Salam pembuka bicara..
Tiba-tiba, ada mood untuk tulis cara nak buat red velvet cake. Sebab baru saja kejap tadi order kek lapis sarawak dengan encik mijie.
Jom layan gambar dulu. Biar kamu terliur tengok.
Cara-cara nak buat kek ini agak panjang. Kalau kamu rasa berminat untuk buat sendiri atau nak simpan resepi ini buat kenangan, feel free to emel saya. Lagi mudah daripada kamu salin panjang-panjang. Resepi khas yang di datangkan dari UPM oleh ex-roomate saya.
Bahan-bahan untuk buat sebiji kek.
Bahan A: kek
2 1/2 cawan tepung kek
1 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu besar serbuk koko (van houten)
2 oz pewarna *kalau tak tahu oz, agak-agak saja.
1/2 cawan butter
1 1/2 cup gula
2 biji telur (suhu bilik)
2 sudu kecil esen vanila
1 cup buttermilk (suhu bilik) *boleh juga buat sendiri. kalau nak, emel saya atau tinggalkan emel kamu di ruangan komen.
1 sudu kecil cuka putih
1 sudu kecil sodium bikarbonat/ baking soda
Bahan B: Cream cheese frosting
2 buku cream cheese (dilembutkan)
1/2 cawan butter (dilembutkan)
2 sudu kecil esen vanila
2 cawan gula icing (diayak) *kalau tak suka manis boleh kurangkan, saya mesti kurangkan
Cara buat kek
1. Sapukan butter pada 2 loyang bulat atau 3 loyang bulat yang sama saiz
2. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius
3. Ayak tepung kek + serbuk penaik.
4. Dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga pes tidak berketul.
5. Dalam satu bekas besar, pukul butter + gula sehingga kembang.
6. Masukan telur satu persatu dalam bekas besar.
7. Masukan esen vanila + pes koko merah dan gaul dalam bekas besar.
8. Perlahankan mixer. Masukan 1/3 daripada tepung dan pukul rata.
9. Kemudian masukan 1/2 daripada buttermilk dan pukul rata.
10. Ulang langkah 8 dan 9.
11. Campurkan cuka + baking soda dalam bekas kecil. Nanti akan berbuih.
12. Cepat-cepat campurkan dalam adunan kek dan gaul kemudian masukan dalam loyang dan bakar.
13. Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit.
* Kek ini moist, jadi kena cek awal. Bila cucuk dengan lidi dah bersih, keluarkan dari oven.
* Sejukkan kek selama 10 minit sebelum keluarkan dari loyang.
* Pastikan kek sudah betul-betul sejuk baru letak frosting
Cara buat cream cheese frosting
1. Pukul butter + cream cheese sampai halus
2. Perlahankan mixer dan tambah gula icing + esen vanila
Untuk letak frosting
1. Terbalikan kek pertama supaya bahagian kek yang rata di atas.
2. Sapu frosting di bahagian rata kek. *Lagi tebal lagi sedap
3. Letak kek yang kedua ata kek tadi. Bahagian rata menghadap bawah.
4. Sapu frosting di seluruh kek.
Kek ini sedap kalau sudah masuk dalam peti sejuk dan keluarkan sekejap bagi dia tak keras, baru makan.
Cubalah buat kek ini ye kawan-kawan. Jangan lupa beritahu hasilnya. he
Pada kamu yang nak makan kek lapis sarawak boleh lah order dengan encik mijie ini. [klik sini]. Nak order untuk apa-apa majlis sebagai door gift pun boleh. Tanya je dengan encik mijie ni. he.
Nak tahu entri kek yang lain. [klik sini] Kek murah-murah tahu.
xoxo
37 komen:
Lovely cake but as for the coloring, will choose the natural one for sure, either pandan or bunga raya or roses colour from my garden.
Salam kunjungan, jgn lupa singgah ke blog sya ;)
@ Nava Krishnan: the natural one alwz be the best food prodct
@ Zuwairi Aiman: ok,saya singgah kejap lagi~
wahh..buatkan..Im starving for dis cake!haha
jaja, resepi ada kat atas tu. rajin-rajin kan la buat kek! hukhuk. test test sebelum kawen. nanti besday apex buat je la kek ni. meow3. apa kata, ur wedding nanti bagi door gift kat kami red velvet cake versi cup cake~ huhu
Alamak.. ni tak boleh jadi ni, kena cuba juga resipi ni... apa-apa pun, terima kasih kerana sudi kongsi
@ LC : cuba-cuba..jangan tak cuba.
sedap eh kek ni? selalu nampak gambar ni merata tempat, tapi tak pernah makan pon. huhu.
sedap eh kek ni? selalu nampak gambar ni merata tempat, tapi tak pernah makan pon. huhu.
@ .izzati liyana.: kamu kena try, baru taw penangan kek ni~hu
nampak kek ni sgt sedap... nk cuba la... mohon share resepi ye ~ tq tq tq
http://nourizuanny.blogspot.com/
@ wanny :: cuba lah.. sedap. yummy2~ hiks
tergugat iman tengok kek ni..
wahhh nak try!
dhiera, sy ade anta email tanye pasal buttermilk n cream cheese ^_^
@ kamal "Özil" haziq : hek..sila tengok tapi pejam mata. Boleh ke macam tu?
@ Ct Arina: baik..saya reply secepat mungkin~ he
hari tu dah cuba,tapi oven rosak masa tgh bake...T___T sedihhhhhhhhhhhhhh
last2, kukus je..
sedapnyee..tringin sgt2222 nak buat ..huhu..
kak buttermilk nk wat sendiri cm ner???
Kak kalau frosting cheese memang dia akan keras ke ? tak meleleh ke ?
@ fifie : frosting cheese dia tak keras dan tak cair sgt. tapi klo dibiarkan pada suhu bilik lama, dia akan senang cair. klo xnk makan immediately, kena simpan dalam peti ais~
@ hazatul : nak buat buttermilk ye?
bahan nak buat buttermilk:
- 1 cwn (240 ml) susu kotak full cream
- 1 3/4 sudu besar krim tartar atau 1 sudu besar cuka putih atau 1 sudu
besar jus lemon (mana2 pun boleh)
cara nak buat dia:
- Tartar / cuka / jus lemon dicampurkan dengan susu.
- biar 15minit.
- Kacau rata sebelum guna
senang je nak buat. huhu
hopefully, menjadi ye~
agak2 cair x kalo 4jam perjalanan nk balek kg??
dah try..tengs..sgt senang dan sedap..tq atas resipi ni...
salam sy dah buat! :)
sedap...
sy minta copy resepi..dan elin dah pun link kang ke page kamu juga :)
tq yer..
perghhhhh sis,. serius terliur. nak try buat tapi xde masaa.. sobsob. cuti sem ni nak buat gak! grr
Dhiera apa bebar cara nk menyediakan buttermilk campurannya ader lh freshmikl dititiskan dgn perahan lem0n serta diperap 1/2 jam...
As slm dhiera apa bnr jika nk bt butter milk sendiri campurannya adalah freshmilk dan beberapa titik lem0n dan ianya perlu diperap selama 1/2 jam br blh digunakan
Dhiera apa bebar cara nk menyediakan buttermilk campurannya ader lh freshmikl dititiskan dgn perahan lem0n serta diperap 1/2 jam...
As slm bagaimn caranya nk sediakan butter milk sendiri ya, trmksh
@m zubir jusoh
maaf.. laptop saya rosak. tak berkesempatan nak bagi.
bahan utk buttermilk:
• 1 cup (240 ml) susu kotak full cream
• sama ada 1 3/4 sbesar cream of tartar atau 1 sbesar cuka putih atau 1 sbesar jus
lemon
cara-cara dia:
campurkan tartar atau cuka atau jus lemon pada susu dan
biarkan selama 15 minit. Kacau rata sebelum guna. Ataupun campurkan 3/4 cup
plain yoghurt bersama 1/4 cup susu pun boleh jugak. Ikut mane yang sesuai.
cara yang kamu cakap pun betul juga.
Trmksh atas penerangan...in shaa allah hr niiii nk cuba bt...maaf sampai 3 kali msk k0men bertanya bab cara2 bt buttermilk .....
Cuka putih tu sama ke ngan cuka makan atau lain?
Bagaimana cara buat buttermilk
@Tanpa Nama
bahan nak buat buttermilk:
- 1 cwn (240 ml) susu kotak full cream
- 1 3/4 sudu besar krim tartar atau 1 sudu besar cuka putih atau 1 sudu
besar jus lemon (mana2 pun boleh)
cara nak buat dia:
- Tartar / cuka / jus lemon dicampurkan dengan susu.
- biar 15minit.
- Kacau rata sebelum guna
mardhiati92@gmail.com
Teringin saya mencuba tapi..............!
Catat Ulasan