Selasa, 13 Mac 2012

Confius. tolong jawab please

Salam pembuka bicara...


Saya ada satu kemusykilan. Ada sesiapa boleh tolong?


Betul ke kalau kita ada resdung kemudian makan sambal belacan, jerawat boleh naik dekat muka terutamanya?


Sangat musykil. Sebab masa belajar dulu, lecturer ajar jerawat tu terjadi gara-gara Propionibacterium acnes. Sejenis bakteria yang menyebabkan keradangan pada kulit. Sebab tu, dengan penggunaan antibiotik yang betul, masalah jerawat boleh diatasi.




Tapi tunang cakap, muka saya naik jerawat sebab saya suka makan sambal belacan. errr.


Confius~


xoxo

36 komen:

Hana Soffelia berkata...

erm..btl kot. Belacan kan diperbuat drp udang, then if kita alergik dgn seafood mesti muka jd gatal2kan. Lg2 udang dlm belacan tu diperap n diproses, so lg menyebabkan kulit gatal.

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn berkata...

Erm..btol la 2..law resdung kna pantang lorh..tp xsmstinya org ade jerawat je ade resdung org xde jrwt pn bleh kna resdung p resdung dlm...

p/s: ade 1 ubat bhrga rm40 (dr akar mgkudu) elok tok resdung :)

CIK MAY berkata...

ntah..tapi CM ade resdung,takde jerawat pun...hihi...

Myra Jay berkata...

Kalau myra jerawat naik sebab hormon dan juga stress.

Kalau relax ok je jerawat tak naik.. :)

KhaiRin : anies berkata...

kalu gatal2 ada la.. tp xde la smpi timbul jerawat

ciksusu berkata...

maybe dhiera allergic kot..
mcm kte..hehe..xley mkn mknn berunsur seafood :P

hana berkata...

hahaha
saye de resdung yg teruk tapi x de jerawat langsung...
kalau mkn pe2 yg gatal mmg gatal sgt2 terutama muka tp x de naik jerawat la ..
cuma seksa menahan gatal je...
kalau x silap de juga yg jenis resdung dan naik jerawat...
so mmg kene jaga makan la...
=D

sweethOneY berkata...

errr tak dpt membantu. tapi kita selalu percaya kalau makan kacang nnt naik jerawat. Hehee

Cik Ecah berkata...

ntah...tp muka ecah ader time2 akan meriah naik jerawat kat muka nih...hahaha

mkn belcan ker xker...kdg2 dia nak timbul timbul jugak haha

Kakzakie berkata...

Kakak pun suka sambal belacan tapi kakak tak ada resdung. Tapi kakak rasa kalau resdung memang akan alah kalau makan sambal belacan sebab belacan kan dari udang yg boleh sebabkan jerawat tumbuh. So akak rasa en tunang dhiera kata tu ada betulnya...

dyg berkata...

sy pun konpius..tp belacan bkn pnyebab jerawat..titik :p

Juliet_iRa~" berkata...

haha..;p..

k.dhiera..

ira sll gak dgr tu...mgkin sbb belacan tu..

tp ada y ok je..ahhaa..cuba kurangkan then tgk hasilnya..;p

♥cmª shIemª♥ berkata...

Salam cik dhiera..
Jerawat? Klu ikut fakta sains menda ni disebabkan kulit yg yg berminyak dan bacteria..
Tp mcm asben cma die mmg ade resdung..dan setiap kali die mkn mkn yg berunsurkan belacab kompom resdung akan menyerang,tp tidak jerawat..
Errrr....konpius jugak..

NIZAM berkata...

mak sy pun cakap cam gitu. kna percaya kot. hehe

Zakia berkata...

saya pun ada mslh jerawat gak..puas dah pakai mcm2..tapi rsenye resdung tu ada kaitan dgn jerawat.kalu mkn belacan kompem gatal hidung

::Aja:: berkata...

kesimpulan..dalam belacan ada bakteria seperti di atas..:)

Zul Fattah berkata...

erm.. itu pandangan org zaman dulu.. tp bila mngikut kajian.. belacan tu ada enzyme yg boleh mempercepatkan pnghasilan jerawat..

hopefully betul la kot..?

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

hmm tak tau la.. tanya pakar :)

Salina berkata...

biasanya org yg ada resdung akan alah dgn belacan. tp sesetengah org tak alah pun.

Hanie Dew berkata...

errr..aku pun tak tau. sbb;

- aku tak de resdung
- aku mkn belacan atau tidak, jerawat ttp setia bersamaku. hahaha

ce ko buat eksperimen.

dhiera berkata...

@Hanie Dew
nyah ko jerawat

dhiera berkata...

@Salina
tu la kan kak.. bergantung pada orang jugak kot~

dhiera berkata...

@Muhammad Saiazuan Norhalik
baik zuan!

dhiera berkata...

@Zul Fattah
owh, ada enzim gitu ea? baru tahu~

dhiera berkata...

@::Aja::
cisss...kurang asam betul aja~

dhiera berkata...

@Zakia
sama la.. gatal jugak~

dhiera berkata...

@NIZAM
uik, yke?

dhiera berkata...

@♥cmª shIemª♥
adakah antibodi ye kuat? tetibe antibody pulak kan~

dhiera berkata...

@Juliet_iRa~"
aduh..tak best kalau tak dapat maka pedas la ira.. hehehe

dhiera berkata...

@dyg
kita pun nak full stop kan jugak!

dhiera berkata...

@Kakzakie
logik logik

~SaL IjOu~ berkata...

kite pun ada resdung.x ley mkn belacan..kalo x,nnt gatal hidung semacam..~ (--")

semutsengal berkata...

bahan bahan dari belacan tu jugak boleh menyebabkan alahan terutamanya pengidap resdung.


ada kena mengena ke ?

Afzainizam berkata...

kadang kala jerawat tu timbul bila hormon dalam badan terlebih...

kalau belacan penyebab mungkin alahan pada resdung agaknyerr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy pemasangan sticker bomb kereta

mama aini berkata...

ehem dhiera..mama selalu makan sambal belacan takde jerawat..kadang2 stress dgn kerja blh buat jerawat keluar..he2x..

Jue berkata...

urm aku jarang dpt jerawat
jd skali tu aku nak period
jerawat tetibe muncul
aku freak out kjap!haha