan lebat. Saya follow belakang lori ini. Dalam hati risau jugak kalau lori ni tak larat naik bukit masa ni.


Selepas dia buat aksi-aksi langgar semua pokok-pokok salah satu dahan besar patah dan jatuh dekat kereta saya. Bercalar la kereta tu. Nak nanges tak boleh sebab rasa geram lebih! Baru setahun 2 bulan pakai kereta saya ni. Rasa geram! Nasib tak ada kemek-kemek. Lucky, masa hujan. Tapi yang tak best ye, nombor plat kereta saya tercabut.



Makanya, hari ini saya pergi kerja memandu kereta tanpa nombor plat depan.


Ok, bai!

xoxo

48 komen:

Kakzakie berkata...

Kalau kakak pun sakit hati dhiera. Tak kiralah kereta baru ke lama, harta kita rosak disebabkan kecuaian dia...

KhaiRin - anies berkata...

report kt JPJ

dhiera berkata...

@Kakzakie
tu la kak~ sakit hati betul dengan lori ni. mentang-mentang polis tak ronda atau buat road block dekat kawasan ni, sukati dia je.

geram sangat. naseb bukan jatuh dekat cermin kereta. eiiii

dhiera berkata...

@KhaiRin - anies
anis, macam mana nak report dekat JPJ tu? tak tahu.. pang!

sweethOneY berkata...

Aaa sakit hati !

Patutnya lori besar mcm tu tak boleh masuk kawasan kampung gitu kann

ciK LyndaWawa berkata...

hahaha..blogla tempat paling bez lepaskan geram..sabo....

cik dila berkata...

hemm,kesiannya. tak patut betul lori tu.. nnti gi tampal balik plat tu ek..

cikguNae berkata...

melampaunya pemandu lori tu...

lapor ja dhiera...
tapi saya pn tak tahu nak lapor macamana... errr

♥cmª shIemª♥ berkata...

salam cik dhiera..
peh peh peh...kontena ikot jln lama..pastu bwk laju2 mmg menhangenkan...
pulak tu kete kesayangan yg jadi mangsa..adoi la..
klu cma pun mmg cma marah..

pe nk buat..sabar je la..dugaan tu...

aReLaN berkata...

uish...nasib baik empunya keta tak pape.memang seksa dok dkt lori ni.pernah skali besi dari lori depan keta ktorang jatuh,menusuk intercooler.nasib bek keta kilang.repot je sme yang patut.

Juliet_iRa~" berkata...

ptt pon k.dhiera grrrr..kalo ira pon grrr..hee

pss : lambat lagi k.dhiera..mgkin krismas..tp nak mula survey blog bride sbb nk tgk preparation tunang..huu..sbb ira kena wat smua sendiri!huuu..hantaran espc..2-2 belah pihak ok..ngee..;p

nabilah_2908 berkata...

nak buat report pun...mcm tak berbaloi la dear...

yer la...lorry tu kan besar tinggi...so...nak tak nak kena la langgar juga kan dahan-dahan pokok yg rendang tu... kalau elak...makan jalan pulak..tul tak..? (^_^)

tapi kalau saya pun..akan rasa terkilan...kereta sendiri..siapa yang tak sayang...hmmm....

Sue Unnie.. berkata...

mntang2 la dia lori kontena. huh.

Pocket berkata...

wat laporan pulis. bg je nombor diorg.
menyusahkan org je huh!!

Hana Soffelia berkata...

mau xangin satu badan tu kalo benda yg sama berlaku kat hana. Kurang ajar btl drebar lori tu. Mentang2lah dia lori.

dhiera berkata...

@sweethOneY
ye memang tak boleh sebab jalan tu untuk muatan 30 tan ke 10 tan tah~ lori macam tu beratus-ratus tan

dhiera berkata...

@ciK LyndaWawa
tu la blog je yg memahami. kehkeh

dhiera berkata...

@cik dila
tu la..petang ni baru nak g tampal balik no plat tu~

dhiera berkata...

@cikguNae
tu la..kite pun tak tahu. ayah kite pun buat tak kesah jerk~

dhiera berkata...

@♥cmª shIemª♥
taw tak pe cma. agak2 la pun kan nak ikut jalan lama~

dhiera berkata...

@aReLaN
tu la.. naseb jatuh dekat bahagian bonet depan. kalau jatuh dekat cermin, tak tahu la nak cakap apa~

pergh..besi lagi takut kot.

dhiera berkata...

@Juliet_iRa~"
tahu xpe.. memang grrrrrr

yke? akak pun preparation sendiri2 je. tak da hire sesiapa. hekhek

dhiera berkata...

@nabilah_2908
tapi kan dia masuk jalan yang sememangnya dia tak boleh masuk taw~

dhiera berkata...

@Pocket
ikut kan hati memang nak buat je macam tu~

dhiera berkata...

@Hana Soffelia
kan mama to be. eh.. tersangat angin dah~ kurang ajar betul!

lyza berkata...

Dhiera..
kalau saya pun ya amat sakit hati.. mcm area subang ni, kawasan sekolah plak tu..slalu bus2 metro lalu shortcut nak elak jem kat jalan besar.. sakit hati sebab itu kawasan perumahan dan kawansan skolah.. bus n lori memang tkleh lalu..tapi tu la dorang nie..suka2 je..kekdang time budak2 balik skolah selamba je hon2 kan..macam tak buat salah...

dhiera berkata...

@lyza
itu lagi la tak muhasabah~ ei,,dorang ni kenapa ea? grrrrr.. masuk kawasan perumahan bahaya untuk budak2 yang main2 dekat luar~

Cik Lia Lomi berkata...

bahaya nya kalau macam ni, sepatutnya follow jauh-jauh, kalau jadi apa-apa taklah bahaya sangat..nasib baik kereta calar dan no plat tercabut sahaja kalau accident yang lain??.minta dijauhkan...

cik dila berkata...

kak,bile tarikh majlis?

Kancil 8349 berkata...

sebab tu kalau jumpa treler...kancil jauhkan jarak...kalau di depan tu dah kosong...dalam lingkungan 1km...baru kancil pergi memotong...kalau ndak..dok di belakang dia je...tapi ada juga yang treler prihatin...mereka akan bagi signal sebelah kiri untuk memberi laluan kepada kita...sebagai tanda terima kasih..bunyikan hon 2 kali (bermaksud terima kasih)

Wen berkata...

apa pasai lori tu buat hal. p maen jauh jauh laaa hihi Hi Dhiera...

Tanpa Nama berkata...

salam..awak saya mintak maaf yea..profile pic awak gunakan tu kalau tak salah ia adalah simbol sex..maaf kalau saya tersalah...mungkin boleh search kt google ke utk pengesahan...maaf yea..

semutsengal berkata...

polis, polis.

saman dia !



AHAHHAHAHAH

Juliet_iRa~" berkata...

jgn tak caya..mmg ada...hee..jalan bellamy nama dia..dkt ngan kuarters pegawai2 istana tu..dkt gak ngan kem askar ke polis ntah..hee..ira pon br tau..org bw..ngee ;p

aah nak buat sikit2..survey2 blog bride to be diorang beli brg kat mn smua..tp akk jgn ckp ngan mak akk plak..ammar ke..ahaha..ni xconfirm..plan2 gtu la..:)

✿Dear Yayah✿ berkata...

eeiiiiii geramnyerr kak. dulu abah sy kene gn lori jugak. sampai pecah cermin depn kreta. abah sy kejar lori tu tapi terlepas. masa tu malam, nombor plat lori tu xclear xdpt nk report! grrr

tasuke lori2 gedabak yg bwk tak sedar diri. membahayakan org je.

BENA berkata...

ampeh punye lori . dah tahu besar wat ape nak lalu situ . bahayakan orang jer .


nanti dhiera g baiki cepat2 tauu no plat tu . kang kena tahan lak sebab xde no plat depan . hee :)

dhiera berkata...

@Cik Lia Lomi
terima kasih atas peringatan~

dhiera berkata...

@cik dila
lepas raya dila. 25ogos~ hehe

dhiera berkata...

@Kancil 8349
kancil pernah jumpa jugak lori yang prihatin especially lori sawit. hehehe

dhiera berkata...

@Wen
hai wen. lame hilang~

dhiera berkata...

@Tanpa Nama
terima kasih kerana bagitahu.. saya hargai ye.. thanx ya!

dhiera berkata...

@semutsengal
mana polis? mana mana?
pagi tadi baru ada road block nak pergi kerja.

dhiera berkata...

@Juliet_iRa~"
ooo...sesak tak nak pergi sane?

alamak, akak dah tersebut la~ ampun~

dhiera berkata...

@?Dear Yayah?
yayah, kalau malam lagi susah kan? eh, cermin pecah retak habes ke apa?

dhiera berkata...

@BENA
bena, dah pasang yang baru semalam. naseb semalam tak da road block. arini ada. fuhh

mama aini berkata...

salam dhiera..skrg ni banyak sgt pemandu2 lori kontena yg kurang ajar begini !!!..sabar jelah kan..sian dhiera,keta calar2 & takde plat..hu2x..

Jue berkata...

Ish nsb la x jd pe2 kat ko, kot2 time dahan jatuh tu ko terpocot ke pe..ish bahaya

dyg berkata...

mcm tula klu sda tlebeh pandai..