Khamis, 27 Januari 2011

Nenek saya ada facebook

Salam pembuka bicara..

Rasanya semua sekarang tahu facebook. Laman sosial yang makin digemari ramai. hek.

Keluarga saya, semua ada facebook. Ayah saya, mak saya, adik-adik saya tak payah cakaplah, semuanya ada. Ayah saya pun sangat gila dengan facebook sampai beli laptop baru untuk diri sendiri. Kelebihannya sebab mak dan ayah saya dapat jumpa balik dengan kawan-kawan sekolah mereka, kawan-kawan masa di IKM macam-macam lah. Paling menarik, mak saya sampai boleh terjumpa balik dengan adik angkat dia masa tinggal di asrama SMK Kuala Kubu Bharu dulu.

Yang paling buat saya sangat terkejut adalah nenek saya ada facebook. Macam tak caya. Nenek saya guna nickname Alang Sufini. Sufini adalah nama nenek saya. Alang adalah panggilan dalam keluarga sebab nenek saya anak ketiga. Sempat juga nenek promote bisnes dia.

Nenek saya mestilah wanita kan. Ini gambar nenek saya berholiday di Bandung, Indonesia tahun lepas


Makluman, nenek saya memang tukang jahit baju dari zaman dia muda-mudi. Malah baju tunang dan baju nikah mak saya, nenek saya yang jahit. Siap ada beading-beading lagi. Baju tunang mak saya kalau di tambah dengan patch bunga-bunga ke masih nampak releven dan tidak ketinggalan zaman. Lagipun, baju tunang mak saya itu adalah baju kurung moden. Baju nikah mak saya tiba-tiba ternampak hampir sama macam dalam cerita astana tapi kain dia agak berlainan lah sebab cerita astana tu cerita mengenai orang-orang kaya yang rumahnya ada yang berlif dan koleksi handbag hampir 6000 biji.

Selain itu, nenek saya memang membuat bahulu dan dodol. Ex-roomate saya masa tahun 2 di UPM dan dia tahun akhir dalam veterinar sampai sekarang order bahulu dengan nenek. Penghantaran menggunakan pos sehingga ke Miri, Sarawak.

Saya memang sangat surprise bila nenek saya facebook. Cayalah nenek.

xoxo

6 komen:

Ati Masrif berkata...

salam kenal

gadis jujur

cayalah nenek adik..

FLW KAMU...^_~

hAwA berkata...

dhiera, jom join contest gmbar tak nampak muka paling cool ni. hawa tag dhiera :)

http://rrsaid.blogspot.com/2011/01/contest-gambar-tak-nampak-muka-paling.html

zuljengka berkata...

wah...nenek awak tu nenek milenium..huhu..cayalah..kim slam kat nenek awak eh..hehehe..

dhiera berkata...

ati masrif: dasat kn nenek sy 2...btw,thanx~

hawa:hoho..baik.insyaallah.thanx ya~

zuljengka: dgn nenek sy pn nk krm slm jugk ea~

ieda berkata...

salam dikk
waaa xhinggat nie .. dasat memang dasat lah nenek adik .. ekekekek
usia bukan penghalang kann .. kalau masih sihat mata tuu boleh jer .. anyway adik punya nenek nie musti kawin mude :)

dhiera berkata...

a'ah,kawen muda kak..abes je darjah 7 nk jd cikgu tp arwah uyang xbg..die kate pompan kene duduk dapo~hoho