Selasa, 17 April 2012

Alhamdulillah masih ok!

Salam pembuka bicara..


Tak larat nak update semalam. Penat. Blogwalking lagi la tak. Sorry ye kawan-kawan. Terjah slow slow ni. Ngeee...


Update pasal nutrition month weekend lepas. Ada sesiapa yang pergi tak? Saya confirm-confirm la pergi. Sebab utama bertugas sebagai kaunselor dan nak cek paras kolesterol dan gula. Ayah saya ada diabetes jadi saya ada salah satu risiko untuk mewarisi penyakit ni. Last saya cek status kesihatan saya (cek gula, kolesterol, hati) semua ni bulan 12 tahun lepas, 4 bulan yang lalu. [klik sini untuk entri lepas] Elok sangat lah cek bila free ni.





Alhamdulillah seperti yang diharapkan bacaan semuanya masih normal cuma tekanan darah sedikit rendah. Keturunan tekanan darah rendah memang macam ni, tak payah risau.


Tapi tidak buat Z. Encik tunang tak pernah buat annual health screening. Kira ini baru first time la ni. Mungkin disebabkan faktor keturunan, paras kolesterol encik tunang tinggi. Bacaan gula dalam darah masih normal. Lepas ni nak bawa encik tunang cek kolesterol baik dan jahat juga. Sebab dia seorang yang aktif bersukan, saya nak tahu paras kolesterol baik dia.


Jangan ingat orang muda tak boleh kena penyakit orang tua. Lebih baik mencegah dari merawat. Tahu awal kan lebih baik.


xoxo

14 komen:

Zura berkata...

kite nie kena jaga kesihatan...lagi2 bile umur dh meningkat..

Kakzakie berkata...

Betul bawa en tunang tu dhiera. Org lelaki memang kalau tak paksa susah sikit. Kalau kita sakit dia bukan main bawa kita ke klinik tapi sendiri punyalah susah kalau kita tak bawa...

Baik check sebelum kena kan...

KhaiRin : anies berkata...

cek mai sn dlm kol 11-12 gitu..dpt la mknn free...

ciksusu berkata...

teringin nak buat full medical checkup..ade keturunan darah tinggi..
risau gak..huhu

Cik Anita berkata...

alamak.

saya tak pernah buat

t_T

Juliet_iRa~" berkata...

ira xpnh check up lagi..

wuuu nt nk buat 1 body la..:)

mahal x kak?

sweethOneY berkata...

last time saya check, semuanya ok ! Baru minggu lepas check dekat farmasi :) kecuali dia suruh turunkan berat sket. Hahahaa

EyqaLuvender berkata...

take gud care of our health.
mencegah lebih baek dr merawat kan,so better jaga kesihatan dr skrg,mse muda2 ni...jgn bile usia da lanjut bru nak terhegeh-hegeh...

nazirah berkata...

aah betul tu.. sy pn tak pernah buat health screening ni takut gak kan. insyaAllah pasni nak cek gak ..

HeNRieTTa JoSe berkata...

pernah cek juga....darah rendah juga...sebab masa tu sibuk sangat xsmpat nak mam....

Hanie Dew berkata...

oh..ofis aku pun ada buat annual checkup untuk staff dan orang awam..hehehe...so far ok lagi.

aReLaN berkata...

tak kira tua ke muda ke.kesihatan tetap kena jaga.saya ni pon walaupun baru 25,macam2 penyakit ada.luar nampak je sihat.wuuuu

cik dila berkata...

tak pernah check. heee..

Afzainizam berkata...

oohhhh dulu ada check tapi dah lama betul tu sekarang ni rasanya kalau ada masa mmg nak buat...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
sport rim rs watanabe