Jumaat, 20 Januari 2012

I got it!!!

Salam pembuka bicara..

Seperti yang dijanjikan, saya nak bagitahu satu berita hari ini. Dan nak ucapkan banyak-banyak terima kasih pada semua doa-doa macam entri ini. Klik dulu baru tahu. hehe


Dalam entri ini, saya ada kata yang saya akan pergi interview pada hari sabtu dekat Meru, Klang. Sebenarnya, interview tu dekat kilang bekerjanya encik tunang saya. Saja-saja test kalau ada rezeki.

sumber: google

Walaupun, mula-mula tak mahu sebab kilang tu kilang manufacturing glove. Saya pula belajar dalam bidang nutrition and community health. Dikelilingi dengan orang-orang medical. Jadi, dapat bayangkan jauh nya perbezaan karier saya dengan Z?  Z memang dari bidang engineering. Tak ada masalah untuk dia.


Lepas buat fikiran panjang, saya pun hantar lah resume untuk bahagian quality assurance. Alih-alih, dipanggil interview pulak. Bayangkan, saya dah 1 tahun 6 bulan tak pergi mana-mana interview sekali dipanggil interview rasa sangat nervous! Company ini ada 5 kilang. Saya interview dekat kilang yang lain dari kilang Z tapi kilang-kilang ni berdekatan kecuali satu kilang di Indonesia.


Masa interview, orang yang interview saya asyik cakap yang dia rasa dia tak ada masalah dengan cara saya berkomunikasi, handle customer etc sebab itu dah memang job nature saya. Tapi dia takut saya tak dapat adapt dengan environment yang berbeza. Kerja kilang stress katanya. Saya pun main taram je apa yang saya nak cakap. Lepas habis tu, saya lega selega leganya dengan menyesal nya pergi interview ni. Tapi kalau orang tanya, saya jawab ok je. Ok kot. (cait!) Ayat standard saya la. Kalau habis exam, orang tanya saya 'cane exam?' Jawab saya memang 'ok je'. hahaha. Sebab saya dah buat sehabis baik. Redah dan redha bukan?


Sekali tu, selasa lepas saya dapat call dari HR company ni. And yes!!! I got the job! yeay~ Alhamdulillah. Sangat tak percaya! Rezeki. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Jadi, saya perlu belajar dari basic semula sebab saya memang tak ada pengalaman dalam QA. Semoga segalanya dipermudahkan.

sumber: google


Petang tu jugak saya hantar resignation letter. Semalam HR call samada saya nak clear kan annual leave tahun ni ke atau nak dorang bayar? Saya pilih supaya dorang bayar la kan. Bulan ni dah banyak cuti. Maka dengan itu, 1 Mac saya akan mula bekerja di Jalan Kapar, Meru. Sekarang ni cari rumah sewa untuk tinggal 5, 6 bulan. Ayah saya tak bagi saya ulang alik Sijangkang dengan Meru sendirian. Lepas kahwin, baru boleh ulang alik dari Sijangkang sebab ada hubby yang teman pergi kerja. hekhek


Kalau tahu atau ada bilik untuk disewa area Shah Alam (Seksyen 7 terutamanya) maklumkan pada saya ya! Tapi sedih pulak nak tinggalkan mak dengan ayah~ sobsob. Saya cepat touching kalau ada kait-kait dengan mak ayah ni.


xoxo

38 komen:

Apple Pink berkata...

alhamdulillah....good for u... :)
aja-aja fighting...

Pocket berkata...

wah! qa!
pocket pun pocket pun.
customer relation ke, internal?
good for u sis!
sila beri tunjuk ajar:D

ain berkata...

tahniah dhiera! ^_^
rezeki orang nak kawin kan...

dhiera berkata...

@ jia : thanx darl.. nanti boleh meet up selalu. hehehe

@ pocket : yke??? pocket kena ajar kite la~ mula2 ni kena belajar semua lepas tu baru dorang sub kan ke bahagian mane~ hehehe

@ ain : thanx ain!

lia fen berkata...

congrate....rezeki nk kawen da mari...

KhaiRin - anies berkata...

tahniah!
kan sy da kata...rezeki si darah manis...

dhiera, kena blanja kami kepsi pasni hehee

nabilah_2908 berkata...

ALHAMDULILLAH...!! tumpang happy dgn berita ni.. :)

bab bilik tu..cuba cari kt mudah.com

pasti banyk pilihan kt situ.. :)

ciK LyndaWawa berkata...

slmt menjalani keja br..huhu..

♥cmª shIemª♥ berkata...

alhamdulillah...dpt peluang kerja baru..semoga lebih bersemangat !fuhh..jauh lari tu bidangye..xpe2.. slow2 kan..

rumah sewa area s.alam xtau la..huhu

cik pha berkata...

alhamdulillah kerja sudah,kawen bila hehehe

aleen aiden berkata...

yeayyy alhamdulillah..im happy 4 u.. :)

Afzainizam berkata...

eeemmmm rezeki tuu.... cuma biasa lahhhh jauh ngan mak ayah.... kadang sedih gakkk nak ninggalkan mereka...

QA ok apa... kerja main cheking-cheking ajerr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
prosedur motorsikal naik flight

Juliet_iRa~" berkata...

wahh tahniah kak!:)

heeee...

good luck tempat baru..

Sue Unnie.. berkata...

tahniah.
alhamdulillah.. murah rezeki..



ehemm..
1st gaji lanje makan..hakhak..

Cik Lia Lomi berkata...

alhamdulillah, tahniah buat dhiera. :D

mama aini berkata...

Tahniah dhiera..he2x..makayah dhiera kat sijangkang ke?..dekat je ngan kawasan rumah mama.. :)

rozeeta rashid berkata...

wahh congrats! syoknya dapat kerja baru. saya tak dapat2 kerja lagi nih. hehe.

dyg berkata...

tahniah!..murah rzki.. :)

Mohammad Salehudin berkata...

Alhamdulillah :D

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) berkata...

akak rasa akak tau adik keja mana ne.. top glove betul tak?

dhiera berkata...

@KhaiRin - anies
thanx anis~ masin mulut!

dhiera berkata...

@nabilah_2908
yela... dah lama tak bukak mudah.my ni. thanx nabila~

dhiera berkata...

@cik pha
akan ku jemput. bersabar ya!

dhiera berkata...

@Afzainizam
itu la... kena belajar balik utk dok jauh dengan parents. sebelum ni straight dari form 1 sampai UPM dok jauh. tak merasa dok dekat. skang dah dok dekat, kena berpisah balik plak~

dhiera berkata...

@mama aini
mama, mak ayah skang dah tak duduk situ. duduk kuala kubu bharu. rumah tu disewakan. lepas kawen, saya duduk sana. boleh la nt melawat mama dekat pandamaran kan?

Kancil 8349 berkata...

Selamat bekerja

nini berkata...

wow bestnya dapat kerja baru sama dengan cik abang lak tuh...congratz...=D

Jue berkata...

Wah tahniah!rezeki nak kawen x lama lg x hihi mesti x sabo neh nak start keje. Smangat! Aku pun cpat touching2 bab bjauh dr parent neh huhu

Wen berkata...

rase nak kawen juga leee hehehhhehehhehe

budak berkata...

yey, congrats..best nye dpt keje..hehe

aReLaN berkata...

syukur alhamdulillah.congrats.omedetou.pe nme kilang tu??showa ke??selamat bekerja di tmpt baru.keje kilang memang tensen sket.gudluck

BENA berkata...

wahhh rezeki tuh . jangan tacing2. janji boleh jumpe lagi kan . hee . ujung minggu uduk umah mak ayah la dhiera . heee :)

~SaL IjOu~ berkata...

tahniah..rezeki..=)
bilik utk disewa tu cari kat ibilik.com, byk~
smoga dipermudahkan segala ya~ =)

aReLaN berkata...

dhiera kena tag!!!

http://noruazuran.blogspot.com/2012/01/kena-tag-lagi.html

Myra Jay berkata...

Congratez dear, sekali interview trus dapat..
Rezeki tu :)

mizzura berkata...

congrats...rezeki nak kawin tu..takpe...dhiera muda lagi..kerja kilang ke ofis ke..yang penting kita enjoy dgn apa yg kita kerja..

Hanie Dew berkata...

tahniah. at least masih dalam negeri selangor lagi. besar rupanya selangor ni ye.

tempat baru. pengalaman baru. kawan baru. bos baru. semoga berjaya!!!

ciK LyndaWawa berkata...

dah stat keje??