Isnin, 14 Januari 2013

Resepi: Aiskrim Goreng

Salam pembuka bicara..


Saya tahu saya janji nak publish entri pasal aiskrim goreng ni tapi rasa macam kurang sihat lah. Sakit-sakit pinggang dengan rasa panas dalam badan. Sebenarnya, nak buat aiskrim goreng ni tersangat lah senang lenang sambil lunjur kaki pun bole buat. Haha. *itu over, saya tak buat macam tu*. Layan lah resepi tanpa gambar buatnya ni, malas nak tangkap gambar. huhu


Bahan yang diperlukan
- Roti gardenia
- Aiskrim
- Cawan
- Minyak panas

*Nota:
1. Kalau beli hanya 1 roti jumbo, kita hanya dapat 9 ketul roti aiskrim ni je.
2. Kalau beli aiskrim 1.5 liter, kita guna dalam suku daripada saiz bekas



Cara-caranya
1. Ambil sekeping roti dan letak kan sesudu aiskrim di bahagian tengah-tengah roti. Jangan rata kan macam sapu jem pulak ye.
2. Tutup roti tu dengan sekeping lagi roti. Jangan tekan aiskrim ye.
3. Ambil cawan tadi dan tekap kan diatas roti. Kira tengah-tengah mulut cawan tu aiskrim la.
4. Tanggalkan lebihan roti yang tak diperlukan.
5. Simpan dalam peti ais semalaman.
6. Besok nya goreng dengan minyak yang betul-betul panas sampai kekuningan. Jangan goreng lama-lama sebab nanti aiskrimnya cair pula.
7. Jom makan!



Secara ringkasnya, macam gambar bawah ni. Penat google untuk korang. Takut ada yang tak faham pula.



Senang je kan?


xoxo

29 komen:

mizzura berkata...

oke boleh dicuba nih!! tak nah buat ponnn...

HeNRieTTa JoSe berkata...

sng sng....bleh lew try bila dh shat nnti...skank xbrapa shat...dilarang mam eskem xkira frozen ataw goreng....ekekeke....

MAY berkata...

Klu awl kawen mcm wajib je menu aiskrim goreng.hihi.my pun ad bt eskrim ni.awl dl.lps tu x bt.hubby x suke bnde minyak sgt..roti kan serap minyak..


warehouse tu kat dlm sogo tgkt 7.ad dewan kat situ

Kakzakie berkata...

Resepi tunguk step lebih senang kalau aiskrim goreng ini kan dhiera.

Zakia berkata...

senang je kan..nak try la nanti balik rumah cuti ni..hehe

L berkata...

sedapnye tgk.. haha..

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam dhiera..
kenapa cma buat x jadik?? huhuuh..kena try lg ni..tp tunggu rajin la.. :P
tq for the recipe :)

Myra Jay berkata...

Dah lama tak buat eskrem goreng..

Nyum nyum... :D

aReLaN berkata...

adik pon baru buat tapi kat rumah la. jauh nya la nak merasa.wuuuuu

LYAfrina berkata...

rupanya sgt2 mudah kan,,

mama berkata...

ehem mudah caranya..nanti mama try buat !!..thanks dear.. ;)

wan nurul hezrina abd halim berkata...

Cantikje bulatnya.mcm nkbuat rasa

nabilah_2908 berkata...

senang2...boleh cuba nanti.. :)

nabilah_2908 berkata...

macam kenal je wan nurul hezrina ni..dulu sekolah kat Melaka ke..? hehe.. ;)

dhiera berkata...

@mizzura
senang je zura. buat ok!

dhiera berkata...

@HeNRieTTa JoSe
dah buat ke belum rieta?

dhiera berkata...

@MAY
laa..yke? tapi kita makan tak ada la dia serap minyak sangat sebab minyak tu betul-betul panas berasap then golek2 tak sampai seminit pun~

dhiera berkata...

@MAY
laa..yke? tapi kita makan tak ada la dia serap minyak sangat sebab minyak tu betul-betul panas berasap then golek2 tak sampai seminit pun~

dhiera berkata...

@Kakzakie
betul tu kak~

dhiera berkata...

@Zakia
dah try belum?

dhiera berkata...

@L
sedap sangat~

dhiera berkata...

@♥ Cmª shIemª ♥
macam mana cma buat x jadik?

dhiera berkata...

@Myra Jay
nyum nyum

dhiera berkata...

@aReLaN
tak kan teringin plak?

dhiera berkata...

@LYAfrina
yup sgt mudah

dhiera berkata...

@mama
mama dah try buat belum?

dhiera berkata...

@wan nurul hezrina abd halim
buat la dear~

dhiera berkata...

@nabilah_2908
yup.. dah cube belum?

.izzati liyana. berkata...

tak pernah makan lagikan buat. dah share ni, bolehlah try buat nanti. hehe