Jumaat, 26 Januari 2018

Rumah: Perlukah Emergency Exit di Rumah?

Salam pembuka bicara


Sangat sibuk minggu ni.


Masa yang ada kejap ni kita share benda ringkas je berkaitan rumah.


Sure ramai yang excited bila dapat kunci rumah, nak masuk rumah baru. Tapi sila take note hal yang satu ini.




Dalam keadaan kecemasan kebakaran ke apa, perkara macam ni penting sekali. Pastikan grill tingkap rumah korang ada emergency exit. Kita mohon jauhkan segala perkara yang tidak elok tetapi perancangan kebarangkalian itu perlu ada.




Untuk keselamatan, grill ini perlu dikunci dan pastikan kunci diletakkan berhampiran dengan tingkap supaya mudah untuk capaian. Tak payah satukan dengan gugusan kunci rumah yang lain sebab dalam keadaan emergency gugusan kunci itu sangat menyusahkan.


Harap kawan-kawan pertimbangkan untuk mempunyai emergency exit ini dimana-mana bahagian ruang di rumah.


xoxo
dhiera

16 komen:

dear anies berkata...

kalau rumah bwh mgkn tiada masalah... yg kesian rumah bertingkat... esp yg tgkt plg atas

Mizz'strawery Smile berkata...

Good sharing!! emergency exit memang perlu ada dalam setiap rumah... ^^

Azhafizah Md Nor berkata...

Betul tu. Terima kasih berkongsi tips ini.

SalbiahM berkata...

memang penting. lagi-lagi kalau rumah ada kanak-kanak n orang tua

Ana Suhana berkata...

Ana lun duk pikir pasal emergency exit ni. Kena potong semula grill dkt bilik nanti sebab grill skrg grill mati.

MisDiarios berkata...

yes rumahh sgt perlukann emergency exit which is rmai orang tak endahkan pun kepentingan dia..
follow sini #805

Fatin Shahrizam berkata...

Yes sangat sangat penting. in case berlaku kecemasan macam Dhiera cakap.

Dhiera nadhirah berkata...

@dear anies
ni memang x sesuai sangat untuk rumah atas rumah anies. maybe developer yang buat ni dah ada plan sendiri kot.

Dhiera nadhirah berkata...

@Mizz'strawery Smile
memang sangat perlu

Dhiera nadhirah berkata...

@Azhafizah Md Nor
sekadar pandangan takut ada yang terlepas pandang

Dhiera nadhirah berkata...

@SalbiahM
eh, betul ni jugak. sebab daya mereka tak macam kita yang agak cergas

Dhiera nadhirah berkata...

@Ana Suhana
kalau ada bajet boleh la buat ana. kalau tak da, redha dl la jawab nya

Dhiera nadhirah berkata...

@MisDiarios
harap lepas ni lebih ramai lagi yang lebih alert

Dhiera nadhirah berkata...

@Fatin Shahrizam
nanti bila fatin dah ada rumah sendiri, jangan lupa buat begini

nohas berkata...

syukran, mmg penting, sekrg ni design grill dah ada emergency exit...penting jg dirumah ada alat pemadam api...

Nina Mads berkata...

rumah bertingkat mcm nina ni.. kena guna alternatif lain