Sabtu, 5 Jun 2010

matrikulasi

Salam pembuka bicara..
NN ada seorang adik yang sekarang ni belajar kat matrikulasi.
Sebenarnya, sangat kesian kat dia sebab dia bersungguh nak keluar matrikulasi. Tapi kami tetap encourage dia teruskan matrikulasi sebab menderita kat situ bukannya lama mana pun.
Lagipun, dia selalu kata nak keluar kalau dapat u untuk second intake tapi dia tak dapat pun..matrik je yang dia ada.nak tak nak dia kena teruskan kat.
NN tahu dia nak keluar pun sebab dia frust dapat sains fizikal. Dia rasa dia tak boleh bawa sains fizikal. Sekarang ni, setiap mak gan ayah akan call dia tanya keadaan dia, cam mana dengan study dia, nak kirim pape tak and so on..dalam hati jeles jugak sebab dulu kita tak ada cam tu pun..huhu. tapi NN faham tu semua untuk buat dia rasa selesa tinggal kat sana.
NN bersama rakan-rakan tutorial di KMPK
Tetbe teringat pada zaman belajar kat matrikulasi dulu. NN pun ada jugak terfikir nak keluar sebab mula-mula tu susah juga nak biasakan diri.
Tapi NN bernasib baik sebab mana pun NN pergi mesti ada member sama. Tak kesah la kat matrikulasi ke kat UPM ni..huhu..so, NN tak ada la rasa keseorangan. Bila NN tak tahu, kitorang akan discuss benda tu. Dua kali NN pernah rasa nak keluar. Yang kali kedua tu, sebab result cgpa UPS teruk gila. Rasanya dalam kelas waktu tu NN antara yang the worst sekali. Well, frust bercinta..siapa suruh bercinta kan, padahal bukan tak tahu yang cikgu-cikgu kat sekolah dulu, senior-senior boleh kata semua orang la cakap cinta zaman sekolah tu cinta monyet. Kan dah jadi monyet.. apa yang perlu dibuat, kuatkan semangat dan muhasabah diri semula.. one more, prevent la semua tu dari berlaku lagi..lalalalala. terima kasih untuk kawan yang sentiasa member support secara langsung dan juga tak langsung. Thanx to en. semut yang tiap malam call pasal tu and Merol yang selalu hiburkan hati dengan MMS comel-comel…Akhirnya, NN berjaya mengharungi kehidupan di matrikulasi dengan jayanya.
Alhamdulillah, setelah 20 tahun mengharungi dunia pendidikan semenjak berumur 4tahun, NN akhirnya berjaya menghabiskan suka duka dunia pendidikan ini dengan segulung ijazah mungkin..hahaha

0 komen: