Isnin, 26 Februari 2018

Stok sambal bacang

Salam pembuka bicara


Super hectic tiring February sampai terfikir cepat lah dik keluar. Alhamdulillah, sekarang dah term in pregnancy. 37 minggu lebih dah. Adik boleh lah nak keluar bila-bila masa tapi ibu masih bekerja lagi.


Malam tadi scroll scroll gambar. Terscroll gambar sambal bacang.




Kalau nak tahu, pregnant kali ni paling banyak stok sambal bacang dalam peti ais tu. Masa musim bacang aritu, bersungguh mak yong buat stok. Setiap hari melantak sambal bacang. 😂😂 I'm a happy ibu.


Bacang bacang ni pula semuanya orang bagi. Alhamdulillah. Semoga dimurahkan rezeki buat mereka yang memberi buah bacang kepada mak yong.


Nak buat sambal bacang ni pun mudah gile la. Asal ada bacang, cili besar dan belacan sikit. Macam suami saya, dia suka tambah cili api sikit kasi kaw. Kuantiti agak-agak je. Sumbat semua dalam blender. Tambah air sikit. Blend!




Dan siap! Senang kan kan.



.
Musim bacang ni dah lepas lama taw. Bulan 10 aritu tak silap. Jangan pula korang cari buah bacang ni. Super late entri kan.


xoxo
dhiera

7 komen:

dear anies berkata...

hntr laa sket kt sini...ngidam gak ni hahaha

nohas berkata...

sedap ni, bertambah-tambah makan nasi..

Muis Ismail berkata...

buah bacang ni if di kelantan kami panggil buah macey.hehe
sy suka yang muda..mak parut pastu buat kerabu buah bacang.
kerabu basah yang ada letak santan, bukan kerabu kering.
ya allah memang sedap sgt. letak dlm frezek buah ratah2 je sejuk sejuk gitu. ohh heaven

Hans Hanis berkata...

wah xpernah makan
tak tahu rasa apa

Nina Mads berkata...

fav mak nina ni.. haha. berselera tgk mkn nasi tp nina suka mkn cicah kuah rojak

Siti Awadah berkata...

Aduh terliur di buatnya ni. Makan ngan nasi panas2 mmg terangkat tu =D anyway, salam kenal dr saya,.. done follow. Jemput singgah blog saya ye. www.sishawa.com TQ

Noor Maizan berkata...

Sedapnya....