Selasa, 31 Januari 2012

Ikan terubuk suka tak?

Salam pembuka bicara..


Semalam mak saya masak ikan terubuk masak asam pedas.


sumber: ciliberapi


Tak tahu kenapa tiba-tiba, saya rasa macam ala.. ikan terubuk ke. Padahal, saya la penggemar ikan terubuk ni. Ikan dia rasa manis-manis kan. Sape tak suka. Yang tak best ye, ikan ni banyak tulang.


Tapi saya makan jugak sebab fikir nanti terliur pula kang besok lusa. Tiba-tiba, setelah sekian lama tak alami situasi ini, akhirnya saya hadapi semalam.
sumber: 101petua


Saya tercekik tulang daaaa.. Padahal dah perhati betul-betul xda tulang dekat daging. Mungkin tulang tu ada pada kuah asam pedas kot.


Terus sakit kepala, gigi dengan tekak. Ada kaitan ke? Google-google doa. Ini dia.


sumber : sini


Semoga bermanfaat pada kita semua.


xoxo

46 komen:

pena rozie berkata...

x suka sbb byk tulang

Kakzakie berkata...

Kalau kakak suka bakar cecah dgn air asam huh sedap... tapi anak-anak tak pandai makan sebab tulang terlalu banyak...

Bagus doa diberi:)

dhiera berkata...

@pena rozie
banyak tulang. leceh sikit nak makan. tapi isi ye manis~

dhiera berkata...

@Kakzakie
buat bakar cicah dengan air asam pun sedap jugak! dulu-dulu, penyek-penyek kan daging ikan dalam air asam sebab nak tengok ada tulang ke tak.

KhaiRin - anies berkata...

tgk cara masakan.. kalu ok sy mkn..

Ungu Violet berkata...

mmg byk tulang tp sedap sbb rasa lemak2...
kalau bakar cicah ais asam mmg sedap...yummy..:)

dhiera berkata...

@KhaiRin - anies
anis ni cerewet jugak ye

dhiera berkata...

@Ungu Violet
sedap kan? yumyum

semutsengal berkata...

banyak tulang tuu, halus halus lagi pulak. malas nak makan.



AHAHAHAHAHHA

nabilah_2908 berkata...

suka juga...

tapi tak makan dgn nasi...biasanya sy ratah je...

biasa makan ikan parang tak..? tulang ikan tu pun banyak juga...

thanks share doa ni...boleh amalkan ;)

Hanie Dew berkata...

bagus petua ni.biasa aku kalau tecekik tulang telan nasi kepal sambil selawat.

terubuk sapa tak suka oi. kat kampung kau murah. hahaha mai mai pi tawau.

promote jabbe tu rela hati sebb dia shoot pic mmg lawa. kalau ko nak tgk hasil dia kat fb byk dia post gambar.

Hanie Dew berkata...

sementara takde baby ni boel feeling feeling honeymoon selagi boleh.hahaha.

cik dila berkata...

kalau ikan terubuk ni selalu mak bakar je,cicah dgn sambal kicap atau kuah asam. sedap tapi leceh bebeno nak mkn byk tulang..

BENA berkata...

mama bena selalu ajar , kalau lekat tulang . amik nasi putih sejemput sikit je . selawat . pastu telan nasi tuh . jangan kunyah . InsyaAllah menjadi . hee :)

mizzura berkata...

ohhh..tak sukerr...sebab byk tulang..selera asyik terputus bila dok kuarkan tulang..hehe..cian tercekik tulang..dulu pernah gak..ada yg soh telan pisang la, telan nasi kepal la..dekat seminggu la melekat..tension je..last2 hilang dgn sendirinya...
lega..

aReLaN berkata...

memang tak suka makan ikan banyak tulang.hehehe

♥cmª shIemª♥ berkata...

cma mkn klu terubuk bako jer..
perggghhhhh...walau byk tulang tu la ikan bako yg paling mantop!
penah jugak tercekik tulang..tp bukan tulang ikan ni..tulang ikan laen...

teha berkata...

oh , sy xske mkn ikan tu.. bnyk sngt tulang.. hehe

♥e'in♥ berkata...

e'in tak bape suke mkn ikan.. kalau ayam mmg suke! ;p

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) berkata...

ikan terubuk ne mmgkena hati2 makan tapi kalau dah nak terkena kena jugakkan? first time tau ada doa ne thanks sharing ye

Zura berkata...

suke sesgt..kalau buat ikan bakar cicah air asam lg sedap..

oniechan berkata...

kena bawak kemana2 la doa ni..klu mkn kt lua kang senang..hehe

✿Dear Yayah✿ berkata...

waaa ada doa. suka suka ^^

rozeeta rashid berkata...

tak pernah makan ikan terubuk. hehe. tapi tercekik jugak tulang. haha.

dhiera berkata...

@semutsengal
kan~ halus tulang ye~

dhiera berkata...

@nabilah_2908
ratah pun sedap jugak!
eh, ikan parang? tak ingat pernah ke x. macam pernah tapi xda byk tulang~ aiyak!

dhiera berkata...

@Hanie Dew
hanie, saya tak reti telan nasi kepal besar2 gitu~ takut tersedak.

betul jugak. dah ada baby kang susah nak berjalan. hehe

dhiera berkata...

@cik dila
makan gitu memang terbaik!

dhiera berkata...

@BENA
bena, kite tak reti makan gitu. pang! mesti nak kunyah jugak baru telan.

dhiera berkata...

@mizzura
telan pisang pun boleh ea zura?

dhiera berkata...

@aReLaN
kurang suka tapi ikan ye sedap~

dhiera berkata...

@?cma shIema?
ikan apa lagi yg byk tulang cma?

dhiera berkata...

@teha
ramai tak suka ikan ni~

dhiera berkata...

@?e'in?
kite plak klo selalu makan ikan jadi boring. ayam tak pernah boring~ hehe

dhiera berkata...

@Zura
perghh...ikan bakar terbaek kan?

dhiera berkata...

@oniechan
nen, skang kan dah pakai smartphone. bukak blog terus. hekhek. make sure jgn kena barred laa~

dhiera berkata...

@?Dear Yayah?
sharing is loving darl!

dhiera berkata...

@rozeeta rashid
serius tak pernah makan?? tercekik makan ape?

Kancil 8349 berkata...

sedapnya...

Cik Anita berkata...

ikan terubuk ni jarang beli, sebab susah nak makan. tapi tak pernah lagi tercekik tulang.. sebab jarang makan..hehehe.

~SaL IjOu~ berkata...

kecik2 dulu selalu sgt tercekik tulang..seksa tul rasanya~ huu

Juliet_iRa~" berkata...

suka tp xsuka nk mkn sbb byk tulang..huuuuuuu

dhiera berkata...

@Kancil 8349
kalau dekat sabah senang nak dapat makanan macam ni kan?

dhiera berkata...

@Cik Anita
katanya ikan lain pun ada jenis yang banyak tulang. tp tak tahu ikan apa. hehehe

dhiera berkata...

@~SaL IjOu~
kecik2 memang. tak berapa nak pandai makan lagi agak ye. hehe

dhiera berkata...

@Juliet_iRa~"
sama la dgn akak. suka tapi tak suka~ hakhak