page

Isnin, 14 Januari 2013

Resepi: Aiskrim Goreng

Salam pembuka bicara..


Saya tahu saya janji nak publish entri pasal aiskrim goreng ni tapi rasa macam kurang sihat lah. Sakit-sakit pinggang dengan rasa panas dalam badan. Sebenarnya, nak buat aiskrim goreng ni tersangat lah senang lenang sambil lunjur kaki pun bole buat. Haha. *itu over, saya tak buat macam tu*. Layan lah resepi tanpa gambar buatnya ni, malas nak tangkap gambar. huhu


Bahan yang diperlukan
- Roti gardenia
- Aiskrim
- Cawan
- Minyak panas

*Nota:
1. Kalau beli hanya 1 roti jumbo, kita hanya dapat 9 ketul roti aiskrim ni je.
2. Kalau beli aiskrim 1.5 liter, kita guna dalam suku daripada saiz bekas



Cara-caranya
1. Ambil sekeping roti dan letak kan sesudu aiskrim di bahagian tengah-tengah roti. Jangan rata kan macam sapu jem pulak ye.
2. Tutup roti tu dengan sekeping lagi roti. Jangan tekan aiskrim ye.
3. Ambil cawan tadi dan tekap kan diatas roti. Kira tengah-tengah mulut cawan tu aiskrim la.
4. Tanggalkan lebihan roti yang tak diperlukan.
5. Simpan dalam peti ais semalaman.
6. Besok nya goreng dengan minyak yang betul-betul panas sampai kekuningan. Jangan goreng lama-lama sebab nanti aiskrimnya cair pula.
7. Jom makan!



Secara ringkasnya, macam gambar bawah ni. Penat google untuk korang. Takut ada yang tak faham pula.



Senang je kan?


xoxo

29 ulasan:

  1. oke boleh dicuba nih!! tak nah buat ponnn...

    BalasPadam
  2. sng sng....bleh lew try bila dh shat nnti...skank xbrapa shat...dilarang mam eskem xkira frozen ataw goreng....ekekeke....

    BalasPadam
  3. Klu awl kawen mcm wajib je menu aiskrim goreng.hihi.my pun ad bt eskrim ni.awl dl.lps tu x bt.hubby x suke bnde minyak sgt..roti kan serap minyak..


    warehouse tu kat dlm sogo tgkt 7.ad dewan kat situ

    BalasPadam
  4. Resepi tunguk step lebih senang kalau aiskrim goreng ini kan dhiera.

    BalasPadam
  5. senang je kan..nak try la nanti balik rumah cuti ni..hehe

    BalasPadam
  6. salam dhiera..
    kenapa cma buat x jadik?? huhuuh..kena try lg ni..tp tunggu rajin la.. :P
    tq for the recipe :)

    BalasPadam
  7. Dah lama tak buat eskrem goreng..

    Nyum nyum... :D

    BalasPadam
  8. adik pon baru buat tapi kat rumah la. jauh nya la nak merasa.wuuuuu

    BalasPadam
  9. ehem mudah caranya..nanti mama try buat !!..thanks dear.. ;)

    BalasPadam
  10. macam kenal je wan nurul hezrina ni..dulu sekolah kat Melaka ke..? hehe.. ;)

    BalasPadam
  11. @MAY
    laa..yke? tapi kita makan tak ada la dia serap minyak sangat sebab minyak tu betul-betul panas berasap then golek2 tak sampai seminit pun~

    BalasPadam
  12. @MAY
    laa..yke? tapi kita makan tak ada la dia serap minyak sangat sebab minyak tu betul-betul panas berasap then golek2 tak sampai seminit pun~

    BalasPadam
  13. tak pernah makan lagikan buat. dah share ni, bolehlah try buat nanti. hehe

    BalasPadam